370-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

????????370-й день війни. Коротко про головне у Яворівському районі за минулу добу:
Вчора, о 08:26 розпочалась тривога, тривала вона до 09:24. Була загроза ракетного удару з білорусії. Небезпека не справдилась. На Яворівщині спокійно.
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 8623 осіб.
Інформацію про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: https://cutt.ly/6K62Hi1.
Вітаю учнів Яворівщини, які здобули дванадцять призових місць у ІІІ (обласний) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з екології, польської мови, хімії, фізики. Пишаюсь нашою молоддю. Дякую вчителям за професійність у підготовці школярів.
У Новояворівській громаді працівники благоустрою «Комфорт» спільно з внутрішньо переселеними особами об’єдналися, щоб спільно зробити місто чистим. Локацією для прибирання стала територія навколо колишнього монастиря. Переселенці були раді приєднатися до заходу і саме таким чином віддячити новояворівчанам за допомогу і прихисток, який їм надали.
Жителі Яворівського району, нагадую! В нашій області триває опитування серед жителів Львівщини задля покращення роботи структурних підрозділів Львівської ОВА.
Пройти опитування можна за посиланням????http://surl.li/ergbw.
Триває набір до новостворених штурмових бригад «Гвардія наступу»
Подати анкету можна на сайті https://storm.mvs.gov.ua «Гвардія наступу» .
Також, подати заявку на вступ до бригади можна у 5 ЦНАПах Яворівського району за такими адресами:
▪️м. Мостиська, вул.Грушевського, 3
▪️м. Новояворівськ, вул. Шевченка, 1
▪️м. Судова Вишня, пл.І.Франка, 14
▪️смт Шегині, вул.Дружби, 184
▪️м.Яворів, вул Львівська,10
Нагадую, адреси Пунктів Незламності на території району можна дізнатися за посиланням: https://cutt.ly/F1EGQk1.
Також є карта “Пунктів незламності” за посиланням: nezlamnist.gov.ua.
Разом до перемоги!
#stoprussi

Більше новин на: Яворів Інфо

росія змінює тактику ракетних обстрілів – ГУР

Воєнна розвідка України справді спостерігає зміну тактики країною-терористом у застосуванні ракет. І це оцінюється з двох позицій.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів представник ГУР Міноборони Андрій Черняк.

«По-перше, вони справді вчаться на своїх помилках. По-друге, в них закінчуються не лише високоточні ракети, а ракетне озброєння загалом», – каже Черняк.

Тобто, за його словами, ракет у рф ще тисячі, але вони використовують їх набагато більше, ніж виробляють.

«За місяць вони зараз можуть виготовити не більше ніж 30-40 ракет. Ті старі ракети, що є в них на озброєнні, або не долітають через несправність, або мають обмежений радіус ураження», – пояснив Черняк.

За даними ГУР та Міноборони, у москви залишилося менше ніж 100 високоточних крилатих ракет, які найчастіше використовуються при обстрілах — «Калібр», Х-101, Х-555. Обсяги виробництва не встигають за тою динамікою, з якою росія витрачала їх до середини лютого.

«Вони там не досягли жодного стратегічного успіху, 95% сухопутних військ рф так чи інакше бере участь в агресії проти України – у них немає чим і немає кому воювати. Тому росіяни вирішили збільшити свій наступальний потенціал застосуванням авіації», — заявив Андрій Черняк.

Представник ГУР пояснює, що українська протиповітряна оборона щодня посилюється, а з урахуванням того, що Повітряні сили навчилися збивати ракети та дрони-камікадзе, літаки збивати буде ще простіше.

Також в українській розвідці наголошують, що російська армія не відмовилася від ідеї знищити енергосистему України. Разом з енергетикою ворог хоче знищити і паливно-енергетичний сектор, аби зупинити постачання нафтопродуктів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Триває набір до штурмових бригад «Гвардія наступу»: як долучитися

Охочі приєднатися можуть подати анкету на сайті «Гвардії наступу». У Львівській області подати заявку на вступ до бригади можна у 8 ЦНАПах.

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

На початку лютого за ініціативи Міністерства внутрішніх справ України розпочали формувати нові штурмові бригади на базі Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби.

