Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє звільнити в запас строковиків, у яких під час воєнного стану закінчився термін служби.

Зміст закону проаналізували в Центрі спільних дій.

Строковики отримають відстрочку протягом 12 місяців після звільнення в запас, тобто їх не можна буде мобілізувати до війська. Ті, хто пройшов строкову службу, зможуть вступити до лав ЗСУ лише за власним бажанням.

Тепер, щоб демобілізація військовослужбовців строкової служби відбулася, потрібен окремий указ президента.

Аналітики вважають, що закон зможе розвʼязати проблему, яка поставила строковиків у безвихідне становище. “Від початку повномасштабного вторгнення закон заборонив строковикам демобілізуватися, але водночас їх не можна було залучати до бойових дій. Виникла проблема: тисячі молодих хлопців опинилися в невизначеному становищі. Вони не могли покидати військові частини, подекуди проблемно було отримати вихідний для поїздки додому”, – розповідає аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова.

На її думку, підписаний президентом Зеленським законопроєкт вносить певну визначеність у подальшу долю строковиків. “Нерозуміння, що з ними буде далі не найкращим чином впливало а людей. В когось могло виникнути переконання, що як тільки їх звільнять із служби, яка тривала довше визначеного законом терміну – одразу вручать повістку”, – пояснює Ірина Корженкова. Тепер треба дочекатися указу президента, додає аналітикиня. Вона наголошує на необхідності унормувати всі потрібні документи.

Нагадаємо, що на строкову військову службу призивають придатних за станом здоров’я чоловіків віком від 18 до 27 років, які не мають права на звільнення або відстрочку від неї. Термін строкової служби в Україні – від 12 до 18 місяців, а останній призов проводили в жовтні 2021 року. Під час воєнного стану призову на строкову службу не відбувається, тож більшість строковиків зараз служать ще з 2021 року.

Взагалі закон не дозволяє залучати строковиків до бойових дій – більшість з них несли службу в тилу. Проте були випадки, коли вони йшли на фронт добровільно чи опинялись подібним чином на передовій, особливо на початку широкомасштабного вторгнення рф. Також було відомо про потрапляння деяких українських строковиків у полон.

Раніше у Центрі спільних дій також проаналізували оновлений законопроєкт про мобілізацію. До другого читання цього проєкту закону народні депутати подали понад 4 тисячі правок.

Більше новин на: Яворів Інфо

Польща може повністю закрити кордон з Україною на деякий час — Туск

Україна та Польща ведуть переговори щодо тимчасового закриття кордону та припинення двосторонньої торгівлі.

Про це сказав прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, пише RMF24.

За його словами, це буде «тимчасове і болюче для обох сторін рішення». Він також анонсував сільськогосподарський саміт у Варшаві, який відбудеться 29 лютого. Під час нього польський прем’єр зустрінеться з лідерами протестувальників.

«Ті ліміти [на експорт українських товарів], які пропонують Брюссель і Київ, для нас неприйнятні. Польща пропонуватиме в Брюсселі, щоб базовим періодом були не 2022-2023 роки, а час до [повномасштабної] війни», — сказав Туск.

Більше новин на: Яворів Інфо

Обіцяли за 9000 доларів посприяти в перетині кордону

Дане питання хотіли вирішити з працівниками прикордонної служби, пропонуючи їм неправомірну вигоду. Чоловіка та жінку затримали одразу після передачі грошей службовій особі за пропуск групи чоловіків.

Про це пише поліція Львівщини.

Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області Нацполіції та слідчі слідчого управління обласної поліції, двоє львів’ян організували підпільний бізнес. Пропонували чоловікам призовного віку безперешкодно виїхати за кордон, гарантуючи їх перехід через офіційні пункти пропуску. Розв’язати дане питання фігуранти планували шляхом підкупу працівників прикордонної служби.

Правоохоронці, дізнавшись про злочинні плани зловмисників, провели заходи для їх затримання. Тож одразу після передачі 9000 доларів неправомірної вигоди службовій особі двох фігурантів затримали поблизу КПП «Краківець». За планами зловмисників перетнути кордон мали п’ять ухилянтів.

Організаторів схеми затримали у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Обом повідомили про підозру: чоловікові за ч. 3 ст. 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) та ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України), а його спільниці – за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України.

Наразі двом підозрюваним обрані запобіжні заходи у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Заходи з викриття проводилися спільно з працівниками внутрішньої безпеки по 7-му прикордонному Карпатському загону за процесуального керівництва Львівської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіон.

