Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 31.05

31 травня 2021 року в Україні зафіксовано 1 703 нових випадків захворювань на COVID-19. Серед них – 58 дітей та 11 медпрацівників.

Також за минулу добу:
◾ госпіталізовано – 810 осіб;
◾ летальних випадків – 64;
◾ одужало – 4 934 особи;

За добу протестовано:
✔️ методом ПЛР – 8 822 осіб,
✔️ методом ІФА – 1 176 осіб,
✔️ експрес-тестами – 6 226 осіб.

За весь час пандемії в Україні:
? захворіло – 2 202 494 особи;
? одужало – 2 041 082 особи;
? летальних випадків – 50 536;
? проведено ПЛР-тестувань – 10 180 777.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Дніпропетровській (134), Миколаївській (107), Запорізькій (69), Харківській (68), областях та м. Київ (63).
Докладніше про захворюваність та вакцинацію від COVID-19 – за посиланням: https://bit.ly/2Rr4iW5

Захистіть себе від COVID-19: дотримуйтеся дистанції, носіть маску, мийте руки та вакцинуйтеся!
Бережіть себе та рідних!

Більше новин на: Яворів Інфо

Окупанти 2 рази обстріляли позиції українських військових

Вечірнє зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 17.00 30 травня 2021 року
З метою подальшого звинувачення у порушенні режиму припинення вогню, російсько-окупаційні війська продовжують вести провокаційні обстріли у бік позицій Об’єднаних сил.
Протягом поточної доби, 30 травня, було зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню.
Неподалік населеного пункту МАЙОРСЬК противник відкривав вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 82-го калібру, ручних та станкових протитанкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї.
У цьому ж напрямку російсько-окупаційні війська здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.
Бойових втрат серед наших захисників немає.
Використовуючи координаційний механізм Українська сторона СЦКК оперативно реагувала на порушення через СММ ОБСЄ.
В районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони.
Піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували понад 3 гектари території та передали на знищення 65 вибухонебезпечних предметів.
Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Більше новин на: Яворів Інфо

Правильно пристебніть ремінь безпеки!

Правильно пристебнутий ремінь безпеки:
❌ не заважає
❌ не обмежує рухів
❌ не тисне

Натомість він:
✅ Проходить через середину плеча (верхній), а не шию, та над стегнами (нижній).
✅ Сидить туго, але так, щоб між ременем і грудьми можна було просунути руку.
✅ Може бути відрегульований: водій може підлаштувати висоту свого сидіння чи висоту кріплення ременя на стійці.
✅ Для вагітних нижній ремінь іде над тазом і не тисне на живіт.
✅ Для дітей зростом до 145 см працює тільки в поєднанні з автокріслом чи бустером відповідно до зросту й віку.
✅ Щороку рятує життя тисячам українців, якщо не забувати пристібатися в авто щоразу.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день без тютюну

Під час експедицій Колумба індіанці дарували їм тютюнові листя, які використовувалися ними для куріння, жування, як лікарські препарати. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити, після чого і став першою європейською жертвою тютюнопаління.
Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.
Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.
Недавнє опитування в одній з великих країн, що розвиваються показало, що дві третини курців помилково вважають, що куріння спричиняє невеликий шкоду, або взагалі не робить її, деякі з них хочуть кинути палити і ще менше успішно кинули курити. В даний час більшість тих, хто успішно кинув палити, зробили це без будь-якої сторонньої допомоги. Але нам потрібно істотно підвищити рівень успішного припинення паління.
Сьогодні ми знаємо про існування успішних і затрато-ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей добитися успіху. Вони повинні стати більш широко доступні, а їхня вартість також повинна знижуватися, щоб курці в усіх країнах могли собі дозволити придбати їх.
Доброю новиною є те, що можна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають тривалість життя, як та, що у людей, які ніколи не палили.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день блондинок