Кожна бригада матиме свої бойові завдання, однак усі вони працюватимуть на посилення Сил оборони та звільнення окупованих територій України. Основу новостворених бригад складатимуть чинні та колишні військові та правоохоронці, які ще у 2014 році стали на захист України. Додатково бригади укомплектовуватимуть добровольці.

Кандидат має пройти військово-лікарську комісію, скласти психологічний тест та тест з фізичної підготовки. Лише після цього його чи її зарахують в обрану бригаду: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій» та «A30В».

Кандидатами можуть стати як чоловіки, так і жінки з достатнім рівнем фізичної підготовки та станом здоров’я та мотивацією захищати країну.

Охочі приєднатися можуть подати анкету на сайті «Гвардії наступу». У Львівській області подати заявку на вступ до бригади можна у 8 ЦНАПах за такими адресами:

м. Кам’янка-Бузька, Львівський район, вул. Незалежності, 20 А;
м. Городок, Львівський р-н, вул. Майдан Гайдамаків, 6;
м. Стрий, Стрийський р-н, вул. Шевченка, 71;
м. Дрогобич, Дрогобицький р-н, вул. Бориславська, 8-А;
м. Золочів, Золочівський р-н, вул. Чорновола, 3;
м. Самбір, Самбірський р-н, площа Ринок, 1;
м. Червоноград, Червоноградський р-н, пр. Шевченка, 27;
м. Яворів, Яворівський р-н, вул. Львівська, 10.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Львівській області побільшало диких тварин

Мисливські колективи області провели облік мисливських та червонокнижних видів звірів і птахів на території області у наданих в користування мисливських угіддях. Облік проводився майже одночасно у всіх мисливських організаціях щоби не рахувати повторно одних і тих самих звірів. Обліки проводилися протягом січня і до першої декади лютого.

Про це повідомляє Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства.

Для об’єктивного проведення таксації до обліку запрошувались, за згодою, спеціалісти державної лісової охорони та інших зацікавлених державних природоохоронних органів та громадських організацій.

Щорічна таксація мисливських видів звірів та птахів, є одним з обов’язкових заходів ведення мисливського господарства. Підгодівля звірів зимою зменшує площу пошуку природних кормів звірами, і вони збиваються в стада, облюбовують певні ділянки лісу, які називаються зимові стації перебування. На місцях скупчень тварин, у стадах, їх легше рахувати. Окрім того, обліковець має можливість візуально оцінити стан звірів, визначити їх стать та вік. Чисельність дичини в кожному господарстві є важливим показником, адже від нього залежить, чи буде полювання в господарстві на цей вид, чи ні.

За результатами обліку на території області обліковано: 156 зубрів, 145 лосів, 1921 оленів благородних, 18450 козуль, 3581 кабанів, 3821 бобрів, 1873 борсуків, 4152 куниці лісової, 214 вовків та 69 ведмедів.

Разом усіх копитних звірів, у цьому році обліковано 24402, що на 1477 голів більше аніж у попередньому.

За результатами обліку мисливської фауни спостерігається стабільний приріст усіх видів дичини, у тому числі червонокнижних. Також, потрібно зауважити, що стабільною залишається кількість хижаків, чисельність яких регулюється кожним користувачем мисливських угідь області і утримується на стабільному рівні.

Варто зазначити, що у зв’язку з російською агресією полювання на території області не проводилося. Водночас, користувачі мисливських угідь реалізували весь комплекс біотехнії та забезпечили охорону державного мисливського фонду.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Польщі нові правила проживання українських біженців

Ухвалений у Польщі закон про біженців поставив у складне становище чиновників на місцях.

У Польщі українських біженців зобов’язали оплачувати половину витрат на проживання в муніципальних гуртожитках і готелях. Місцева влада розгублена, адже серед біженців є непрацездатні особи без доходів, пише nowaruda24.pl.

З 1 березня в Польщі вступає в силу закон, який зобов’язує біженців оплачувати половину витрат на їхнє проживання та харчування в “колективних засобах розміщення”, що належать місцевим органам влади. Як підрахувала влада міста Нова Руда, 52 українським біженцям, які перебувають під їхньою опікою, доведеться платити за проживання по 35 злотих на день.

