Українцям дозволили одружуватися онлайн по відеозвʼязку в застосунку «Дія»

Кабінет Міністрів підтримав постанову, яка дозволяє укладати шлюб по відеозв’язку у застосунку «Дія».

Зробила так 3 рази – у вухах не шумить і слух повернувся
Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Українці зможуть одружуватися просто в застосунку. Це особливо актуально для військових та пар, які через війну перебувають на відстані.

Одружувати наречених по відеозвʼязку буде працівник ДРАЦСу, а документи вони засвідчать Дія.Підписом.

Це буде прорив у сфері державних послуг, такого немає ніде у світі. Швидко, як у Лас-Вегасі, зручно і просто, як усе інше в Дії», – повідомив Федоров.

Більше новин на: Яворів Інфо

Яворівська міськрада затвердила перелік безкоштовних медпослуг для військових громади та їхніх родин

На сесії Яворівської міської ради було затверджено перелік безкоштовних медичних послуг для військових громади та їхніх родин, які фінансуються з міського бюджету.

Отож, у поліклінічному відділенні Яворівської центральної районної лікарні можна безкоштовно отримати такі послуги:

терапевтичної стоматології, протезування та пломбування – для учасників бойових дій (копія паспорта, копія ідентифікаційного коду, посвідчення або довідка про бойові дії (додаток 6); для інвалідів війни (копія паспорта, копія ідентифікаційного коду, копія посвідчення); для інвалідів армії (копія паспорта, копія ідентифікаційного коду, копія МСЕК).
логопедичні послуги – для інвалідів війни, УБД (копія паспорта, копія ідентифікаційного коду, посвідчення); для дітей УБД, інвалідів війни, інвалідів армії (копія паспорта, копія ідентифікаційного коду, посвідчення, копія свідоцтва про народження); для дітей із числа сімей загиблих/померлих Захисників та Захисниць України (копія посвідчення (сіре/чорне), сповіщення про смерть, свідоцтво про смерть, свідоцтво про народження дітей); для дітей зниклих безвісти, полонених Захисників та Захисниць України (сповіщення, копія свідоцтва про народження дітей).
Послуги надаються безкоштовно за наявності скерування з Центру підтримки ветеранів війни та членів сімей загиблих/померлихзахисників.

У відновному відділенні, що розташоване в селищі Немирів, можна безкоштовно отримати послугу за скеруванням сімейного лікаря:

стаціонарної реабілітації (ударнохвильова терапія, масаж, ЛФК, сірководневі ванни, озокерит) – для УБД; для ВПО; для осіб з інвалідністю різних груп.

Більше новин на: Яворів Інфо

767-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

767-й день війни. Про важливе для мешканців Яворівського району за добу.
▫️Один раз приходило сповіщення про повітряну тривогу.
▫️7530 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️ Розпочався сезон робіт з благоустрою в Яворівській громаді. Вже проведено грейдерування у Грушеві, Лужках, Липовці, Бунові, Наконечному Першому, Калинівці, Поруденко, Шутовій та Іваниках. Також комунальні служби Яворівської міської ради виконують прибирання територій, зрізку аварійних дерев, подання водовідвідних каналів, ремонт вуличного освітлення та посів трави: http://surl.li/scbsu
.
▫️ Яворівські рятувальники активно проводять рейди з метою недопущення пожеж в природних екосистемах. Працівники ДСНС під час рейду виявили особу, що проводила самовільне спалювання рослинності та її залишків. Громадянку було притягнуто до адміністративної відповідальності. Рятувальники нагадують, що за самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 гривень: http://surl.li/scbui
.
▫️ У Художньому Училищі Ім. Й.Станька Івано-Франківської громади триває виставка творчих робіт Галини Захарясевич-Липи, яку презентували 20 березня. Усіх хто ще не був, запрошують обов’язково навідатись, щоб глибше відчути внутрішній світ талановитої мисткині: http://surl.li/scbtx
.
▫️ Сьогодні Палац культури “Kристал” м.Новояворівськ організовує благодійне дитяче дійство «Єдина мрія – перемога» для мешканців та гостей Новояворівської громади. Мета свята – збір коштів на придбання дронів для ЗСУ: http://surl.li/scbta
.
▫️ З нагоди Міжнародного дня театру відділ культури Яворівської громади запрошує вас сьогодні у зал Культурно-мистецького центру “Сокіл”, на творчий дійство від Театру-студії «Яворина» та Зразкового аматорського танцювального колективу «Первоцвіт»: http://surl.li/scbtk
.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

Ворог тричі атакував крилатими ракетами той самий обʼєкт критичної інфраструктури на Львівщині

Під час повітряної тривоги, яка тривала з 05:01 по 06:27, ворог атакував крилатими ракетами той самий обʼєкт критичної інфраструктури на Львівщині, який був його ціллю 24 та 29 березня.
Зруйнована адмінбудівля. Була пожежа. Вогнеборці оперативно загасили її.
Унаслідок атаки загинув один чоловік. Щирі співчуття рідним.
Зараз рятувальники розбирають завали. Під ними ще можуть бути люди.

