З 1 липня монетизують пільги на проїзд

З 1 липня 2017 року на Львівщині впровадять пілотний проект з монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті. Замість безкоштовного проїзду пільговики щомісяця отримуватимуть певну суму коштів. У зв’язку з цим перевізники відмовились від оприлюднених раніше намірів обмежити пільгові перевезення і погодились возити всіх пільговиків до липня.
Нагадаємо, раніше перевізники заявляли, що з 2 квітня суттєво обмежать перевезення пільговиків на приміських та міжміських маршрутах і возитимуть безкоштовно лише учасників бойових дій та інвалідів І групи.
31 березня голові Львівської ОДА домовився з перевізниками, що до 1 липня пільговий проїзд на Львівщині не обмежуватимуть.
З 1 липня на Львівщині планують впровадити монетизацію пільг.ОДА уже провела попередні розрахунки вартості монетизації пільг.
Монетизація пільг стосуватиметься як приміських і міжміських, так і міських маршрутів, зокрема у Львові.
До 1 липня, поки у громадському транспорті діятиме пільговий проїзд, перевізникам компенсовуватимуть частину витрат на пільгові перевезення.
Нагадаємо, що у Львівській області є близько 714 тис. пільговиків, що становить майже третину населення Львівської області. Мова йде про 520,6 тис. пенсіонерів, 91,9 тис. людей з інвалідністю, 51,8 тис. дітей з багатодітних сімей, 26,4 тис. учасників бойових дій, 11,7 тис. ветеранів органів внутрішніх справ і військової служби, 4,7 тис. чорнобильців.
Перевізники вже неодноразово погрожували припинити возити пільговиків. Минулого року перевізники заявляли, що лише у Львові за рік вони втрачають на пільговиках 90 млн грн, а на Львівщині – близько 190 млн грн.
Також був підписаний меморандум між перевізниками і обласною владою про запровадження пілотного проекту у Львівській області про монетизацію пільг та запровадження адресної допомоги пільговим категоріям населення.

Патрульні зупинили два автомобілі з деревом без документів

30 березня на дорогах Львівщини патрульні зупинили дві вантажівки, які перевозили деревину без належних документів.
Зокрема, на трасі Львів-Шегині машину зупинили за порушення правил дорожнього руху. У водія не було всіх необхідних документів на вантаж. Також інспекторам не вдалося звірити номер кузова із вказаним у свідоцтві.
Також на дорозі Львів-Краківець біля села Страдч зупинили автомобіль ЗІЛ з деревом. Водій також не мав документів на вантаж.
В обох випадках викликали слідчих поліції.

Народився Микола Міхновський

31 березня 1873 року,на Полтавщині, у родині сільського священика народився Микола Міхновський, адвокат, ідеолог самостійницької течії в українському русі почаку ХХ століття. Він-автор програмного документу Браства тарасівців «Кредо молодого українця» та брошури «Самостійна Україна».
Микола Міхновський був нащадком старовинного козацького роду. Його батько знав українських пісень та дум, чому навчив і сина. А богослужіння правив українською.
Навчаючись на юридичному факультеті Київського університету Св. Володимира, Міхновський увійшов до таємної політичної організаціїї «Братство тарасівців». «Нашому поколінню належить створити українську національну ідеологію для боротьби за визволення нації і для створення своєї держави. – так окреслив «Кредо…» Міхновський. Зреалізувати ці ідеї Братство не змогло, натомість практично усі його члени опинилися за гратами.
1899-го він з коханою переїхав до Харкова, тікаючи від її чоловіка. Але шлюб не склався. Тут Міхновський займався адвокатською практикою і швидко зійшовся з місцевою українською громадою. 1900-го він разом зі студентами влаштував у Харкові концерт, присвячений 100-річчю «Енеїди» Івана Котляревського, виступав перед учасниками Шевченківських свят у Полтаві і Харкові, закликав до збройної боротьби за права українського народу.
Міхновськй відгукнувся на пропозицію керівників новоствореної Революційної української партії (РУП) і написав для неї програму «Самостійна Україна». «Над нами висить чорний стяг, а на ньому написано: смерть політична, смерть національна, смерть культурна для української нації! – йшлося у програмі, яка вийшла брошурою 1900-го року у Львові, – І от посеред таких лихих обставин ми зійшлися до купи, ми згромадилися в одну сім’ю, перейняті великим болем та жалем до тих страждань, що вщерть наповнили народню душу і, хай навпаки логiці подій, ми виписали на прапорі: одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від гір карпатських аж по кавказькі».
1902-го, після розриву з РУП, Міхновський заснував Українську народну партію (УНП), для якої написав мініфест «10 заповідей УНП». З усіх сил він намагався донести свої ідеї до людей: заснував україномовний журнал, друкував свої дописи у пресі, видавав книжечки, в судах захищав українських активістів.
Він одним з перших почав відстоювати ідею формування власних збройних сил. На початку Української революції 1917-1921 років він заснував Український військовий клуб імені Павла Полуботка, став одним з організаторів 1-го Українського полку ім. Хмельницького.
Після встановлення гетьманату Павлові Скоропадському пропонували кандидатуру Миколи Міхновського на посаду голови уряду. Гетьман запропонував тому лише пост «бунчужного товариша» (особистого радника), від якого Міхновський відмовився.
Після встановлення більшовицької влади він деякий час жив на Кубані, а 1924-го повернувся до Києва, де його одразу ж заарештували органи ГПУ.
Його розчаруванню не було меж. «Ворожі до українства численні елементи й свої ж таки обивателі-малороси, скептично байдужі до національних прагнень українського народу, створювали те глинясто-болотисте тло, на якому не знаходили ґрунту вияви міцної національної енергії», – так описав київські місяці життя Миколи Міхновського його колега по педагогічному технікуму Микола Марченко.
3 травня 1924 року Миколу Міхновського знайшли повішеним у саду садиби його друга Володимира Шемета. У передсмертній записці було таке: «Ніж вони мене, краще я сам себе».
250px-samostiyna_ukraina