Координатор допомоги українським біженцям у мерії нової руди Барбара Пострах розповіла журналістам, що виконавчих підзаконних актів до закону немає, тому місцева влада чекає вказівок від губернатора.

“Ми самі не знаємо, як все це робити, тому що є список людей, які звільнені від цих зборів. Серед них: особи, які мають листок непрацездатності або групу інвалідності, жінки старше 60 років, чоловіки старше 65 років, вагітні жінки або жінки, які виховують дитину до 12 місяців, самотні особи, які виховують не менше трьох дітей, неповнолітні та особи які перебувають у важкій життєвій ситуації, яка не дозволяє їм внести свій внесок у витрати”, – заявила вона.

Місцеві чиновники не знають, що робити, якщо люди не зможуть оплачувати ці витрати – чи слід виселяти їх на вулицю в такому випадку.

“Це не дуже добре виглядає з боку уряду, вони не дуже конкретно регулюють навіть таке вкрай важливе питання, як виселення людей, які перебувають у важкому фінансовому становищі”, – заявив мер Нової Руди Томаш Кілінскі.

За даними ООН, в даний час на території Європи залишаються близько 4,8 млн українських біженців. Найбільше українців осіло саме в Польщі – 1,5 млн.

Як показують дані соцопитувань, майже всі українські біженці працездатного віку, які хотіли знайти роботу в Польщі, змогли це зробити. З початку війни близько 900 тисяч біженців з України були працевлаштовані в Польщі на спрощених умовах.

У той же час Німеччина дорікає країнам Західної Європи за те, що вони прийняли занадто мало українських біженців. Приміром, Іспанія прийняла в 10 разів менше українців, ніж Польща.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині відкрили нову простору амбулаторію

Відкриття відбулося напередодні, 26 лютого, у селі Нагачів, Яворівської громади.

Ремонт розпочала торік Яворівська міська рада у співпраці з польськими Фундаціями Фольковіско та Костюшко, а також з волонтерами.

На це з міського бюджету виділили близько 700 тисяч гривень. Далі у планах оновити медичне обладнання й розвивати амбулаторію, повідомили у Яворівській РВА.

Упродовж місяців над облаштуванням амбулаторії трудилися волонтери з Канади, США, Польщі, а також місцеві майстри. У результаті нова простора амбулаторія, готова приймати перших пацієнтів. Розташована вона в самому центрі села Нагачів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Дзюдоїсти Львівщини Ольга Цімко та Данило Федорик стали чемпіонами України

Минулого тижня на Львівщині відбувся чемпіонат України з дзюдо серед юніорів до 21 року та кадетів. За нагороди змагались понад 700 учасників з різних куточків України.

Найкращих визначали на Навчально-спортивній базі літніх видів спорту.

«Понад 700 учасників на національному чемпіонаті. У час, коли триває війна. Коли чимало родин виїхали з дітьми за кордон. Це результат, яким можна гордитись. Це про те, що спорт живе. Що ми робимо все для того, аби зберегти найцінніший ресурс — людський. Що наші діти попри стрес і постійні тривоги обирають правильне дозвілля. Це те, через що хочеться сильно дякувати тренерам, батькам і самим спортсменам», — зазначив керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім‘як.

У середу, 22 лютого, нагороди розіграли серед юніорів. Збірна Львівщини тут виборола третю сходинку п‘єдесталу у загальнокомандному заліку. Чемпіонкою змагань стала 19-річна Ольга Цімко, яка змагалась у вазі до 70 кг. Віцечемпіоном став Микита Берегульський у ваговій категорії до 100 кг. Бронзові медалі вибороли Андрій Камінський у вазі до 60 кг та Богдан Цисар у вазі до 81 кг.

У четвер, 23 лютого, нагороди національної першості серед кадетів до 18 років з 23 регіонів України. Тут медалі вибороли двоє представників Львівщини. Чемпіоном у ваговій категорії до 66 кг став Данило Федорик. Бронзу у цій же ваговій категорії виборов Максим Пархоменко.

Більше новин на: Яворів Інфо

Жителям Львівщини нагадують про штрафи за зривання первоцвітів

За незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачений штраф від 510 до 1700 гривень, червонокнижних видів – від 1700 до 3655 гривень.

