523-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

523-й день війни.
Коротко про головне на Яворівщині за добу:
▫️Мали одне сповіщення про повітряну тривогу.
▫️8 106 особи зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv.
▫️Спільно з головами громад району взяли участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України Володимира Зеленського. Серед ключових питань, які обговорили: вступ в НАТО та ЄС, посилення обороноздатності нашої країни, підготовка до опалювального сезону 2023–2024, робота систем життєзабезпечення громад і об’єктів критичної енергетичної інфраструктури, правильний розподіл бюджету органів місцевого самоврядування: http://surl.li/jptfr.
▫️Продовжив мандрівку Яворівщиною в постійній рубриці “Спадщина сторінками минулого”: http://surl.li/jptbw.
▫️В с. Липники Мостиської громади урочисто заступила на чергування добровільна пожежна команда. Тепер безпеку та спокій населення забезпечуватиме команда з п’яти пожежників-добровольців, які пройшли спеціальну підготовку та отримали необхідні знання та навички для ліквідації надзвичайних ситуацій.
▫️У Шегинівські громаді відбувся благодійний концерт “Пісня як зброя” на підтримку ЗСУ. Для мешканців села с.Буців виступили творчі колективи Мостиської громади. Під час благодійного заходу вдалось зібрати близько 9 тисяч гривень для наших захисників: http://surl.li/jpter.
▫️Для представників територіальних громад відбулось дводенне навчання з надання першої домедичної допомоги в межах проєкту “Вогнеборці”, який реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, метою якого було підвищення рівня готовності до реагування в умовах критичних чи надзвичайних ситуацій та надання першої домедичної допомоги: http://surl.li/jptgr.
Разом переможемо.

Більше новин на: Яворів Інфо

Україна готова до зими на 60%

Рівень підготовки об’єктів ЖКГ по всій Україні до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року становить близько 60%.

Про це сьогодні під час Конгрес місцевих та регіональних влад в Івано-Франківську повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Також він зазначив, що з понад 700 об’єктів теплопостачання, які росіяни пошкодили під час обстрілів українських міст, наразі вдалося відновити понад 65%.

Майже на 100% відновлені підприємства теплової генерації.

Водночас, через різницю у тарифах для населення, зафіксованих мораторієм, та поточних цін на газ для теплокомуненерго, заборгованість підприємств ТКЕ за газ наразі становить майже 100 мільярдів гривень.

Відтак теплокомуненерго не лише не можуть розрахуватися за спожитий газ, а й не можуть зібрати кошти, аби провести необхідні перед опалювальним сезоном ремонти.

Як зазначив міністр, усе це разом створює загрози для вчасного старту опалювального сезону.

Вихід уряд вбачає у компенсації різниці в тарифах з коштів держбюджету або позабюджетних джерел. І це зараз близько 36 мільярдів гривень.

Також пропонують скасувати договірне списання з рахунків теплокомуненерго за несвоєчасні розрахунки за газ. Тобто встановити, що 35% коштів на рахунках підприємств були захищеними і використовувались суто на потреби ТКЕ. Насамперед – на ремонти.

Водночас, в уряді пропонують продовжити дію мораторію до 15 квітня 2024 року. Зберегти пільги на газ виробникам тепла для потреб населення та бюджетних установ, а для інших споживачів — знизити базову ціну в понад 2 рази — з понад 38 тисяч гривень за кубометр до 16,4 тисячі гривень, повідомив в о голови ЛОР Юрій Холод.

Більше новин на: Яворів Інфо

З Польщі на Львівщину намагались ввезти автомобіль як гуманітарну допомогу

У пункт пропуску «Грушів» прибув вантажний автомобіль «Рено» з лафетом під керуванням 29-річного українця. Для проходження контролю житель Волині обрав смугу руху «червоний коридор» та встановленим порядком задекларував автомобіль марки «Хонда».

Відповідно до документів, наданих на перевірку, встановлено, що автомобіль переміщувався як гуманітарна допомога для однієї з військових частин Дніпропетровської області.

