Які соціальні допомоги і на скільки зростуть з 1 грудня 2017 року

В Україні з 1 грудня 2017 року підвищують прожитковий мінімум до 1700 грн на одну особу на місяць, тож відповідно зростуть і всі соціальні допомоги, які до нього прив’язані.
Як повідомив начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту ЛОДА Василь Гельбич, для основних соціальних і демографічних груп населення з 1 грудня прожитковий мінімум буде такий:
– для дітей віком до 6 років – 1492 грн,
– дітей віком від 6 до 18 років – 1860 грн,
– працездатних осіб – 1762 грн,
– осіб, які втратили працездатність – 1373 грн.
Відповідно до нових розмірів прожиткового мінімуму, нараховуватимуть і нові суми соціальних допомог.
Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, або так звані «декретні»:
Цю допомогу надають у розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (стипендії, зарплати, допомоги з безробіття тощо) на місяць, але вона не може бути меншою ніж 25% розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи. Тобто, з 1 грудня 2017 року вона не може бути меншою, ніж 440,5 грн (була 421 грн).
Право на цю допомогу мають усі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Допомога при народженні дитини:
Ця державна допомога наразі залишається без змін і становить 41280 грн (10320 грн – одноразова виплата і 860 грн – щомісяця протягом 3 років).
Допомога одиноким матерям:
Її надають у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
З грудня для дітей до 6 років максимальний розмір допомоги становитиме 1492 грн (був 1426 грн), від 6 до 18 років – 1860 ( був 1777 грн) , від 18 до 23 років (якщо навчаються на стаціонарі) – 1762 грн (був 1684 грн).
Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування:
Сума допомоги залежить від віку дитини.
Для дітей до 6 років вона надається як різниця між 2984 грн та середньомісячним розміром аліментів, допомог та пенсій за попередні шість місяців, які призначені дитині.
Від 6 до 18 років: як різниця між 3720 грн. та середньомісячним розміром аліментів та пенсій за попередні шість місяців, які призначені дитині.
Якщо дітям, над якими встановлено опіку чи піклування, аліменти (за відсутності осіб, що за законом зобов’язані їх утримувати), пенсія, стипендія, державна допомога за попередні шість календарних місяців не нараховувалися, дана допомога призначається у розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.
Допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів:
А також тим, батьки яких не мають можливості утримувати дитину, або їхнє місце проживання невідоме.
Її надають у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Максимальний розмір допомоги для дітей до 6 років становить 746 грн (був 713 грн), від 6 до 18 років – 930 грн (був 888,5 грн).
Допомога малозабезпеченим сім’ям:
Розмір цієї державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але цей розмір не може бути більший, ніж 75% прожиткового мінімуму для сім’ї.
Тож з 1 грудня розміри прожиткових мінімумів такі:
– для працездатних осіб – 370,02 грн,
– для осіб, що втратили працездатність, та інвалідів – 1373 грн.,
– для дітей віком до 6 років – 1268,20 грн,
– для дітей віком від 6 до 18 років -1581,00 грн,
– для дітей віком від 18 до 23 років (за умови навчання) – 1497,7 грн.
Для громадян, які одержали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20%.
Допомога малозабезпеченій особі, яка доглядає інваліда 1 чи 11 групи (психічні розлади):
Розмір даної допомоги розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців, але не може бути більший ніж мінімальна заробітна плата.
Ця допомога надається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає з інвалідом.
З 1 грудня максимальний розмір цієї допомоги становить 1700 грн (був 1624 грн).
Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію (бракує стажу):
1. Громадяни, які досягли віку 63 роки та не мають права на пенсію відповідно до чинного законодавства, з жовтня цього року отримують допомогу у розмірі 1373 грн (було 949 грн).
2. Державна соціальна допомога інвалідам з жовтня 2017 року для інвалідів 1, 11 і 111 груп, матерям – героїням становить 1452 грн (було 1312 грн).
3. Державна соціальна допомога священнослужителям, церковнослужителям та особам, які не менше 10 років до введення в дію ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації» займали посади в релігійних організаціях, становить 1373 грн.
Допомога за померлого годувальника:
Вона виплачується тоді, коли дитина не отримує пенсію по втраті годувальника:
– на одну дитину – 1452 грн;
– на двох дітей – 1742,4 грн;
– на трьох дітей і більше – 2178 грн.