Найяскравіша, найпомітніша і найбільш світлоголова частина людства нарешті здобула своє власне довгоочікуване свято. Можливо тому, що білявих дам, як вони гнівно стверджують, глумливо зневажають буквально по всьому світу, світла дата 31 травня оголошена Всесвітнім днем блондинок.
Героїні безлічі анекдотів, заручниці перекису водню та перукарського мистецтва, невинні жертви гламуру, володарки соляріїв і силікону, улюблениці справжніх джентльменів і власниці гіпержіночої логіки, всі вони гідно відзначили цю дату вперше у 2006 році, а саме – вирішили віддати собі по заслугах і зробитися лауреатки ексклюзивної премії – «Діамантова шпилька».
В якості номінанток на вечорі були присутні всіма улюблені актриси, популярні співачки, відомі телеведучі, видатні спортсменки, успішні бізнес-леді.
Перше святкування Всесвітнього дня блондинок пройшло зі справжнім шиком. Відбулася церемонія вручення премії Діамантова шпилька, приуроченої до святкування – це перша спеціальна премія для блондинок – талановитих, розумних, успішних, модних і нескінченно жіночних … Словом, найбільш блондинистих блондинок нашого часу.
Як вважають вчені, справжня блондинка – явище рідкісне, і за їхніми підрахунками вже до 2202 блондинки остаточно зникнуть з лиця Землі. Тільки за останні 50 років число блондинів і блондинок скоротилося з 49 до 14 відсотків від загального числа жителів планети. А причин тому кілька … По-перше, щоб дитина народилася блондином, в обох батьків повинно бути світле волосся. По-друге, в країнах, де переважає темний колір волосся, населення неухильно зростає, а ось європейці – німці, скандинави, росіяни, які є носіями «білявого гена» – все частіше обмежуються однією дитиною. Остання людина зі світлим волоссям народиться, на думку вчених, у Фінляндії, де проживає найбільше число світловолосих людей на душу населення.
Чому це відбувається зрозуміти не складно – натуральний блондин явище рідкісне, і знайти собі пару, теж блондина і щоб з любові … 1 шанс на мільйон …

Більше новин на: Яворів Інфо

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 30.05

30 травня 2021 року в Україні зафіксовано 1 703 нових випадків захворювань на COVID-19. Серед них – 85 дітей та 10 медпрацівників.

Також за минулу добу:
◾ госпіталізовано – 1 330 осіб;
◾ летальних випадків – 84;
◾ одужало – 5 733 особи;

За добу протестовано:
✔️ методом ПЛР – 15 199 осіб,
✔️ методом ІФА – 3 289 осіб,
✔️ експрес-тестами – 14 002 особи.

За весь час пандемії в Україні:
? захворіло – 2 201 472 особи;
? одужало – 2 036 148 осіб;
? летальних випадків – 50 472;
? проведено ПЛР-тестувань – 10 171 955.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Дніпропетровській (257) Харківській (143), Миколаївській (127), Київській (122) областях та м. Київ (96).

Докладніше про захворюваність та вакцинацію від COVID-19 – за посиланням: https://bit.ly/2Rr4iW5

Захистіть себе від COVID-19: дотримуйтеся дистанції, носіть маску, мийте руки та вакцинуйтеся!
Бережіть себе та рідних!

Більше новин на: Яворів Інфо

Окупанти 6 разів обстріляли позиції українських військових

Ранкове зведення щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 7.00 30 травня 2021 року.

Збройні формування Російської Федерації ігнорують режим припинення вогню та обстрілюють позиції підрозділів Об’єднаних сил.
Протягом минулої доби, 29 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню.
Неподалік НОВОЗВАНІВКИ противник застосував міномети 120-го калібру та протитанкові ракетні комплекси.
Поблизу селища МАЙОРСЬК ворог відкривав вогонь із протитанкових ракетних комплексів.
Неподалік населеного пункту НОВГОРОДСЬКЕ російські окупанти двічі здійснили обстріл у бік позицій наших захисників із мінометів 82-го калібру, ручних та станкових протитанкових гранатометів.
У районі ПРИЧЕПИЛІВКИ противник відкривав вогонь з ручних протитанкових та підствольних гранатометів.
Окрім цього, противник здійснив обстріл цивільної інфраструктури населеного пункту ШУМИ з протитанкового ракетного комплексу. Цивільні особи не постраждали.
Бойових втрат серед наших захисників немає.
Використовуючи координаційний механізм Українська сторона СЦКК оперативно реагувала на порушення через СММ ОБСЄ.
Станом на 7 годину ранку, 30 травня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.
Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил повністю контрольована українськими військовослужбовцями.