Більше новин на: Яворів Інфо

736-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

736-й день війни. Про важливе з життя Яворівського району за добу.
▫️Судововишнянська громада провела в останню дорогу Героя Помірка Олексія Ігоровича. Вічна пам’ять Воїну!
▫️7647 особи зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️Яворівська РВА оголошує конкурс художнього читання віршів та малюнків на тему «Стежками Шевченка» з нагоди 210-ої річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Мета конкурсу – вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, спонукання учнівської молоді до вивчення української мови і літератури. Умови конкурсу за посиланням: http://surl.li/rajgy
.
▫️У військовій адміністрації відбувся круглий стіл в межах проекту «Медична Львівщина – Захисницям» щодо покращення доступу до медичних послуг на території Яворівського району для ветеранів, ветеранок, захисниць, захисників, матерів, жінок та інших родичів ветеранів в тому числі загиблих, полонених та зниклих безвісти військовослужбовців: http://surl.li/rajjd
.
▫️В Офісі підтримки цивільного населення при ВА продовжують надавати безкоштовну допомогу мешканцям району. Цього разу ГО “Лісові ініціативи” передала 20 ходунків та 4 інвалідні колісні крісла для осіб з інвалідністю, які перебувають у Комунальному некомерційному підприємстві Яворівської міської ради “Немирівська міська лікарня”. Також парафії УГКЦ с.Страд передала людям одяг. Нагадаю, при Яворівській ВА Офіс підтримки цивільного населення працює у “Будинку воїна” в центрі міста Яворів за адресою вул. Шашкевича, 1А. Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 09.00 год до 17.00 год. Контактний номер телефону: 0674710344. Також мешканці можуть отримати безкоштовну допомогу в Офісі підтримки цивільних у м. Новояворівськ за адресою вул. Січових Стрільців, 4, 0674710630 Графік роботи центрів: з понеділка по п’ятницю, 09:00-17:00 год: http://surl.li/rajjd
.
▫️Розпочато прийом заявок на отримання фінансова підтримка на зворотній основі у вигляді пільгових кредитів суб’єктам підприємництва в агросекторі серед засновників яких є учасник/учасники бойових дій, який триватиме до 1 грудня 2024 року, або до завершення воєнного стану. Більш детально з умовами, переліком та форми документів, які слід подати на участь в Комплексній програмі підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021-2025 роки можна ознайомитись за посиланням: https://loda.gov.ua/useful-info/49856?authorId=17057
.
▫️Digital-ком’юніті EPAMу запрошує пройти ІТ-навчання ветеранів та членів їх сімей. Тематичний курс стартує вже в березні. Організували його задля того, щоб учасники опанували нову професію незалежно від попереднього досвіду, освіти, віку чи локації. Самі навчання – безкоштовні. Більше інформації та реєстрація за посиланням: https://loda.gov.ua/news/93218
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині брат забив до смерті рідного батька

Забив до смерті рідного батька – мешканець Яворівщини проведе 7 років за ґратами.

За публічного обвинувачення прокурорів Яворівської окружної прокуратури 36-річного чоловіка визнано винним у нанесенні умисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК України).

Йому призначено покарання у виді 7 років позбавлення волі.

Встановлено, що у квітні 2022 року в одному із сіл Яворівського району місцевий мешканець побив до смерті свого 61-річного батька.

Пізно ввечері обвинувачений напідпитку повернувся додому. Під час розмови між чоловіками виникла суперечка, в ході якої фігурант почав бити потерпілого кулаками в голову та обличчя.

Внаслідок таких ударів він спричинив йому тяжкі тілесні ушкодження.

Потерпілий був госпіталізований до лікарні, проте помер через декілька днів.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Яворівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області.

До набрання вироком законної сили чоловік знаходитиметься під вартою.

