Відновлення Санктуарію Янівської Пресвятої Діви Марії

Сьогодні, 31 травня 2017 р.,  о 19.00 год., в Івано-Франкове відбудеться відновлення Санктуарію Янівської Пресвятої Діви Марії, яку звершить Львівський Митрополит Архієпископ Мечислав Мокшицький і надасть храмові титул – Янівської Пресвятої Діви Марії Цариці Миру.

max-20170519174717452

Всесвітній день без тютюну

Куріння тютюну відноситься до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. У деяких з них число курців на порядок вище, ніж кількість некурящих людей.
31 травня — це привід для кожного курця хоча би на один день відмовитися від сигарет, оскільки останній день травня — це Всесвітній день без тютюну. Ініціативу щодо проведення заходів та акцій, пов’язаних з відмовою від куріння, проявила Всесвітня організація охорони здоров’я. Перший такий день пройшов в 1988 році з метою звернення уваги людей на ту шкоду, яку завдає людському здоров’ю куріння.
Куріння тютюну відноситься до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. У деяких з них число курців на порядок вище, ніж кількість некурящих людей. Саме тому Всесвітня організація охорони здоров’я розробила заходи для викорінення куріння в XXI столітті. І поява Всесвітнього дня без тютюну — це один із способів досягнення цієї мети.
За даними ВООЗ, щороку через наслідки тютюнопаління в світі помирає 300 тисяч осіб. Мало хто звертає увагу на цю страшну статистику, оскільки шкода від куріння сигарет не проявляється моментально. Тим не менш, курці з великим стажем практично приречені на серйозні проблеми зі здоров’ям. І в результаті їх вмирає більше, ніж наркоманів, хворих на СНІД та іншими захворюваннями. Тому головне завдання цього свята — підняти рівень самосвідомості людей, які першими повинні піклуватися про своє здоров’я.

Всесвітній день блондинок

Всесвітній день блондинок, що святкується 31 травня, можна назвати самим світлим, в буквальному сенсі слова, святом. Блондинки — це світлі голови нашої сучасності. Незважаючи на існування безлічі стереотипів, пов’язаних з кмітливістю білявих дам, вони як і раніше залишаються найбільш бажаними для чоловіків. І при цьому блондинкам не позичати розуму і винахідливості, які дозволяють їм добиватися бажаного, не витрачаючи на це масу зусиль.
Поява дня блондинок назрівала протягом всього 20 століття. Найвідоміші жінки минулого століття були блондинками. Сьогодні вони відзначають своє свято, гордо заявляючи про те, як легко і невимушено можуть вирішувати проблеми, які ставлять у глухий кут інших.
Вважається, що блондинки надзвичайно багато уваги приділяють своїй зовнішності. Варто зазначити, що ці любительки гламуру в результаті виправдовують свої старання, оскільки, будучи втіленням істинно жіночої логіки, вони підкорюють серця мільйонів чоловіків, не залишаючи шансів брюнеткам або шатенкам. Тому Всесвітній день блондинок можна цілком справедливо назвати днем краси, наївності та невимушеності.

В Яворові обладнали тренажерний майданчик

В Яворові в міському парку «Яворовий гай» ентузіасти обладнали тренажерний спортивний майданчик.
Тренажери в яворівському міському парку волонтерським методом встановили активні яворівчани Юрій Вербенець, подружжя Нелі та Володимира Мартиновичів, Михайло Яворський, Василь Дубан, Іван Хомік, Мирослав Дубан, Валерій Харьков.
Ця подія сталася завдяки проекту «Сильні місцеві громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування», який реалізовують за підтримки Фонду міжнародної солідарності.
Цей проект втілюємо у життя у рамках польсько-канадської програми підтримки демократії, яка є програмою Фонду міжнародної солідарності, фінансованою урядами Канади та Польщі.
Міський парк «Яворовий гай» ще донедавна був вкрай занедбаним, але на допомогу прийшли сестри-монахині згромадження святої Дороти, запросивши з Італії доброчинців, які спонсорували вхідну арку, лавочки. Самим сестрам-монахиням опікуватися міським парком важко, отож небайдужі люди тут влаштовують толоки.

На Верещиці знищено лебедя

У селі Верещиця на місцевій водоймі знищено самця-лебедя.
Пара лебедів милувала око місцевим мешканцям, дітворі, а також туристам, які навідувалися на відпочинок та екскурсії в Яворівський національний природний парк.
Птахи були досить довірливими до людей, їли з рук хліб, печиво та картоплю. За таку безпечність у минулому році якийсь вандал скрутив голову двом щойно опіреним птахам. Цьогорічно ситуація повторилась…
На даний момент на ставі плаває самка із щойно виведеним потомством.
Українське законодавство передбачає суворе покарання за знищення лебедів.

Причини відмови безвізу до ЄС

Громадянину України можуть відмовити у безвізовому в’їзді до країн ЄС за кількох умов.
Українцю може бути відмовлено у в’їзді до країн ЄС на безвізових підставах за умов, якщо громадянин:
• перебуває у списку осіб, що становлять загрозу суспільному порядку, суспільному здоров’ю чи внутрішній безпеці;
• перебуває в списку осіб, в’їзд яких, хоча б в одній країні ЄС, заборонений;
• засуджений у будь-якій країні ЄС за злочини, які передбачають кримінальне покарання у вигляді позбавлення свободи терміном мінімум на один рік;
• є об’єктом рішення про видворення з країни, яке приймається, зокрема, у випадках нелегального перебування;
• якщо є докази участі в злочинній діяльності чи докази наявності умислу брати участь у подібній діяльності;
• якщо немає усіх необхідних документів, які підтверджують мету поїздки.