Більше новин на: Яворів Інфо

День міста Київ

Найдовша вулиця Києва – Броварський проспект. Її довжина близько 14 км. Найкоротша вулиця недалеко від Арсенальної площі – Інженерний провулок. Його довжина менш ніж 50 метрів. Тут знаходяться всього 3 будинка. Найширша київська вулиця, звичайно ж Хрещатик. Її ширина досягає 75 метрів від будинку до будинку. Найвужча вулиця, де ширина проїжджої частини всього 5,4 метра – Георгіївський провулок.
Найдавніша вулиця Києва, їй понад тисячу років – Володимирська.
День міста Київ святкують в останні вихідні травня. Перше святкування Дня Києва відбулося наприкінці травня 1982 року – 1500-річчя Києва. Ця урочиста подія, при всій своїй помпезності, торкнулася серця киян. З 1984 року почалися регулярні вернісажі на Андріївському узвозі. А в останню неділю травня 1987 вперше було офіційно відзначено День міста Києва.
Київ є столицею України і найбільшим містом, містом-героєм України. Знаходиться на річці Дніпро. Місто є культурним і урядовим центром країни. Міста обласного значення Київської області: м. Біла Церква, м. Березань, м. Бориспіль, м. Бровари, м. Васильків, м. Ірпінь, м. Переяслав-Хмельницький, м. Прип’ять, м. Ржищів, м. Славутич, м. Фастів.
Міста районного значення Київської області: м. Богуслав, м. Боярка, м. Вишгород, м. Вишневе, м. Кагарлик, м. Миронівка, м. Обухів, м. Сквира, м. Тараща, м. Тетіїв, м. Узин, м. Українка, м. Чорнобиль, м. Яготин.
Розташований Київ на півночі центральної частини України. З 30 січня 1918 по грудень 1919 року та з червня 1934 по 24 серпня 1991 року – столиця УРСР. У силу свого історичного значення Київ як центр Древньої Русі з IX по XII століття і зараз називається “Матір’ю міст руських».
У 2021 році День міста Київ припадає на 30 травня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день боротьби проти астми і алергії

Всесвітній день боротьби проти астми був заснований за рішенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, має щорічний характер і відзначається 30 травня спільно з Всесвітнім днем хворого алергією.

Мета проведених в цей день заходів – залучення уваги громадськості до цих важливих проблем. Статистика невблаганна: за даними епідеміологічних досліджень, в даний час більше 40% населення мають ті чи інші ознаки алергії. Мова вже може йти про неінфекційну пандемю: кожна третя людина хвора на алергічний риніт і майже кожен десятий – на бронхіальну астму.

Більше новин на: Яворів Інфо

День хіміка

Хімікам давно відомо, що довжина 100 мільйонів атомів водню в одному ланцюзі становить один сантиметр, а ось для забезпечення стандартного польоту сучасного літака необхідно близько 80 тонн кисню. Стільки ж кисню виробляє 40 тисяч гектар лісу під час фотосинтезу.
Близько 7 мг золота можна витягнути з однієї тонни води з океану, уявіть, близько 10 мільярдів тонн золота містять води Світового океану, а під дією соєвого соусу відбувається хімічна реакція, яка змушує навіть вбитого кальмара «танцювати» на тарілці.
Найбільша кількість хімічних елементів відкрив Карл Шеєллі, провідний шведським дослідник. До найтоншої матерії, яку може побачити людина, відносяться стінки мильної бульбашки.
Перехід речовини з твердого в газоподібний стан називається в хімії сублімацією, а ось крім ртуті при кімнатній температурі в рідку речовину переходять франций і галій.
Одним з найлегших металів вважається літій. До найпоширенішої речовини в світі відноситься водень. Залізо можна легко перетворити у газ, якщо його нагріти до 5 тисяч градусів Цельсія і т.д.
Щорічно, в останню неділю травня святкується день хіміка і вшановуються працівникі хімічної та нафтохімічної промисловості промисловості.
В Україні День хіміка встановлено відповідно до Указа Президента України від 7 травня 1994 року № 219/94 і відзначається щорічно, також в останню неділю травня.
У 2021 році День хіміка припадає на 30 травня.

Більше новин на: Яворів Інфо