Більше новин на: Яворів Інфо

Перехід на літній час

Два рази на рік стрілки годинників переводяться на годину в більш ніж 100 країнах світу. В останню неділю березня – на годину вперед, а в останню неділю жовтня – на годину назад. Це необхідно для того, щоб наблизити адміністративний час до сонячного. 20 вересня 2011 за постанову про зміну порядку обліку часу в Україні проголосували 266 народних депутатів, таким чином Верховна рада України постановила встановити з 27 березня 2011 року на території Україні час другого часового поясу з додаванням однієї години, скасувавши цим перехід на зимовий час в жовтні 2011 року, відповідно і наступний за цим перехід на літній час.

18 жовтня 2011 Верховна Рада Україна передумала і прийняла постанову «Про визнання такої, що втратила чинність, постанови Верховної Ради України« Про зміну порядку обчислення часу на території України», за це рішення проголосували 295 народних депутатів з 349 зареєстрованих в цей день у сесійній залі. Новою постановою визнається, що постанова від 20 вересня 2011 втратила чинність, також запропоновано уряду протягом одного місяця з дня набрання чинності нової постанови внести на розгляд Верховної Ради проект закону про порядок обчислення часу на території України. З цього випливає, що перехід на літній час в Україні відбудеться в звичайному режимі.
У 2024 році Перехід на літній час припадає на 31 березня.

Більше новин на: Яворів Інфо

766-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

766-й день війни. Про важливе для мешканців Яворівського району за добу.
▫️Вчора ночі під час повітряної тривоги Львівщину атакували 11 ворожих безпілотників та дві ракети типу «кинджал». Усі 11 безпілотників воїни Повітряного командування “Захід” Повітряних Сил ЗС України знищили, повідомив начальник Львівської ОВА.
Ракети, на жаль, збити не вдалося. Уламки ворожої зброї пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури у нашій області. На щастя, обійшлося без загиблих та травмованих. Загалом над Україною наша протиповітряна оборона знищила цієї ночі 58 ворожих «шахедів» і 26 ракет різних типів.
▫️У Новояворівській громаді на Алеї пам’яті Героїв вшанували пам’ять про загиблих Захисників і Захисниць, які поклали своє життя за нашу свободу: http://surl.li/sbocc
.
▫️7534 особи зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️Якими безоплатними реабілітаційними послугами можуть скористатись ветерани. Безоплатні реабілітаційні послуги надають медичні заклади, які мають договір із Національною службою здоров’я України. Для проходження реабілітації необхідне направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Більш докладно https://loda.gov.ua/news/98852
.
▫️Фахівці ДСНС Яворівщини проводять інформаційно роз’яснювальну роботу із настоятелями культових споруд, щодо дотримання правил пожежної безпеки під час святкування Великодня. Крім того, наголошують мешканцям на суворому дотриманні правил пожежної безпеки, особливо при використанні відкритого вогню під час богослужінь: http://surl.li/sbckh
.
▫️Ведмежий притулок «Домажир» відкрив виставкові кімнати «Два світи». Ці експозиції розповідають про ведмедів у неволі. Їхня мета – показати жахливі умови утримання та експлуатації ведмедів у неволі на фоні контрасту щасливих тварин у природному середовищі. Для бронювання екскурсії, звертайтесь за номером +380675093058.
▫️ Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховичі» запрацює у червні. Реалізація проєкту з його будівництва вже на фінальній стадії. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков. МАПП «Нижанковичі – Мальховичі» передбачає спільний контроль українських і польських митників та прикордонників. Пункт розрахований на переміщення пасажирського транспорту та вантажівок до 3,5 тонн. Наразі працює в режимі спеціального тимчасового переїзду через кордон: http://surl.li/sbodt
.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

Закон про мобілізацію внесуть на голосування приблизно у середині квітня – Костенко

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 29 березня завершив розгляд депутатських поправок до законопроєкту про мобілізацію, сам документ внесуть на розгляд у сесійну залу для голосування у середині квітня, припустив в ефірі Радіо Свобода секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

«А скільки він ще буде прийматися, не розуміло. Вступає він в дію через місяць. Тому цей рік буде роком мобілізації, поки він розкачається, поки зроблять підзаконну базу. Це те, що я прогнозував з самого початку. Але ще раз, це не означає, що у нас зупинена мобілізація», – розповів він в програмі Свобода.Live.

Також Роман Костенко додав, що законопроєкт має пройти через комітетські правки.

«Ще раз кажу, будуть комітетські правки. Можливо, те, що було відхилено спочатку, воно повернеться сюди і буде далі. Тому все буде визначати зал. Можливо, якісь правки пройдуть в залі. Чотири тисячі правок. Тому зараз робити висновки, який є цей законопроект, це виключно для хайпу», – пояснив Костенко.

29 березня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд поправок перед другим читанням до законопроєкту про мобілізацію. Як повідомлялось, їх було понад чотири тисячі.

7 лютого Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію №10449.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець перед тим заявив, що визначив низку суперечливих норм у законопроєкті про мобілізацію. Втім, він закликав парламент ухвалити документ у першому читанні, додавши, що до другого читання зауваження від Офісу омбудсмена «можна врегулювати».

