Обережно з привітаннями в інтернеті

Настає час новорічних свят та і перед кожними святами один одному ми відправляємо привітання, але тут є одна велика афера. Як правило, ми знаходимо гарну листівку в інтернеті і поширюємо привітання від незнайомих нам людей. У силу малої обізнаності з роботою комп’ютера і програмного забезпечення, ми, самі того незнаючи, робимо своїм друзям і близьким багато проблем.
Вам хтось прислав відеопривітання. Ви скоренько його відкрили, переглянули і зразу поширили між своїми друзями і рідними. Як правило це робиться на телефоні в Viber, Facebook та ін. Але Ви не звернули уваги на тип файлу, а він в назві має закінчення EXE або Z або ZIP або BAT. І перед тим, як включити відео, такий файл встановляє на Ваш пристрій багато непотрібу, починаючи від надоїдливої реклами і закінчуючи програмами, що крадуть паролі від соціальних мереж та банківських рахунків, а також підміняють служби пошуку в браузерах, які при пошуку пропонують Вам продукти проплачені зловмисникам.
Останнім часом поширюється багато пірамід, типу: “Щоб у Вас було щастя до небес поширте це повідомлення десятьом друзям і буде вам щастя”, “Допоможіть врятувати нашого (тата, брата, кота, собаку, дитину), за кожне поширення цього повідомлення фірма ZARAZA перерахує на рахунок знедолених 1 гривню”, або “Розішліть цю молитву (ікону, картинку) своїм друзям і всі будуть раді” та інші.
Такі повідомлення називаються пірамідами тому, що з кожним поширенням вони розростаються в геометричній прогресії. Ви трьом, ці троє кожен ще трьом, це вже 13 і т.д.
Вигідно це рекламодавцям та спамерам, а також зловмисникам та злодіям. Справа в тому, що з кожним поширенням до власника повідомлення приходять дані: кому поширено, номер телефону, назва користувача в обліковому записі, геодані (де вони живуть) і т.д. Тобто Ви своїми руками повідомляєте номера телефонів та аккаунтів своїх рідних і знайомих зловмисникам, які потім продадуть ці дані декілька разів. А коли ще клацнути посилання з цього повідомлення, так це взагалі для зловмисника дуже добре.
А згодом до Вас приходять рекламні СМС, непотрібні повідомлення, Вам дзвонять з різними пропозиціями, сумнівними опитуваннями, приходять повідомлення, що Ви виграли машину, квартиру і т.д. Вам дзвонять з банку, що ваш рахунок заблокований, вам дзвонять що Ваша дитина попала у міліцію і хочуть грошей.
Ви ніколи не задумувались – звідки в них Ваш номер телефону? Вони його отримали Вашим поширенням пірамід.
Отож, будьте обачні! Не лінуйтесь, напишіть привітання самі! Не беріть участі у пірамідах!

Міносвіти заборонило у навчальних закладах сайти з доменом «.ru»

Міністерство освіти та науки заборонило користуватися сайтами з доменом .ru у всіх навчальних закладах. Заборону ввели згідно із доктриною інформаційної безпеки України.
Доручення Міносвіти оприлюднило згідно з доктриною інформаційної безпеки країни. Винятки матимуть лише окремі працівники у певних ситуаціях. Заборонені також російські поштові сайти мейл.ру, рамблер та Яндекс.
Як сьогодні писав «Вголос», на початку 2018 року Міністерство інформаційної політики України має намір опублікувати додаток до списку сайтів, які необхідно закрити в зв’язку з їх загрозою для інформаційної безпеки країни.
Нагадаємо, 16 травня Президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року, де передбачено, зокрема, заборону «Яндекса», «ВКонтакте» і «Однокласників». Також провайдерам заборонено надання доступу користувачам мережі інтернет до таких ресурсів як «Mail.ru», «Яндекс», «kaspersky.ru».

На львівській кільцевій змінять схему руху

Державне агентство автомобільних доріг України наступного року планує ліквідувати аварійно небезпечне місце на перетині М-06 на ділянці Львівської окружної і дороги М-09 Львів – Тернопіль виїзд з Винник. Про це повідомив депутат ЛМР Ігор Зінкевич.
Наразі в цьому місці регулярно виникають великі затори. Водіям доводиться чекати 15-20 хвилин для здійснення лівого повороту – з боку Тернополя у напрямку Чопа та Шегинів. З огляду на складний рух на цьому перехресті, там часто виникають ДТП.
Наступного року Укравтодор планує побудувати новий з’їзд на існуючій в цьому місці розв’язці, що дозволить ліквідувати це аварійно небезпечне місце, а водіям здійснювати безпечні маневри без лівого повороту.

Передача Вифлеємського вогню до МПП “Краковець”

У четвер, 4 січня 2018 року відбудеться передача Вифлеємського вогню з РП на Яворівщину, до МПП “Краковець”. Про це повідомляє Яворівська РДА.
Урочистість розпочнеться об 11:00 год.