Депутати Львівщини виділили 1,4 млн грн на реставрацію пам’яток

Львівська облрада внесла зміни до програми «Охорона і збереження культурної спадщини Львівської області на 2016-2018 роки». Видатки на програму збільшено на 1,4 млн грн.
Це рішення депутати прийняли на сесії 30 травня.
Ці кошти планують скерувати на виконання першочергових протиаварійних робіт (реставрацію) низки дерев’яних церков – храму святих апостолів Петра і Павла у селі Глиниці (600 тис. грн) Яворівського району та дерев’яної церкви Успіння Пресвятої Богородиці у селі Морянці Яворівського району (600 тис. грн), реставраційні роботи Монатирського храму з дзвінницею у селищі Підкамінь Бродівського району (100 тис. грн), виготовлення проектно-кошторисної документації на реставрацію храму святого Йосифа у селі Підгірці Бродівського району (50 тис. грн) та дерев’яної церкви святого Івана Богослова у селі Клекотів Бродівського району (50 тис. грн).

Шукають знайомих чоловіка, чиє тіло витягли з кювету

Просять допомогти встановити особу чоловіка, тіло якого знайшли у кюветі більш ніж рік тому.
24 квітня 2016 року, в чергову частину Яворівського ВП ГУНП у Львівській області надійшло повідомлення про те, що на автодорозі Львів – Краковець, поблизу с. Підрясне, Яворівського району в кюветі лежить тіло невідомого чоловіка.
Під час проведення огляду місця події було встановлено, що чоловік загинув внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Особу загиблого по даний час не встановлено.
Прикмети : вік приблизно 50 – 60 років, ріст 170 см, коротка стрижка із залисинами, волосся темного кольору. Був одягнений: в балонову куртку чорного кольору, джинси синього кольору, туфлі чорного кольору 43 розміру, ремінь коричневого кольору в косичку, сорочку в зелено – синю клітинку.
Прохання, якщо хтось має інформацію, яка допоможе встановити особу, надати її в Яворівський відділ поліції за тел. 0673535819 або 102.
1-304

Міжнародний день розсіяного склерозу

Міжнародний День розсіяного склерозу був встановлений Міжнародною федерацією товариств розсіяного склерозу з метою інформування про проблему розсіяного склерозу і глобальному русі організацій РС, а також розширення глобального руху організацій РС і об’єднання національних і регіональних організацій, пошуку джерел фінансування глобального руху з проблем розсіяного склерозу. Відзначається «Міжнародний День розсіяного склерозу» щорічно в останню середу травня.
Розсіяний склероз – це хвороба, що вражає головний мозок, зорові нерви, спинний мозок, що призводить до порушення відповідних функцій організму. Вона характеризується утворенням хаотично розсіяних вогнищ демієлінізації – втрати мієліну, білої жирової речовини, що покриває аксони – нервового волокна.
Про захворювання нічого не було відомо до 1835 року, коли французький лікар Ж. Крювелье описав перший випадок. Два роки по тому у Великобританії про хворобу повідомив Р. Карсвелл. До середини 19 ст. вже були відомості про значне число випадків, і в 1868 французький невролог Ж. Шарко підсумовував патоморфологічні ознаки розсіяного склерозу і розробив його діагностичні критерії.
Розсіяний склероз звичайно починається в молодості, але може проявитися в будь-який період від 15 до 60 років. Жінки більш схильні до захворювання, ніж чоловіки. Найвища захворюваність – серед осіб білої раси, що живуть в помірному кліматі. Хвороба не передається у спадок. У списку причин повної інвалідності у продуктивному періоді життя розсіяний склероз посідає третє місце – після травм і ревматологічних захворювань.
В 2017 році Міжнародний День розсіяного склерозу припадає на 31 травня.

Націоналісти провели акцію під стінами Львівської ОДА

30 травня  біля Львівської обласної Держадміністрації пройшла акція з передачею звернення до голови Львівської обласної ради з вимогою до депутатів винести на розгляд сесії Львівської обласної ради та прийняти звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України негайно підписати Закон України «Про амністію у 2016 році».
Окрім цього, під час сесії Львівської обласної ради активісти прийшли на сесію облради, щоб передати депутатам свої звернення.
Зокрема, націоналізація російського капіталу в Україні, припинення постійного зростання тарифів з оплати комунальних послуг та продовження діючого мораторію на продаж землі до врегулювання економічної та соціально-політичної ситуації в країні.
Акція відбулась за участі представників ВО «Свобода», «Національного корпусу», «Правого Сектору» та ВГО «Сокіл».
Перед учасниками акції протесту виступив екс-віце-спікер Верховної Ради, депутат Львівської облради Руслан Кошулинський, який наголосив, що зараз націоналісти об’єднались задля відродження України. Представник «Правого Сектору» під час акції пояснив, що націоналісти не можуть мовчати, коли олігархи продовжують розкрадати Україну. Керівник «Національного корпусу» Львівщини Святослав Сірий пояснив, що націоналісти – це люди, на яких лежить відповідальність за Україну.
Окрім цього, учасники, також, проводять акцію під стінами Львівської міської ради з вимогами до міського голови А. Садового щодо вирішення проблеми сміттєвого колапсу та попередження екологічної катастрофи у Львові.