За інформацією оперативних співробітників було ініційовано проведення додаткової перевірки.

В ході перевірки прикордонники, спільно з працівниками митниці, встановили, що отримувач не очікує таку «гуманітарну допомогу».

За цим фактом складено протокол про порушення митних правил. Автомобіль «Хонда» 2008 року випуску вилучено.

Більше новин на: Яворів Інфо

Міноборони розробляє «тактичні кросівки» для ЗСУ

Міністерство оборони України розробляє кросівки для ЗСУ.

Понад 10 українських фірм зголосилися надати свої моделі комфортних напівчеревиків для тестового носіння потенційними споживачами, йдеться у повідомленні міністерства.

Перший етап випробувань військовослужбовцями на зручність та комфорт завершився.

Після отримання відгуків з військ, офіцери ЦУРСМЗ опрацьовують технічну специфікацію до даного предмета з урахуванням рекомендацій та пропозицій військовослужбовців.

А далі відубедться затвердження зразка-еталону. Результатом проробленої роботи є прийняття на забезпечення ЗСУ та ДССТ нового предмета речового майна або апгрейд вже існуючих.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні ліквідували статус смт для населених пунктів

Верховна Рада ухвалила закон, який, зокрема, оновлює класифікацію населених пунктів в Україні та встановлює порядок їх утворення та ліквідації, перейменування, а також зміни статусу.

Відповідний законопроєкт №8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою» підтримали 262 депутати.

Закон передбачає ліквідацію статусу селищ міського типу: відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села. Таким чином, міськими населеними пунктами при цьому залишаться лише міста, а сільских стане більше за рахунок переходу всіх смт до категорії «простих» селищ.

Як ідеться в законі, усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів матимуть статус міст, населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – просто селищами, інші населені пункти – селами.

Також закон запроваджує нове поняття – «поселення». Так називатимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Це можуть бути дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.

Закон набере чинності через три місяці з дня офіційного опублікування.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Прилбичах відбулась проща, присвячена Митрополиту Андрею

У родинному селі Шептицьких – Прилбичах відбулась проща, присвячена Митрополиту Андрею.
Прощу, яка приурочена до 158-ї річниці від дня народження Андрея Шептицького, провели у греко-католицькій церкві села Прибличі Яворівського району. Саме у цьому населеному пункті видатний архієпископ народився і проживав разом із своєю сімʼєю.
Як і щороку, мешканці та гості району у спільній молитві просили у Бога швидкої перемоги та миру для України. Священики відправили Божественну літургію, вшановуючи памʼять Митрополита Андрея та його родини.
Нехай кожна молитва наповнює українців вірою у вільне та щасливе майбутнє.

Більше новин на: Яворів Інфо

522-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

522-й день війни.
Про головне за минулу добу на Яворівщині:
▫️8 104 особи зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv.
▫️ Мешканців Яворівської громади запрошують на перегляд фільму «Владика Андрей» про життєвий шлях нашого земляка, митрополита Андрея Шептицького. Кінопоказ відбудеться сьогодні, о 22:00 на літній сцені Народного дому міста Яворова.
▫️ У УГКЦ села Прилбичі відбулася щорічна проща, присвячена 158-й річниці від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Традиційно мешканці району та гості у спільній молитві просили Бога миру та перемоги для України.
▫️ Рятувальники Яворівщини проводять заходи із запобігання виникнення пожеж в побуті та наголошують на правилах безпеки та вкотре просять відповідально ставитись до власного життя та життя своїх рідних і в разі небезпеки телефонувати до Служби порятунку “101”
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день дружби