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Більше новин на: Яворів Інфо

Година Землі

Можна багато розмірковувати про екологію та екологічні проблеми, шукати «винуватців» і дискутувати на тему, що стан навколишньої природи можливо був би зовсім іншим, якщо б …
Все це можна робити і багато хто робить. У цьому немає нічого поганого, навіть навпаки: якщо ці міркування не будуть голослівними, то цілком природно, рано чи пізно це призведе безпосередньо до практичних кроків, адже ніхто не стане заперечувати, що діяльність людини на землі має ті чи інші наслідки.
Наявність слідів техногенної катастрофи на нашій планеті – незаперечний факт. Ми дуже швидко, освоївши нові технології, егоїстично поспішаємо ставити їх «на благо» людства. Природа відпочиває. Але так буде не завжди. Про це вперше почали замислюватися, коли справили елементарні розрахунки і зрозуміли, що щось в людській діяльності не так. Щось вибиває нас з загальної гармонії з навколишньою природою і більш того – це «щось» може обернуться і проти нас самих, а що найжахливіше, так це те, що «це» не чекає, а вже відбувається.

Людина – істота розумна. Звернувши увагу на актуальну проблему ми намагаємося її вирішити або принаймні згладити її наслідки. І це добре. У різних країнах на різних континентах стали організовуватися всілякі природоохоронні та екологічні товариства, організації і структури, проводитися ряд акцій та заходів по залученню уваги широкої громадськості до проблем природи та екології. Так виникла і організація WWF – Всесвітній фонд дикої природи, офіційна назва якої на даний момент World Wide Fund for Nature або «Всесвітній фонд природи». Ця організація спільно з австралійським виданням «The Sydney Morning Herald» наприкінці березня 2007-го року провела цікаву і показову екологічну акцію: близько 2100 фірм і компаній австралійського міста Сідней, а також понад 2,2 млн. його жителів вимкнули освітлення на одну годину . За цей час енергоспоживання міста було скорочено більше ніж на 10%, що в свою чергу сприяло і скороченню викидів вуглекислого газу в атмосферу. За підрахунками фахівців, ефект від акції був такий, що на той час нібито в місті на дорогах на 48 тисяч автомобілів стало менше. Цю акцію назвали «Година Землі». Ідея була хороша і прийняла щорічний характер, поширилася і стала популярна в багатьох країнах світу. Час проведення акції погоджено і початок цієї години вибрано на 20 годин 30 хвилин в кожну останню суботу березня. У 2012-му році в цій акції брало участь вже 147 країн і понад 5,4 тис. міст і населених пунктів.
Є і скептики подібних акцій, які стверджують безглуздість скорочення споживання електроенергії всього на одну годину. Мовляв реактори і генератори промислових електростанцій проблематично зупинити за одну годину, а відповідно і скорочення викидів парникових газів від їх роботи досить умовні і не відповідають заявам екологів, як наслідок акція швидше носить символічний характер. Але навіть вони не заперечують необхідність залучення уваги до екологічних проблем, а це один із самих діяльних способів, до того ж економія дорогої електроенергії, а за час акції кінцевий споживач може заощадити до 0,5 кВт спожитої електрики, благотворно позначиться і на його бюджеті. В умовах економічної кризи це вельми актуально.
У 2013-му році акція проводиться 23-го березня з 20:30 по 21:30, для кожного регіону за місцевим часом.

Більше новин на: Яворів Інфо

Чоловікам за кордоном для отримання нового паспорта доведеться надати військово-обліковий документ – Веніславський

Людина, яка перебуває за кордоном, буде змушена надати військово-обліковий документ під час оформлення нового закордонного паспорта.

Про це заявив «РБК-Україна» секретар Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко Федір Веніславський, говорячи про результати розгляду правок до законопроєкту №10449 про мобілізацію.

«Якщо говорити про інші обмеження, які вже підтримані Комітетом у законопроекті – людина, яка перебуває за кордоном, буде змушена надати військово-обліковий документ під час оформлення нового закордонного паспорта. Проте ми не стали прив’язувати до військово-облікового документа надання консульських послуг», – розповів Веніславський.

Як повідомляли, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки розглянув усі поправки, подані нардепами до законопроєкту про мобілізацію.

Більше новин на: Яворів Інфо

У ведмежому притулку «Домажир» відкрились виставкові кімнати «Два світи»

Ведмежий притулок «Домажир» відкрив виставкові кімнати «Два світи». Ці експозиції розповідають про ведмедів у неволі.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Їхня мета – показати жахливі умови утримання та експлуатації ведмедів у неволі на фоні контрасту щасливих тварин у природному середовищі.

Також тут є можливість переглянути документальний фільм про життя бурого на волі.

Тривалість екскурсії – 30 хвилин.

Для бронювання екскурсії, звертайтесь за номером +380675093058.

Вартість вхідного квитка на експозицію становить 300 грн/групи до 10 осіб.

Більше новин на: Яворів Інфо