797-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

797-й день війни. Про важливе для мешканців Яворівського району за добу.
▫️Була пожежа житлового будинку у с. Віжомля та
сухої трава в с. Бірки і с. Воля Добростанська.
▫️7408 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️Команда Мостиської громади гідно представила район на військово-прикладних змаганнях присвячених Дню Героїв. З 26 по 28 квітня на базі Львівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут проходили військово-прикладні змагання. Команда найвдаліший результат показали у військово-прикладному орієнтуванні і здобула ІІІ місце у змаганнях: http://surl.li/tgzgm
.
▫️Діти Шегинівської громади продавали вербу і зібрали 15 тисяч гривень на Великодні посилки для Захисників сіл Волиця і Тщенець: http://surl.li/tgzhi
.
▫️Територіальні громади та ветеранські організації запрошують взяти участь у грантовій програмі від МОМ. Відповідні заявки приймають до 10 травня. Усі деталі та інструкції подачі заявки доступні за посиланнями: для громад http://surl.li/swegk
. Також докладно про це тут- http://surl.li/thdyx
.
▫️На Львівщині створили Асоціацію органів місцевого самоврядування Львівської агломерації. Про це повідомив очільник Львівщини Максим Козицький. Кого обрали головою асоціації та хто експертно допоміг: докладно тут- http://surl.li/thbqo
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

У Львові з вікна вистрибнув неповнолітній

В одному з навчальних закладів міста Львова неповнолітній хлопець намагався вкоротити собі віку.

Про це з відповідним відео повідомляютьочевидці у соцмережах, пише Четверта студія.

За попередньою інформацією хлопець вистрибнув з вікна.

Причиною такого вчинку називають конфлікт з батьками.

Попередньо вказують, що це сталося у Львівському ліцеї імені Героїв Крут, інформація наразі уточнюється та перевіряється.

Більше новин на: Яворів Інфо

СБУ затримала подружжя-агентів рф, які наводили російські «Гради» на прикордоння Сумщини

Контррозвідка Служби безпеки запобігла новій серії російських обстрілів прикордонних районів Сумщини.

Про це пише СБУ.

У результаті спецоперації «на гарячому» затримано подружжя-агентів російської розвідки, які готували удари по підрозділах ЗСУ, що обороняють північно-східні рубежі України.

За наявними даними, для обстрілу окупанти планували застосувати різні види озброєння, включаючи реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град».

Щоб скоригувати ворожі атаки, фігуранти мали виявити місця базування українських військ та передати їх координати загарбникам.

Про цей задум агресора співробітники СБУ дізналися ще на початковому етапі розвідувальної активності російських агентів.

Це дозволило своєчасно провести комплексні заходи для убезпечення позицій ЗСУ та затримати обох зловмисників, коли вони проводили дорозвідку поблизу потенційної цілі.

За даними слідства, подружжя безробітних місцевих жителів дистанційно працювало на російську спецслужбу через анонімний чат у месенджері.

Для виконання ворожого завдання зрадники на власному автомобілі об’їжджали прикордоння, де відслідковували позиції Сил оборони.

Під час обшуку у затриманих вилучено мобільні телефони, які вони використовували для позначення геолокацій ЗСУ на ґуґл-картах.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Більше новин на: Яворів Інфо

У МОЗ розповіли, де військові та ветерани можуть безкоштовно вставити зубні протези

Міністерство охорони здоровʼя України спільно з Національною службою здоровʼя України запустило пілотний проєкт «Зубопротезування окремих категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України». Ініціатива реалізується додатково до Програми медичних гарантій, у бюджет на 2024 рік закладено 750 млн грн. Розпорядником коштів є Національна служба здоров’я України.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

«Пілотний проєкт безоплатного зубопротезування військовослужбовців та ветеранів є соціально-важливою ініціативою. Це необхідний крок, мета якого — подбати про комфортне життя наших військових, їх здоровʼя. Йдеться про практичне втілення політики героїв, над реалізацією якої ми працюємо в уряді. Якісна, доступна, безоплатна медична допомога для тих, хто її потребує — наше ключове завдання», — зазначив міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

Хто може отримати послугу безоплатно:

учасники бойових дій;
особи з інвалідністю внаслідок війни;
військовослужбовці.
Наразі послуги надаються в 45 медзакладах України, які законтрактовані Національною службою здоровʼя України. Укладання та підписання договорів триває, тож перелік медзакладів розширюватиметься. Учасниками пілотного проєкту можуть стати заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності.