Свято Всесвітнього Дня Дружби відзначається наприкінці липня. Ідея виникла у 1958 році і належить доктору Артеміо Брачіо. Святкування запропоновано під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско, Парагвай.
Дружба є найважливішим елементом як взаєморозуміння, так і гарних, добросусідських відносин. Ми, люди, всі такі різні, у нас можуть бути зовсім своєрідні погляди на одні й ті ж речі, різна культура, різні підходи у вирішенні тих чи інших питань, але не маючи дружби між собою, ми починаємо наражати на небезпеку не тільки оточуючих нас людей, але також і самих себе. У ході проведення Міжнародного десятиліття культури миру та ненасильства в інтересах всієї планети, під егідою ООН, яке охопило період з 2001-го по 2010-й рік, цей факт став на стільки очевидний, що на своїй 65-й сесії, що відбулася 27-го квітня 2011-го року в резолюції № 65/275, Генеральна асамблея ООН заснувала нове свято, безпосередньо присвячене цій темі.
«Міжнародним днем дружби» в календарі стала дата 30-е липня.
Не дивлячись на те, що це здавалося б молоде свято в міжнародному календарі, воно має свою, неповторну історію. Спочатку подібну календарну подію як «День дружби», за даними проекту DilovaMova.com, було запропоновано ще в 1920-х роках. Це зробила Американська Національна Асоціація вітальних листівок і така пропозиція мала дуже характерний комерційний підтекст. Популяризації цієї ідеї сприяв Джойс Холл, засновник Hallmark Cards (1930). Було запропоновано відзначати цей День 2-го серпня. Причиною саме цієї дати послужило бажання кілька розбавити тривалий час між святами у своєму національному календарі. К 1940-м рокам інтерес до подібного свята з боку Нового світу помітно зменшився, за те аналогічні ініціативи були підтримані в деяких країнах Азії, де були прийняті навіть на офіційному рівні. Нагадаємо, що в епоху новітньої історії, темі «Дружби» приділяється значна увага. Прикладом, вже знайомий всім «День дружби і єднання слов’ян», що відзначається 25-го червня або «Міжнародний день друзів», який відзначається по всьому світу 9-го червня, існує також і неофіційний «День завоювання друзів», що святкується 24 -го листопада. Ідея Всесвітнього Дня Дружби незалежно від раси, культури, кольору шкіри чи віросповідання, вперше була запропонована 20-го липня 1958 го року доктором Артеміо Брачіо під час вечері з друзями в Пуерто Пінаско, Парагвай. Так було створено міжнародний рух «World Friendship Crusade» і дата 30-е липня.
На даний момент, з повною відповідальністю і повагою ми можемо стверджувати, що дружба дійсно не має меж. Ці унікальні людські взаємини виступають справжнім двигуном толерантності, зміцнення життєствердних ідей, обміну культурних традицій і досягнень в ім’я миру та розвитку. У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх наших друзів! Бажаємо Вам радості і міцної дружби! З Міжнародним днем дружби Вас і Ваших друзів!

Більше новин на: Яворів Інфо

День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України

Створення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України стало відповіддю на безпрецедентний виклик в сучасній історії держави. Цим викликом стала окупація Кримського півострова на початку 2014-го року з боку недружнього сусіда і подальше вторгнення на територію Донецької та Луганської області з захопленням деяких їх районів країною агресором, яка колись виступала в якості одного з гарантів суверенітету і територіальної цілісності України, в обмін на її без’ядерний статус.
Це нове офіційне військове свято для суверенної України. Воно було затверджено 26-го липня 2016- го року. У відповідному Указі Президента України №311/2016 підкреслюється особлива мета цього Дня для подальшого розвитку національних військових традицій і враховується важлива роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.
День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, за даними проекту DilovaMova.com, щорічно відзначається 29-го липня.
На Сили спеціальних операцій Збройних Сил України, покладені досить специфічні завдання, в числі яких і участь у відновленні територіальної цілісності країни.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Дніпрі – два влучання

У Дніпрі було два влучання. Попередньо без жертв

Про це повідомив представник омбудсмена у регіоні Михайло Карпенко.

“Перше влучання: будівля СБУ. Попереднього без жертв та постраждалих. Зруйнована кутова частина будівлі. Друге влучання: багатоповерховий житловий будинок. Зруйновані верхні поверхи, які, на щастя, були не заселені тому великої кількості жертв вдалось уникнути”, — розповів він.

Більше новин на: Яворів Інфо