Більше новин на: Яворів Інфо

735-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

735-й день війни. Про важливе з життя Яворівського району за добу.
▫️Мостиська громада попрощалася з Героєм Петром Лопатовським. Вічна пам’ять!
▫️Воїн з Івано-Франкового Олег Бонковський отримав нагороду “Золотий хрест” за його мужність та патріотизм. Захисник був відзначений за самовідданість під час боїв в найгарячіших точках. Воює наш захисник у складі 63-ї окремої механізованої бригади. Вітаємо! Пишаємося та дякуємо за мужність і героїзм у боротьбі за нашу незалежність!
▫️Знову виникли пожежі сухої трави у с. Воля Старицька, сміття у смт Івано-Франкове та господарської будівлі у м. Мостиська. Нагадую, що за чинним законодавством, порушники правил пожежної безпеки нестимуть адміністративну та кримінальну відповідальність.
▫️7653 особи зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv.
▫️162 учні закладів освіти Яворівського району взяли участь у ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів і здобули високі результати: http://surl.li/qzgue.
▫️10 мільйонів з Яворівського міського бюджету виділили на потреби військових 24 бригади. За ці кошти можна буде придбати понад сотню FPV-дронів, десяток потужних квадрокоптерів, планшети та радіостанції для виконання бойових завдань. Також, з бюджету були виділені кошти на забезпечення добровольчого формування громади, перевезення військових-призовників та на зарплату для психолога-реабілітолога у санаторій “Прикордонник”: http://surl.li/qzuxi.
▫️Яворівська громада підписала угоду про співпрацю з німецьким містом Вінцер. Громада Вінцеру – давні партнери села Чернилява Яворівської громади, які неодноразово виявляли підтримку українцям. Зокрема, передавали гуманітарну допомогу, організували літній відпочинок у Німеччині для дітей Черниляви та подарунки до Дня Святого Миколая: http://surl.li/qzgue.
▫️Ведмежий притулок Домажир готується до відкриття нового туристичного сезону 2024, яке відбудеться 1 березня. Окрім цього, в цей день відбудеться відкриття виставкової кімнати «Два Світи». Вони мають на меті показати жахливі умови утримання та експлуатації ведмедів у неволі на фоні контрасту – щасливих тварин у природному середовищі. Забронювати відвідування притулку можна за номером 067 509 3058. Інформація по цінах та квитках за посиланням https://cutt.ly/qHBcx7n.
▫️Люди, які через напад pociї отримали складні травми можуть безкоштовно пройти лікування і реабілітацію у Superhumans Center. Якщо ви знаєте людей, які потребують протезування або реконструктивної хірургії, передайте їм покликання на цю анкету: https://superhumans.com/patients/.
▫️Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг Мостиської міської ради» спільно з Товариством Червоного Хреста України та Яворівською районною організацією Товариства Червоного Хреста організовано видачу продуктових наборів для сімей загиблих Героїв, які проживають на території Мостиської громади: http://surl.li/qzvcp.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

Триває виплата компенсації власникам житла в області, які прийняли переселенців

У приватному житловому секторі Львівщини у січні 2024 року розмістили 8465 внутрішньо переміщених осіб.

Так, департамент паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОВА подав заявку на фінансування компенсації витрат за розміщення (перебування) ВПО у січні 2024 року на суму 3 842 962 грн.

Нагадаємо, що на Львівщині у грудні 2023 року в приватному житловому секторі розмістили 9316 внутрішньо переміщених осіб. Загальний обсяг компенсації власникам житлових приміщень приватного житлового фонду, які безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, за грудень 2023 року склав 4 222 876 гривень.

«Варто зазначити, що власникам житла, які прийняли внутрішньо переміщених осіб, для отримання компенсації, необхідно надавати правильно заповнені дані до органів місцевого самоврядування, адже це скоротить час необхідний для отримання зазначеної компенсації», – наголосив директор департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОВА Богдан Кейван.

Більше новин на: Яворів Інфо

У березні українці, які покинули домівки через війну, отримуватимуть виплати за новим порядком

Для працівників соціальної сфери Львівщини провели навчання щодо призначення виплат ВПО.

У департаменті соціального захисту населення Львівської ОВА відбувся навчальний онлайн-семінар, де розглянули питання призначення виплат внутрішньо переміщеним українцям за новим порядком.

Долучилось до онлайн зустрічі понад 100 учасників, серед них: представники ЦНАПів та структурних підрозділів з питань соціального захисту територіальних громад Львівщини.

Навчання організували фахівці департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА та Національної соціальної сервісної служби у Львівській області.

«За лічені дні українці, які покинули свої домівки через війну, отримуватимуть виплати на проживання уже за новим порядком. Частина з них змін у процедурі нарахування коштів не відчує жодних, але на декому слід бути напоготові. Задля уникнення неоднозначних ситуацій, усі наші працівники соціальної сфери повинні досконало володіти інформацією про деталі нарахування допомоги. Тому, власне, ми й запровадили таке навчання, і, за потреби, ми проводитимемо його і в подальшому», – зазначив керівник департаменту соціального захисту Львівської ОВА Роман Андрес.

В департаменті соціального захисту нагадують, що зміни у порядку призначення виплат на проживання для ВПО відбудуться уже за кілька днів – з 1 березня. Деяким категоріям виплати продовжать автоматично на 6 місяців. Але деяким внутрішньо переміщеним українцям, щоб отримати кошти, доведеться подати додаткове звернення.

Так, автоматично виплати продовжать отримувати:

пенсіонери, що мають пенсію меншу за 9 444 грн;
люди з інвалідністю I чи II групи;
діти з інвалідністю віком до 18 років;
діти з тяжкими захворюваннями;
діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
особи з-поміж дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування, віком до 23 років;
батьки-вихователі та прийомні батьки.
Також на допомогу за заявою мають право:

малолітні діти, які прибули в громаду без супроводу законного представника;
вагітні жінки після 30-го тижня вагітності;
громадяни, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату.
Крім того, на основі заяви на пів року допомогу продовжать:

непрацюючим особам працездатного віку, які доглядають дитину до 14 років;
сім’ям, у яких виховується троє та більше неповнолітніх дітей.
Але у цьому випадку йдеться про території, де ведуться бойові дії та прифронтові території, а також про населені пункти, де немає можливості віддати дитину в дитячий садок, а заняття в школі відбуваються онлайн.

Також допомогу за заявою призначатимуть сім’ям, у складі яких є:

непрацююча працездатна особа, яка зареєструвалася у центрі зайнятості і є діти, які відвідують заклади освіти;
людина, яка доглядає особу з інвалідністю I групи, або дитину з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хвору дитину.

Більше новин на: Яворів Інфо

Податківці уточнили, що є джерелами погашення податкового боргу

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що згідно з п.87.2 ст.87 Податкового кодексу України, джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно платника, з урахуванням обмежень, визначених ПКУ та іншими законодавчими актами.

Якщо заходи щодо стягнення коштів, які перебувають у власності платника податків, не привели до повного погашення суми податкового боргу, або у разі недостатності у платника коштів для погашення податкового боргу, контролюючий орган визначає дебіторську заборгованість платника, строк погашення якої настав, джерелом погашення податкового боргу такого платника податків – абзац перший п. 87.5 ст. 87 ПКУ.

За недостатності у платника податків – філії чи відокремленого підрозділу юридичної особи майна для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу є майно юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення згідно з ПКУ.

Перелік майна та коштів, які не можуть використовуватись як джерела погашення податкового боргу платника податків, визначено п. 87.3 ст. 87 ПКУ.

Упродовж січня 2024 року у Львівській області погашення податкового боргу «живими коштами» становить 25,2 млн грн (стягнення грошових коштів інкасовими дорученнями, сплата розстрочених податків та самостійне погашення боргу, інше).

Більше новин на: Яворів Інфо

Ведмежий притулок Домажир відкриває туристичний сезон

Ведмежий притулок Домажир запрошує на відкриття туристичного сезону. Притулок працюватиме з середи по суботу, з 09:00-18:00.

Відвідування відбуватиметься тільки у супроводі екскурсовода за обов’язковим попереднім записом, інформує пресслужба Львівської ОВА.

Станом на зараз тут проживає 28 ведмедів, яких врятували із поганих місць проживання, таких як мисливські притравлювальні станції, готелі, ресторани, цирки та приватні звіринці.

Ведмежий притулок – це не лише місце, де проживають врятовані ведмеді, а й великий освітній та відпочинковий простір. Для відвідувачів збудована зручна інфраструктура із паркінгом для автомобілів та велосипедів. На території притулку працює кафе «Мед та Ягода» з альтанками, де ви зможете скуштувати страви локальної кухні, серед яких і Яворівський пиріг, який внесли до нематеріальної культурної спадщини України.

Окрім цього, 1 березня відбудеться відкриття виставкової кімнати «Два Світи». Вони мають на меті показати жахливі умови утримання та експлуатації ведмедів у неволі на фоні контрасту – щасливих тварин у природному середовищі.

Розташований притулок за адресою с. Жорниська, вул. Ведмежий край 1. До притулку прокладений веломаршрут «В гості до ведмедів», який стартує у Львові з Високого замку та пролягає сільською територією, а в місті велоінфраструктурою. Протяжність маршруту складає 26 км. Також у 2023 році тут відкрили екологічну стежку «Мальовниче Розточчя» протяжністю 6 км.

Більше новин на: Яворів Інфо