Скористатися програмою безоплатного зубопротезування пацієнт може один раз протягом року. Гранична вартість наданих медичних послуг, згідно з постановою уряду, не може перевищувати 14 984 гривні.

Щоб отримати послугу, необхідно звернутися до медичного закладу, який входить до списку законтрактованих учасників пілотного проєкту. Попередньо отримавши направлення від лікаря-стоматолога, підготувати пакет копій документів з пред’явленням їх оригіналів та написати заяву.

З детальним переліком документів, послуг та законтрактованими медичними закладами можна ознайомитися на сайті НСЗУ за посиланням: https://service.e-health.gov.ua/gromadyanam/besoplatni-poslygy-1697711932/zuboprotez?show=1

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся до операторів контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Більше новин на: Яворів Інфо

Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав закликав до запропонованого Папою Франциском обміну «всіх на всіх», принаймні щодо трьох категорій українців: жінок, медичних працівників і священнослужителів.

Такий заклик Предстоятель зробив у тижневому відеозверненні у 115-й тиждень повномасштабної війни росії проти України напередодні Пасхи за юліанським календарем, інформує пресслужба УГКЦ.

«Ми, християни України, усвідомлюємо, що не зможемо вповні вшанувати страсті нашого Спасителя, Його рани, якщо не будемо служити, допомагати тим, хто сьогодні страждає, терпить, хто у прямому значенні перебуває в пеклі війни, зокрема в пеклі ув’язнення і щоденних тортур російського полону», — наголосив Предстоятель.

Він зазначив, що особлива увага цього Страсного тижня буде скерована до українських братів і сестер, які перебувають у російському полоні.

«Слова Папи Франциска, проголошені у день Пасхи за латинською пасхалією про обмін „всіх на всіх“, знайшли особливий відгук у серцях як в Україні, так і в росії. І ми хочемо, щоб ці слова стали закликом до конкретних дій», — сказав Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ закликав до обміну трьох категорій українських полонених:

Жінки-військовополонені: «Зробімо все від нас залежне, щоби було звільнено всіх жінок-військовополонених. Я хочу, щоб мене почули всі жіночі організації: релігійні, громадські, ті, які дбають про гідність жінки в сучасному світі, незалежно від ідеологічного скерування. Зробімо все, щоб жінка була визволена з полону, чи в Україні, чи в росії, щоб на свято Пасхи вона повернулася до своєї родини, додому».

Медичні працівники: «Зробімо все від нас залежне, щоб медичні працівники повернулися додому, щоби відбувся пасхальний обмін „всіх на всіх“ лікарів, медичних сестер, які, згідно з міжнародним правом, не є комбатантами. Закликаю міжнародні медичні організації, зокрема спільноту „Лікарі без кордонів“, докладімо максимальних зусиль, щоб лікарі повернулися з ув’язнення до своїх родин, до виконання своїх професійних обов’язків».

Священнослужителі: «Зробімо все від нас залежне, щоб полонені священнослужителі України — нам відомо про 10 осіб — могли повернутися до своїх громад і церков. Звертаюся до міжнародної релігійної спільноти: невже сьогодні весь світ не може домогтися, щоб на Пасху тих 10 священнослужителів співали „Христос воскрес“ у своїх храмах?».