Виставка «Барви Великодня»

18 квітня, у місті Новояворівськ, на міській площі біля ПК “Кристал” відбудеться виставка “Барви Великодні”, а 19 квітня – у Новояворівському музеї.
Організатори запрошують взяти участь у виставці і приносити свої Великодні вироби 13-14 квітня у Новояворівський музей з 12.00 – 16.00 год.
Усім учасникам обіцяють нагороду.
17554372_1417973828222943_6337937981831804038_n

Указ про відзначення Дня пам’яті та примирення

Президент України підписав указ про відзначення у 2017 році Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Указ прийнятий “з метою гідного вшанування подвигу переможців нацизму у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників українського визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, увічнення пам’яті загиблих у Другій світовій війні, а також утвердження патріотизму та національної гідності, консолідації суспільства”.
Кабінету міністрів доручено утворити Організаційний комітет із підготовки та проведення у 2017 році заходів із відзначення Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, залучивши до його роботи представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства.
На основі пропозицій Організаційного комітет слід розробити, затвердити і забезпечити виконання плану заходів із відзначення Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Уряду також доручено звернутися до релігійних організацій із пропозицією провести 8, 9 травня 2017 року панахиди за загиблими у Другій світовій війні та молебні за захисників Вітчизни.
Обласним державним адміністраціям потрібно розробити за участю представників громадських об’єднань і затвердити регіональні плани заходів із відзначення Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та забезпечити реалізацію таких заходів. Також їм потрібно вжити заходів щодо поліпшення соціального захисту ветеранів війни, учасників українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертв нацистських переслідувань, сімей загиблих (померлих) воїнів, забезпечення надання їм необхідної медичної допомоги та матеріальної підтримки.

Кубок міста Новояворівська з футзалу

Кубок міста Новояворівська з футзалу серед аматорських команд та груп здоров’я.
1/4 фіналу:
“Рятівник-SkyNet” – “Добростани”   8:4
“Старт” (Чолгині) – “Черчі” (Черчик)  4:4  пенальті 0:2)
“Феміда” – “Адреналін” (Шкло)  6:6 (пенальті 2:1)
“Березина” (Івано-Франкове) – “Шкло” 6:7
1/2 фіналу:
“Черчі” (Черчик) – “Шкло”  4:7
“Рятівник-SkyNet” – “Феміда”  3:5
Фінал:
“Феміда” – “Шкло”  3:4
Кращі бомбардири турніру:
1. Каракевич Роман (“Шкло”) – 7 голів;
2. Шевчик Ігор (“Феміда”) – 5 голів;
3. Городний Олексій (“Березина” (Івано-Франкове);
4. Вдовиченко Іван (“Рятівник-SkyNet”);
5. Ушарук Олександр (“Шкло”) – 4 голи.
Кращі гравці турніру:
1. голкіпер – Цікало Мирон (“Шкло”);
2. гравець – Шевчик Ігор (“Феміда”).