Всередині статуї Христа виявили послання

Реставратори в ході відновлення церкви Санта-Агуеда в Іспанії виявили всередині дерев’яної статуї Ісуса Христа 18 століття записку. Її автором є священик Хоакін Мінгуес. Про це пише  «Вголос».
За даними ЗМІ, документ, що датується 1777 роком, розташовувався в маленькому отворі, вкритому шматком тканини. У ньому йдеться про економічне і соціальне життя, місцеві звичаї та ігри того часу. Іспанський священик спеціально помістив записку в статую, щоб її знайшли майбутні покоління.
На опублікованих фото видно два листа, списаних акуратною каліграфією. Знахідка була відправлена в архів. У свою чергу, її копію зберегли в статуї, щоб вона продовжила служити майбутнім поколінням.

Річниця однієї із найбільш гучних акцій націоналістичного підпілля на ЗУЗ

Сьогодні, 30 листопада – річниця однієї із найбільш гучних акцій націоналістичного підпілля на ЗУЗ – Збройного чину бойовиків ОУН. Націоналістична акція була проведена, зокрема Д. Данилишиним (народився 02.04.1907 р. у м. Трускавець) та його племінником В. Біласом (народився 17.09.1911 р.).
30 листопада 1932 року група ОУН здійснила напад на пошту у м. Городок, з метою експропріації коштів. З учасників нападу були затримані під час відступу з місця подій Д. Данилишин і В. Білас, згодом заарештовані.
Д. Данилишин і В. Білас, які у складі дрогобицької п’ятірки ОУН, брали участь також у нападах на пошти в містах Трускавець і Борислав та вбивстві депутата польського сейму Голувка, страчені 23 грудня 1932 року, у львівській в’язниці «Бригідки».
У момент страти у багатьох греко-католицьких церквах Галичини проводили поминальні служби, при цьому польська поліція, остерігаючись масових заворушень, не наважилась втрутитись. Польська влада відмовилась віддати тіла страчених для поховання.
Страта Д. Данилишина і В. Біласа стала поштовхом до подальшого розвитку українсько національно-визвольного руху й поширенню популярності ОУН в українському середовищі, чому сприяли й останні слова Д. Данилишина: «Мені тільки дуже жаль, що я не можу ще раз умерти за Україну».

Назарію Яремчуку, співаку від Бога, виповнилось би 66 років…

Сьогодні, 30 листопада 2017 року,  Назарію Яремчуку виповнилось би 66 років. «Голос без обмежень», «співак від Бога», «душа України» – так називають соліста Яремчука.
Народився Назарій Назарович 30 листопада 1951 року, у селі Рівня (Вижницького району, Чернівецької області), у селянській родині четвертою дитиною.
У 1963 році закінчив початкову школу в рідному селі. Потім навчався в школі-інтернаті м. Вижниці. У 1969 році Назарій закінчив Вижницьку середню школу №1. Після невдалої спроби вступити на географічний факультет Чернівецького держуніверситету упродовж певного часу працював сейсмографом у Західноукраїнській геолого-розвідувальній партії, а згодом за направленням військкомату навчався на курсах водіїв. З осені цього року юнак пов’язав своє життя з вокально-інструментальним ансамблем “Смерічка” Вижницького будинку культури.
Перше мистецьке визнання принесла пісня “Горянка” Л. Дутківського. За її виконання ансамбль “Смерічка” та її солісти Н. Яремчук та В. Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу “Алло, ми шукаємо таланти”.
У 1971 році після зйомок фільму “Червона рута” Назарій втрачає матір – Марію Даріївну, велику любов до якої проніс через усе своє життя. Тому й доньку назвав Марічкою.
Високу артистичну майстерність Назарій Яремчук разом із “Смерічкою” підтвердив на Всесоюзних конкурсах “Пісня-71″ та “Пісня-72″. У 1978 році Назарію було присвоєно звання заслуженого артиста України, нагороджено орденом Дружби народів.
Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції Назарій тричі приїжджав у зону відчуження (причому в найжахливіший час) і виступав там перед ліквідаторами наслідків планетарного лиха.
У 1987 році Назарій Яремчуку було присвоєно звання народного артиста України.
У 1988 році закінчив факультет сценічної режисури Київського державного інституту культури імені Карпенка-Карого. Разом із своїми найближчими пісенними побратимами Назарій відзнятий у музичних стрічках “Червона рута”, “Співає “Смерічка”, “Стартує пісня”, “Ти плюс я – весна” та “Через 10 років”.
30 червня 1995 року після тривалої і важкої хвороби відійшов від нас видатний естрадний співак, народний артист України Назарій Назарович Яремчук.
Назарій Яремчук підтримав, благословив і спрямував на нелегку пісенну стежину чимало молодих виконавців.
У березні 1996 року Указом Президента України Яремчуку Назарію Назаровичу (посмертно) присуджено Державну премію України ім. Т.Г.Шевченка.
Назарій Яремчук прожив до прикрого мало (30.11.1951 – 30.06.1995), але встиг стати легендою вітчизняної естради. З ним облетіли світ наші українські пісні – “Червона рута”, “Водограй”, “Смерекова хата”, “Стожари”, “Гай, зелений гай”, “Родина”, “Я піду в далекі гори”, “Пісня буде поміж нас”, “Писанка”, “Гей ви, козаченьки”, “Я ще не всі тобі сказав” та багато інших.
В одному з останніх своїх інтерв’ю Яремчук сказав: “Кожний з нас повинен постійно бути в польоті – крізь долю, над суєтою. І при цьому, однак, не відриватися від землі. Пам’ятати священні речі – навіщо живеш, звідки ти родом, до чого прагнеш, що скажеш людям, з якого колодязя п’єш живу воду. Я вийшов з того віку, коли звертаєш увагу на дрібниці – автографи, популярність. Мене турбує інше: що буде з нашим пісенним садом завтра?”