У цьому контексті Глава УГКЦ звернувся і до вірних Російської Православної Церкви: «Я знаю, що нас чують також люди в росії. Цей заклик Папи Франциска знайшов глибокий відгук у серцях простих росіян. Ми знаємо, що російські православні на свято Пасхи вшановуватимуть, цілуватимуть ікону Христа „Зішестя в ад“. Ми всі поклоняємося Господу, який за руку витягає людство з аду, виймає із гробів Адама і Єву. Тож станьмо ми, християни, обабіч лінії фронту тією рукою Христа, який витягне з аду полону наших братів і сестер, жінок, медиків, священнослужителів», — закликав Предстоятель.

Блаженніший Святослав закликав до спільних зусиль для звільнення українських полонених: «Ми знаємо, що близько 8 000 українських військовослужбовців та 1 600 цивільних осіб перебувають нині в російському полоні, у пекельних умовах. Зробімо все можливе, щоби крок за кроком обмін „всіх на всіх“ став пасхальною дійсністю».

«Боже, благослови цю благородну, святу справу! Боже, благослови український багатостраждальний народ! Господи Ісусе Христе, що йдеш у страждання, смерть і воскресіння, навчи християн третього тисячоліття вшановувати Твої страсті не тільки словами, а й співстраждаючи з людьми нашого часу, бути Твоїми гідними учнями, проповідниками, носіями цієї світлої, радісної надії на воскресіння!» — завершив Глава УГКЦ.

Більше новин на: Яворів Інфо

796-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

796-й день війни. Про важливе для мешканців Яворівського району за добу.
▫️7408 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️Головну площу Новояворівська, перед Палацом культури «Кристал» прикрасили Великодньою писанкою. Виконана у традиційному орнаменті Яворового краю, вона є рекордною за своїми розмірами. Саме цю Новояворівську писанку 19 травня 2017 року Національний Реєстр Рекордів зареєстрував як рекорд України у номінації: «Найбільша писанка у Яворівському розписі», висотою 4 м та розміром у діаметрі 2.86 м.
▫️Родини полеглих воїнів Мостиської громади побували у с.Страдч та молилися за мир і спокій в Україні. Спільна молитва, духовні розмови зі священнослужителями, сповідь, причастя, підтримка один одного – цей день наповнив усіх спокоєм, миром та Божим благословенням: http://surl.li/tcveh
.
▫️Дитяча команда “Легіон Бірки” взяла участь у футбольному турнірі “Bodnarivka Cup”, який проходив у місті Львів. Демонструючи вражаючу гру юним спортсменам вдалося здобути золоті нагороди: http://surl.li/tglta
.
▫️14 тисяч гривень для ЗСУ зібрали мешканці Судововишнянської громади під час Благодійного заходу «Вечір страсної пісні» за участю церковних хорів громади та учнів Судововишнянської школи мистецтв: http://surl.li/tglvs
.
▫️250 пасок для наших Воїнів на передову за два дні спекла волонтерка Марічка Дільна з Новояворівської громади: http://surl.li/tglwu
.
▫️Нагадаю, що з 19:00 до 22:00 слід економити електроенергію та не використовувати енергоємні прилади. Що саме не варто вмикати, аби не навантажувати систему розповіли тут: http://surl.li/tclyn
. Цінуйте зусилля наших енергетиків, які щодня працюють насамперед заради нас з вами.
Дякую усім, хто продовжує працювати для перемоги України. Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

Чоловіки призивного віку зможуть отримати паспортні документи тільки на території України

Центр об­слу­го­ву­ван­ня гро­ма­дян «Пас­пор­тний сер­віс» опублікував ін­форма­цію що­до вне­сен­ня змін до Пос­та­но­ви КМУ № 678 що­до ек­спе­ри­мен­таль­но­го про­єк­ту з офор­млен­ня пас­пор­тних до­ку­мен­тів за кор­до­ном.

«Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову № 443 від 23 квітня 2024 року, яка вносить зміни в процедуру отримання паспортних документів для чоловіків віком від 18 до 60 років і які звертаються до філій ДП «Документ» за кордоном.

Нові правила набрали чинності з дати опублікування Постанови № 443 — 25 квітня 2024 року», – йдеться у повідомленні.