У лісгоспах Львівщини можна купити дрова дешевше, ніж у посередників

У лісогосподарських підприємствах Львівщини є надлишок дров’яної деревини для реалізації мешканцям.
Про це учора, 29 грудня 2017 року, на брифінгу повідомив начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека.
«Згідно з балансом маємо понад 100 тис. кубометрів дров’яної деревини для реалізації. Населення може елементарно купити дрова, звернувшись до лісництва чи державного лісогосподарського підприємства. На сайті обласного управління є спеціальна рубрика, де чітко вказані контакти, з ким можна зв’язатися, щоби придбати дрова. Кожного року понад 120 тис. кубометрів деревини ми реалізуємо місцевому населенню. Середня вартість кубометра дров – близько 400 грн», – повідомив А.Дейнека.
Дрова, які реалізуються з вантажівок на об’їзній дорозі Львова – не завжди незаконні. «Часто підприємці, які купують дрова у лісгоспах, пиляють їх, колять і пропонують вже готові дрова», – пояснив він.
А. Дейнека також зазначив, що днями скерував листа начальнику ГУ Нацполіції, щоб перевірили пункти продажу дров біля трас на Львівщині.
Вантажівка дров на об’їзній дорозі Львова коштує близько 4,5 тис. грн.

На Яворівщині вшанують пам’ять видатного українця Степана Бандери

У середу, 3 січня 2018 року, в Яворові, у ЦР бібліотеці ім Ю.Липи відбудеться захід «Незламний борець за волю України». Про це повідомляє Яворівська РДА.
Захід присвячений до 109 -річниці від дня народження політичного діяча, ідеолога українського національного руху, голови проводу ОУН Степана Бандери.

Яворівський НПП запрошує на «Йорданське святкування – 2018»

19 січня 2018 року на території відпочинкового осередку «Верещиця» Яворівського національного природного парку відбудеться традиційне «Йорданське святкування».
У програмі свята передбачено:
– освячення води;
– купання в ополонці;
– виступи вертепів;
– виступи фольклорних колективів.
– спільні колядки та щедрівки біля ватри.
Свято розпочнеться о 13 00 год.
Працюватимуть виїзні заклади харчування.
До с. Верещиця Яворівського району від Янівського цвинтаря (вул. Шевченка) м. Львова курсуватиме громадський транспорт.
Час відправлення з м. Львова, год.: 6 50 ; 7 20 ; 7 55; 8 45 ; 9 55 ; 11 40; 13 20 ; 14 00 ; 16 00 ; 16 55 ; 17 30 ; 18 50 ; 19 50.
Час відправлення з с. Верещиця, год.: 10 05; 11 05; 12 05; 13 00; 15 05; 16 10; 17 05; 18 05; 20 40.

Президент ліквідував місцеві суди, натомість створять окружні

Президент України підписав Укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та про реорганізацію місцевих судів, а також закликав юристів-науковців й адвокатів до активної участі в конкурсах на посади суддів.
Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Заступник глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов зазначив, що Укази щодо реорганізації системи правосуддя, зокрема ліквідації, створення те реорганізації певних судів стосуються як місцевих судів, так і судів апеляційної інстанції.
Олексій Філатов повідомив, що буде створено Окружні господарські суди, замість судів у районах також буде створені окружні суди. За його словами, також ліквідовують та створюють певні суди у великих містах для організаційної та фінансової оптимізації, щоб забезпечити кращий доступ до правосуддя та більш ефективний розгляд судових справ.
Нові суди формуватимуть на основі прозорого конкурсу та закликав науковців й адвокатів брати участь у конкурсі на посаду суддів.

«Галицькі Леви» посіли ІІ місце на турнірі у Дольному Кубіні

«Галицькі Леви» 2007 р. н. посіли ІІ місце на міжнародному турнірі у Дольному Кубіні.
Результати матчів:
27.12.2017.
HKM «Zvolen»: «Галицькі Леви» 4:6;
«Галицькі Леви»: «Selekt Ros» 3:2.
28.12.2017.
HK «Prizma Pardaugava» : ХК «Галицькі Леви» 6:3;
HK Iskra Partizánske : ХК «Галицькі Леви» 3:9.
29.12.2017. Матч за 1-ше місце:
HK «Prizma Pardaugava» : ХК «Галицькі Леви» 7:2.
Наступні матчі «Галицькі Леви» проведуть 9-10 січня 2018 року у Києві, на турнірі присвяченому пам’яті заслуженого тренера України, заслуженого працівника фізкультури та спорту України Валентина Уткіна.

Зоозахисники врятували двох яструбів, занесених у Червону книгу

Львівські зоозахисники врятували від продажу двох яструбів, занесених у Червону книгу. Оголошення про продаж птахів знайшли на одному сайті. Назвалися покупцями. На зустріч прийшли з поліцією. Про це пише Gazeta.ua.
«В оголошенні йшлося, що птахів зловили, а не виростили на продаж. Вартували по 500 гривень, — говорить зоозахисник Орест Залипський, 20 років. — Із власником зустрілися біля торгового центру. Розповів, що розводить декоративних голубів і відстрілює яструбів, які на них полюють. Ці двоє вижили, тому й вирішив продати їх. Птахів підвіз інший чоловік. Із нами був інспектор поліції в цивільному. Підійшли журналісти з камерами. Перший чоловік утік. Затримали того, що привіз яструбів. Він вини не визнає. Каже, що нічого не знав про продаж. Забрали у відділок».
Пізніше в поліцію звернувся і втікач. Пообіцяв прийти. Готовий понести покарання, аби не підставляти друга.
Яструбів помістили у вольєр Львівського еколого-натуралістичного центру.
«Їх привезли замотаними у скотч. На лапах є сліди від петель або капканів. Птахів тримали в путах, — каже директор центру Ігор Антахович. — Швидше за все їх готували для полювання. Але вони виявилися нездібними, тому й вирішили продати. Яструбам по 2 роки. Навесні випустимо їх на волю».
Подібним чином зоозахисники раніше врятували лисеня. Його продавець хотів віддати за 400 грн.