Презентація чотирьох факультетів ЛНУ ім. І. Франка у Новояворівську

30 березня 2017 року в Новояворівському міському краєзнавчому музеї відбулась презентація чотирьох факультетів Університету.
У заході взяли участь учні Новояворівських ЗОШ №№1, 2, 3, Новояворівського ліцею, окрім того – учні із ЗОШ смт. Шкло і с. Старичі.
Факультет культури і мистецтв представляли: декан Роман Крохмальний, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності Майя Гарбузюк, асистент цієї ж кафедри Софія Роса-Лаврентій; філософський факультет – декан Людмила Рижак, факультет педагогічної освіти – декан Дмитро Герцюк, факультет журналістики – викладач Іван Пикус.
Про особливості вступної кампанії-2017 присутнім розповів відповідальний секретар Приймальної комісії Університету Андрій Гукалюк. Учасники університетської делегації відповіли на численні запитання учнів, які стосувалися особливостей вступу і навчання на представлених факультетах.
На завершення презентації факультетів студенти групи КМА-11 виступили з імпровізацією за поемою Івана Котляревського “Енеїда”.

17554036_505575736498567_5165152738150108150_n

Ухвалили штраф ТзОВ «Еней»

Держпраці оштрафувало ТзОВ «Еней», яке знаходить у місті Новояворівськ, за недопущення до перевірки на 320 тис. грн.
До ГУ Держпраці у Львівській області надійшла ухвала Яворівського районного суду в рамках кримінального провадження за статтею 172 КК України про призначення проведення позапланової перевірки у ТзОВ «Еней» – щодо додержання трудового законодавства, а також з питань укладення трудових відносин.
У відповідь на виконання рішення суду інспектори ГУ Держпраці у Львівській області спільно з оперуповноваженими Яворівського відділу поліції відвідали фактичне місце здійснення діяльності ТзОВ «Еней» з метою проведення перевірки. Однак товариство відмовило у допуску до проведення перевірки. Тому ГУ Держпраці у Львівській області, відповідно до ст. 265 КЗпП України, за недопущення до проведення перевірки з питань оформлення трудових відносин винесено постанову про застосування штрафної санкції у стократному розмірі мінімальної заробітної плати – 320 тисяч гривень.
ГУ Держпраці для виконання покладених на нього завдань має право безперешкодно проводити перевірки виробничих, службових, адміністративних приміщень та об’єктів виробництва фізичних та юридичних осіб, які використовують найману працю та у випадку виявлення фіксувати факти порушення законодавства, нагляд та контроль за дотриманням якого віднесено до повноважень ГУ Держпраці.
Інспектор ГУ Держпраці у Львівській області має право на проведення перевірки за наявності у нього службового посвідчення та направлення на перевірку. При цьому суб’єкти господарювання на вимогу інспектора повинні надати необхідні для перевірки документи.

Турнір з шашок в селі Чернилява

26 березня в селі Чернилява завершився VI відкритий районний турнір з шашок памя’ті Степана Ковалика.
Участь у турнірі взяли 19 спортсменів Яворівщини, а саме: з Черниляви, Старого Яру, Яворова, Новояворівська, Шкла, Дрогомишля, Верблян, Наконечного, Мужилович.
Призери були нагороджені кубками, медалями та цінними подарунками.
Відзнаками нагородили найстаршого (82р.) та наймолодшого (24р.) учасників турніру.
cAOTq6QL69I

Районний турнір з шашок в Мужиловичах

02.04.2017 року, в селі Мужиловичі, в актовому залі школи відбудеться відкритий районний турнір з шашок.
Початок змагань о 13:45 год.
Довідка
Шашки — настільна гра.
Існує багато різновидів шашок. У більшості з них гра ведеться на клітинковій дошці, гравці почергово роблять хід, пересуваючи одну зі своїх шашок по діагоналі. Шашка може перестрибнути через шашку супротивника, якщо за тією є вільне поле. При цьому шашка супротивника знімається з дошки. При досягненні шашкою останнього ряду вона стає дамкою. Гра ведеться до повного знищення сил супротивника. Якщо такого знищення досягти неможливо, реєструється нічия.