Починаючи з 25.04.2024 р. при зверненні до закордонних філій за кордоном необхідно звернути увагу та врахувати наступну інформацію:

1. Заяви-анкети які подані починаючи з 25.04.2024.
Чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати паспортні документи виключно в органах ДМС на території України, пересилання документів до закордонних філій ДП «Документ» не здійснюватиметься.

2. Категорії які зможуть отримати паспортні документи за кордоном.
Ця можливість доступна тільки для осіб, визначених пунктами 2−1−2−3 та 2−7 Правил перетинання державного кордону громадянами України, за наявності відповідних підтверджуючих документі. Серед таких осіб: люди з інвалідністю; опікуни над особами з інвалідністю; батьки дітей з інвалідністю; особи, які потребують постійного догляду; супроводжуючі важкохворих дітей; особи зі складових сил оборони та безпеки; постраждалі внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, які виїхали на лікування за кордон.

3. Паспортні документи які не видані станом на 25 квітня 2024 року.
Видача паспортних документів громадян, які подали заявки до зазначеної дати, відбувається у порядку, що діяв до набрання чинності Постанови № 443 після усунення технічних несправностей.

Більше новин на: Яворів Інфо

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час Великодніх свят

Напередодні релігійних свят фахівці Яворівське РУ ГУ ДСНС України у Львівській області закликають вірян та священнослужителів дотримуватись правил пожежної безпеки.
Задля безпечного святкування слід дотримуватись наступних правил:
– Не залишайте у церкві, без нагляду, запалені свічки та відкритий вогонь;
– Дотримуйтесь правил пожежної безпеки у використанні електроприладів, не використовуйте подовжувачі для енергоємних пристроїв, та не під’єднуйте один подовжувач до іншого;
– Тримаючи свічку або лампадку треба слідкувати за тим, щоб вогонь не перекинувся на вас або на речі поруч з вами — це може призвести до невиправних наслідків.
– Після служби не лишайте запалені лампадки та свічки без нагляду.
Дотримання цих простих правил допоможе безпечно та приємно відсвяткувати релігійні свята.
У разі надзвичайної ситуації телефонуйте за номером 101.

Більше новин на: Яворів Інфо

Вербна неділя

Коли Ісус Христос входив до Єрусалиму, він наблизився до Вітфагії і Віфанії, до гори, що зветься Оливної і послав двох учнів Своїх, сказавши: “Ідіть у село; увійшовши до нього, знайдете прив’язане осля, що на нього ніхто з людей ніколи не сідав; Відв’яжіть його, і приведіть, і якщо хто спитає: Нащо відв’язуєте? скажіть тому так: Господь потребує його “. Посланці ж відійшли, і знайшли, як Він сказав їм. Коли ж стали відв’язувати молодого осла, господарі його їх запитали: Нащо осля відв’язуєте? Вони ж відказали: Господь потребує його. І привели його до Ісуса, і, поклавши одежу свою на осля, посадили на нього Ісуса. І, коли Він їхав, люди стелили одежу свою по дорозі. А як Він наближався вже до сходу з гори Оливної, то весь натовп учнів в радості велемовно Бога хвалив за всі чудеса, що бачили, кажучи: Благословенний Цар, що йде в ім’я Господнє! Мир на небесах, і слава на висоті! ”
Урочистий вхід Ісуса в Єрусалим був вступом Його на шлях хресних страждань. Про цю подію розповідають у своїх Євангеліях всі чотири євангелісти (див. Мт. 21,1-11; Мк. 11,1-11; Лк. 19,29-44: Ів. 12,12-19).
У євреїв був звичай: царі і переможці в’їжджали до Єрусалиму на конях або ослах, і народ урочистими вигуками, з пальмовими гілками в руках зустрічав їх. Виконуючи пророцтва Старого Завіту (див. Зах. 9,9), Христос саме таким урочистим чином в’їжджав в Єрусалим, але не як Цар земний або переможець у війні, а як Цар, Царство Якого не від світу цього (Ін. 18,36) як Переможець гріха і смерті. Єврейський народ, що знаходився під римським ярмом, очікував Месію як політичного визволителя, і всім здавалося, що Чудотворець, який вчора воскресив Лазаря і колись нагодував 5 тисяч народу, цілком може бути саме тим земним вождем, який приведе свій народ до політичної незалежності і земного царства насолоди.
З тих, які тоді перебували на вулицях Єрусалиму тільки один Христос знав, що замість земного царства Він приносить людині Царство Небесне, замість позбавлення від земного рабства Він звільняє людину від рабства набагато гіршого – від рабства гріха. Він Один знав, що шлях, усіяний нині пальмовими гілками, веде до Хреста і Голгофи. Це царське прославляння Христа перед Його смертю Церква згадує для свідчення, що страждання Спасителя були добровільними.
Назва Вербна неділя походить від того, що на це свято віруючі приходять з гілками, як правило, вербових рослин чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, які різали іудеї, що зустрічали Ісуса у Єрусалимі. Звичайно, на півдні використовують квіти і гілки інших дерев, як правило, пальм. В Україні, де таких дерев немає і де перша розпускається верба, з давніх часів стали використовувати її гілки, тому і саме свято стало називатися Вербною неділею. Але справжня його назва – Вхід Господній до Єрусалиму.
У 2024 році Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) припадає на 28 квітня.