Ранньоквітучі рослини, зокрема ті, які занесені до Червоної книги України: підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis), білоцвіт весняний (Leucojum vernum), шафран Гейфеля (Crocus heuffelianus), рябчик шаховий (Fritillaria meleagris), цибуля ведмежа (черемша) (Allium ursinum) тощо, часто використовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати їх заборонено.

Наголошують у департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОВА.

За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області, на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 30.01.2023 № 78 про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в області триває операція «Первоцвіт-2023».

Так, за знищення або незаконне вилучення ранньоквітучих рослин з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Що загрожує правопорушникам:

– стаття 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачає накладення штрафу від 510 до 1700 гривень;

– ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області, згідно з постановою КМУ від 07.11.2012 № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину.

Т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик наголосила, що вирощування рослин, які занесені до Червоної книги України у домашніх умовах, також не дає права їх продавати, бо торгівля, як і інші форми комерційного використання червонокнижних видів, прямо заборонені статтею 19 Закону України «Про Червону книгу України

У разі виявлення фактів пошкодження чи продажу первоцвітів необхідно звертатися у Державну екологічну інспекцію у Львівській області за номером телефону: 2387370 чи у Головне управління Національної поліції у Львівській області за коротким номером 102.

Більше новин на: Яворів Інфо

На війні загинув Ігор Дмитрович Колотило

Люблячий батько п’яти дітей та щасливий дідусь для шести онуків. Задля захисту своєї великої родини та майбутнього онуків Ігор Дмитрович добровільно одягнув військовий піксель.
Народився у селі Сарни 11 лютого 1964 року. Життя будівельника змусило чоловіка побувати у багатьох містах та селах, але родина завжди чекала його у рідному Бунові. Позитивний, відповідальний та сумлінний в роботі, добрий і турботливий в сім’ї. Таким був і залишиться в нашій пам’яті Ігор Дмитрович.

Сьогодні, в перший день Великого посту, Яворівська громада знову в скорботі. Виконуючи бойове завдання у найгарячішій точці фронту – місті Бахмуті, сержант Колотило Ігор Дмитрович героїчно загинув.
Висловлюємо співчуття рідним і близьким Героя. Хай Всемилостивий Господь дасть сили і терпіння пережити це невимовно тяжке горе.

Вічная пам’ять!

Більше новин на: Яворів Інфо

369-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

✅ 369-й день війни. Коротко про головне у Яворівському районі за минулу добу:
Вчора сповіщення про повітряну тривогу не приходило. Сьогодні о 08.26 сигнал “Повітряна тривога” повідомив про небезпеку ракетного удару МіГ-31к з території білорусі, яка триває досі. Залишайтесь в укриттях до сигналу відбій.
Надзвичайних ситуацій у районі не зафіксовано. Відповідні служби здійснюють постійний контроль.
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 8703 осіб.
Інформацію про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: https://cutt.ly/6K62Hi1.
У селі Нагачів Яворівської громади урочисто відкрили нову амбулаторію. Попередня будівля – у вкрай незадовільному стані й не підходить для приймання пацієнтів. Для придбання матеріалів з міського бюджету виділено близько 700 тисяч гривень. Силами мешканців Нагачева та іноземних волонтерів за кілька місяців замість обдертих стін та підлоги – світлі й зручні кабінети.
У Новояворівській громаді біля входу до Храму святих апостолів Петра і Павла – Новояворівськ облаштували ліфт. Парафія храму спільно з міською радою втілили проект з встановлення ліфта для тих, хто не може самостійно потрапити всередину. Це перший ліфт у храмі громади. Щоб ним скористатися, потрібно заїхати ліфт з вулиці, закрити турнікет і натиснути кнопку.
Максим Козицький прозвітував як минув тиждень у Львівській області: http://surl.li/fbxvo
Нагадую, адреси Пунктів Незламності на території району можна дізнатися за посиланням: https://cutt.ly/F1EGQk1.
Також є карта “Пунктів незламності” за посиланням: nezlamnist.gov.ua.
#stoprussi

Більше новин на: Яворів Інфо