До Львова прибуде правиця святого великомученика Димитрія Солунського

На запрошення архієпископа Львівського і Галицького Філарета до Львова вперше прибудуть мощі (правиця) святого великомученика Димитрія Солунського.
Привезе святиню із Греції делегація духовенства Елладської Православної Церкви на чолі із митрополитом Верійським, Науським і Кампанійським Пантелеімоном, повідомляє прес-служба Львівської єпархії УПЦ. Мощі великомученика Димитрія перебуватимуть з 15 по 18 грудня у Свято-Георгіївському кафедральному соборі міста Львова (вул. Короленка, 3). Вклонитися нетлінній правиці святого, та взяти участь у молитві можна буде цілодобово. У ці дні буде підноситися посилена молитва до святого покровителя воїнів за захисників нашої Вітчизни та мир в Україні. Урочиста зустріч святих мощей відбудеться 15 грудня о 15.00. Великомученик Димитрій Солунський відомий і шанований у всьому християнському світі святий, а особливим чином вшановується серед слов’янських народів, зокрема в Україні, як покровитель воїнів, захисник міст і сіл, молитвеник за мир і благополуччя.

Бюджет Львівщини втратив 2 мільйони

Прокуратурі Львівської області не вдалося відсудити 2,1 млн грн у ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» за непрацюючий некомплектний котел, який фірма встановила в Жовкві, через непрофесійні дії посадових осіб департаменту житлово-комунального господарства ЛОДА. Про це йдеться в постанові Львівського апеляційного господарського суду. Про це повідомляють “Наші гроші. Львів”
Кошти, які прокуратура намагалась відсудити у ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», були перераховані фірмі ще у 2015 році, коли з підприємством уклали угоду на модернізацію та переведення на альтернативне паливо котельні по вул. Воїнів УПА в м. Жовква на загальну суму у 12,27 млн грн.
Закупівлю провели в кінці 2014 року без конкурсу – за переговорною процедурою, мотивували це аварійним станом котла та необхідністю уникнення надзвичайної ситуації під час опалювального сезону. Котельня, для якої було призначено новий котел, обігріває 13 житлових будинків різної поверховості, районну лікарню, дитячий садок, школу та ще 5 приміщень суспільного призначення, як то бібліотека та спортивний зал.
В обґрунтуванні закупівлі йшлося про те, що обладнання міської котельні вичерпало свій ресурс на 95% і потребує термінового оновлення. Для виконання робіт в департаменті ЖКГ Львівської облдержадміністрації обрали ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», оскільки мали успішний досвід співпраці з цим підприємством, а також тому, що фірма, за переконанням чиновників, володіла достатніми ресурсами та запропонувала найнижчу ціну.
Згідно з матеріалами справи, більшість робіт по угоді так і не було виконано через відсутність фінансування, і її розірвали за рішенням суду від 13 вересня 2017 року. А от перераховані підприємству 2,1 млн грн за котел марки Kriger KBm (a)-1.5GP провернути не вдалось. Попри те, що котел недоукомплектований і не працює, чиновники у грудні 2015 року прийняли роботи без зауважень. На підтвердження цього в суді було представлено акт про виконані роботи.
Суддя апеляційного суду підтвердив рішення суду першої інстанції і також відмовив у стягненні з підприємства коштів за некомплектний котел. Оскільки, згідно з Цивільним кодексом України, у разі отримання некомплекного товару, покупець повинен вимагати доукомплектування товару або пропорційного зменшення ціни. І якщо після таких звернень продавець не виправив недоліків, то лише тоді можна вимагати заміни товару або повернення коштів.
В судовій справі зазначено, що чиновники не виконали даних умов, не звернулись до підприємства ні з вимогою доукомлектувати котел, ні з вимогою його заміни. Тому вимагати повернення коштів вони не можуть.

Робота Яворівського відділу поліції протягом 10 місяців

Упродовж 10 місяців 2017 року в Яворівський відділ поліції ГУ НП у Львівській області надійшло 8746 заяв та повідомлень від громадян.
Про це повідомили в Яворівському ВП ГУ НП у Львівській області.
Працівниками Яворівського ВП ГУ НП у Львівській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 10 місяців цього року внесені 1359 відомостей про кримінальні правопорушення.
Завершено досудове розслідування із 1307 кримінальних проваджень. У результаті вжитих заходів правоохоронцями за заявами із ознаками кримінальних правопорушень встановлено 208 осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Громадську раду Яворівщини розпустили

Вчора, 29 листопада 2017 року, в приміщення Яворівської РДА, було проведено позачергове засідання Громадської ради при Яворівській РДА.
На даному засіданні голова Громадської ради, Ірина Сливка, висунула пропозицію про розпуск Громадської ради.
Дане рішення підтримала більша кількість членів ради.

Молдова та Україна відкриють нові пункти контролю

Молдова і Україна створять нові спільні пункти контролю на кордоні, у тому числі на його придністровській ділянці. Про це йшлось зустрічі прем’єр-міністрів Молдови та України Павла Філіпа і Володимира Гройсмана.
“Молдова виконала всі внутрішні процедури для впровадження положень Угоди про спільний прикордонний контроль, підписаної на початку жовтня в Кишиневі. Думаю, вже можна розпочати узгодження питань у зв’язку з відкриттям інших пунктів спільного контролю”, – заявив Філіп.
Під час зустрічі прем’єри двох країн вітали відновлення діяльності Спільної комісії з демаркації державного кордону. Сторони також домовилися прискорити узгодження тексту Угоди про забезпечення функціонування Дністровського комплексного гідровузла.
Філіп і Гройсман також домовились про підписання угод про лібералізацію автомобільних і повітряних перевезень до кінця цього року. Сторони також домовилися про підвищення квот для міжнародних вантажних перевізників з 43 до 60 тис. ліцензій, і продовження терміну перебування молдовських водіїв вантажного автотранспорту на території України.
Уряд Молдови затвердив Угоду про введення спільного митно-прикордонного контролю на молдовсько-українському кордоні.

Малому броньованому артилерійському катеру присвоять ім’я «Яворів»

Під час чергової сесії Яворівської міської ради депутати одноголосно ухвалили рішення «Про погодження присвоєння іменної назви «Яворів» новозбудованому малому броньованому артилерійському катеру».
Це питання попередньо було розглянуте та підтримане відповідною комісією Яворівської міської ради.
В Яворівську міську раду надійшов офіційний лист від командування Військово-Морських сил Збройних сил України Міністерства оборони щодо погодження питання про присвоєння іменної назви «Яворів» новозбудованому малому броньованому артилерійському катеру.
Після окупації Росією Криму 2014 року, і виведення частин Військово-морських сил на материк, перед керівництвом Збройних сил постало питання про створення вітчизняного флоту фактично з нуля. Командування ВМС серед багатьох варіантів розвитку обрало концепцію «москітного флоту». Ця концепція передбачає створення легких катерів різноманітного призначення, як основу корабельного складу флоту.