Більше новин на: Яворів Інфо

794-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

794-й день війни. Про важливе для мешканців Яворівського району за добу.
▪️Під час повітряної тривоги, яка тривала на Львівщині з 03:58 по 06:02, наша область пережила удар крилатими ракетами різного класу та аеробалістичними ракетами «кинджал». Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Три крилаті ракети воїни ПвК «Захід» збили. На жаль, є і влучання. Ворог атакував два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському та Червоноградському районах. На них почалися пожежі. Підрозділи ДСНС оперативно загасили загоряння. Є руйнування. Жертв, постраждалих, руйнувань житлової інфраструктури станом на цю годину на Львівщині немає.
▪️7429 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▪️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▪️П’ятикласник зі Яворівщини готується до Чемпіонату світу з футбольного фристайлу. Футбольний фрістайл полягає у виконанні різноманітних трюків з м’ячем, використовуючи різні частини тіла, зазвичай без жодного дотику до нього руками. 11-річний Андрій Панів живе у селі Мальчиці (Сторона) Івано-Франківська селищна рада. Футболом захоплюється віддавна, а його батько є тренером футбольної команди «Сокіл» у Мшані: http://surl.li/szmqa
.
▪️На Яворівщині нагородили переможців з спортивного орієнтування в рамках III районного етапу всеукраїнських змагань “Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги”: http://surl.li/tbbmg
.
▪️Мешканці Новояворівської громади разом з духовенством вкотре зібрались на Алеї пам’яті Героїв аби вшанувати в молитві пам’ять загиблих воїнів, які віддали свої життя за нашу державу та нашу свободу: http://surl.li/tbbsx
.
▪️Новояворівська та Івано-Франківська громади провели спільний благодійний аукціон Благодійний проєкт “Пташки Перемоги”. Завдяки розіграним лота за вечір вдалося зібрати 2 млн 100 тис грн, а це — 150 дронів-камікадзе для наших Захисників. Організаторам вечора Ігорю Дулину, Олександру Тіщенку, за підтримки голови Львівської ОВА Максима Козицького: http://surl.li/tbbvo
.
▪️Рік на Львівщині працює перший в Україні мобільний центр забору крові. Цього «Малюка» область отримала завдяки співпраці шведської благодійної фундації «Blåljus i Samverkan» з Благодійний фонд “Із янголом на плечі”, численним волонтерам та підтримці Львівської ОВА і Львівської обласної ради. Якщо ви дочитали до цього моменту, знайте, ваша кров може стати вирішальною для порятунку чийогось життя. Зробіть добру справу, запросіть «Малюка» у свою громаду: 0679842453 (Лариса Кісь).
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо