Жителів Львівщини закликають завтра бути максимально пильними до підозрілих предметів

Традиційно, 1 вересня по всій Україні відбуватимуться урочисті заходи з нагоди початку нового навчального року. Десятки тисяч школярів та студентів, учителів та викладачів, прийдуть у цей день на площі та подвір’я своїх навчальних закладів, щоб привітати одне одного із цим святом.
Втім, у зв’язку з ситуацією на сході країни, що сприяє суттєвому зростанню кількості злочинів, які вчиняють з використанням саморобних та штатних вибухових пристроїв у місцях масового перебування людей.
Служба безпеки України просить виявляти пильність і повідомляти про підозрілі предмети черговому по Управлінню СБ України у Львівській області за телефоном (032) 261-61-43 або чергового ГУ Національної поліції у Львівській області – 102.

В Україні з 1 жовтня змінять правила опіки над дітьми після розлучень

Із 1 жовтня в Україні змінять систему розподілу прав опіки над неповнолітніми дітьми після розлучень.
Відповідне рішення ухвалив Європейський суд.
Заступник голови Вищого спеціалізованого суду України Марина Червінська заявила, що оскаржувати європейських рекомендацій не будуть, тому українцям “слід готуватися до новацій”.
Досі суд апріорі ставав на бік матері, яка мала більше шансів на те, що дитина залишиться з нею.
Тепер судові рішення про опіку повинні ґрунтуватися на початковій презумпції рівності батька й матері у правах і враховувати їхній матеріальний і психологічний стан.
Визначати найкращі умови для дитини будуть спеціалізовані органи опіки.

Три ділянки доріг відремонтують на Львівщині в межах транскордонних проектів

У четвер, 31 серпня, відбулось підписання повних аплікаційних форм трьох проектів з розбудови дорожньої інфраструктури на території Львівської області та Підкарпатського воєводства, що подаються в рамках конкурсного набору Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, повідомила прес-служба Львівської облради.
«Проекти є однаково важливими як і для України, так і для Польщі. Сподіваємо, що вони стануть переможцями даного конкурсу в рамках програми «Польща-Білорусь-Україна». Так, спільними зусиллями ми робимо наші країни кращими», – зазначив Олександр Ганущин.
Проекти мають на меті модернізацію дорожньої інфраструктури загалом 23 кілометри на таких ділянках: на території України – Мостиська – Краківець, СтаричіШкло, ШклоНовояворівськ, на території Польщі – Любачів – Башня Гурна, Башня Гурна – Горинець Здруй.

Як не стати жертвою кишенькових злодіїв: поради від поліцейських

Мешканцям Львівщини нагадають основні правила та рекомендації, як не стати жертвою кишенькових злодіїв. Про це повідомляє прес-служба ГУНП у Львівській області.
Найпоширеніші місця «промислу» кишенькових крадіїв – це торгівельні заклади в місцях великого скупчення людей – залізничного вокзалу, автостанцій, ринків. Навіть три-чотири людини створюють в них штовханину, необхідну для «роботи» «щипача». Крім того, в невеликих магазинах в жвавих районах кримінальні умільці «збирають жнива» упродовж усього дня.
Проте і міський транспорт не втрачає для зловмисників своєї привабливості, хоча крадіжки в транспорті і мають суворі тимчасові рамки, а саме – години пік. Залежно від пори року міняється місце скоєння злочинів, схема ж залишається попередньою. І це допомагає співробітникам поліції вичислювати і затримувати кишенькових злодіїв.
Діють кишенькові злодії як поодинці, так і групами з 2-3 осіб. Якщо крадіжка відбувається в транспорті, жертву вибирають зазвичай ще на зупинці – по одягу. Досвідчений злодій може на око визначити кількість грошей в гаманці, тому плату за проїзд доцільно приготувати заздалегідь, а не на зупинці або в тролейбусі. Взагалі великі суми краще носити не в гаманці, а окремо, бажано у внутрішніх кишенях сумки або одягу. Сумку слід тримати міцно притиснутою до себе під пахвою або спереду, щоб вона постійно була у вас на очах. Мобільний телефон не носіть в кишенях верхнього одягу. У магазині при виборі і покупці товару також стежте, щоб до вас ніхто не притулявся, не тримайте довго сумку відкритою.
Як впізнати кишенькового злодія? По-перше, за бігаючими очами. По-друге, в руках крадій обов’язково тримає «ширму» – сумку або пакет, приховуючи «робочу» руку. Інколи, щоб підібратися ближче до «жертви» (з числа жінок), зловмисник пропонує допомогу – підтримає за руку при вході або виході з транспорту, а в тісному проході магазинчика – притримає двері, нібито пропускаючи вперед.
Здобич дістає двома пальцями або пінцетом. У разі, коли непомітно відкрити сумку не представляється можливим, використовується четвертинка звичайного леза, відламана під гострим кутом. Тому в будь-якому людному місці, натовпі, необхідно бути пильним та як можна ретельніше стежити за своїм майном. Якщо все-таки ви стали жертвою кишенькового злодія, якнайскоріше звертайтеся в поліцію.
Щоб не стати жертвою подібних описаному махінаторів, громадянам треба уважніше ставитися до власного майна і не створювати злочинцеві сприятливих для крадіжки умов.
Нагадаємо основні з рекомендацій:
– не слід класти гаманці або мобільні телефони в зовнішні відділення сумок або кишені верхнього одягу, особливо в розпал зими, коли носиться теплий одяг;
– якщо в транспорті вас починає не зовсім виправдано активно штовхати або притискувати хто-небудь із пасажирів, не забувайте, що це може бути лише маневр, направлений на те, щоб відволікти вашу увагу і поцупити ваше майно.

На Яворівщині знайшли тіло дівчини

Гостю з сусідньої області, котра тривалий час перебувала у розшуку, 2 серпня задушив мешканець Яворівського району, до якого вона приїхала гостювати, повідомили у Відділі комунікації поліції Львівської області.
У Микулинецьке відділення поліції Теребовлянського відділу поліції, що на Тернопільщині, 14 липня з заявою про зникнення своєї 24-річної доньки звернувся місцевий мешканець. Правоохоронці оголосили дівчину в розшук та передали її установчі дані в усі відділи та відділення Національної поліції України.
На початку серпня працівники поліції Тернопільщини оперативним шляхом з’ясували, що дівчина могла приїхати у Львівську область, а саме в одне з сіл Яворівського району. Маючи цю інформацію, працівники Яворівського відділу поліції встановили, що 2 серпня розшукувана дійсно приїжджала у село, де зустрілась з 24-річним місцевим мешканцем.
Чоловік зізнався правоохоронцям, що він познайомився з дівчиною по телефону та запросив її приїхати до нього в гості. По приїзді він зустрів гостю і пара пішла на прогулянку до озера неподалік села. Після інтимних стосунків дівчина почала насміхатись зі свого партнера. Тоді він задушив її, пішов додому по лопату, повернувся на місце скоєння вбивства та закопав тіло.
На місці, вказаному зловмисником поліцейські виявили тіло задушеної дівчини. Зловмисник затриманий в порядку ст.208 КПК України, йому повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.115 (умисне вбивство) КК України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років позбавлення волі. Проводиться досудове розслідування, правоохоронці встановлюють обставини скоєння злочину.

Треті роковини загибелі в АТО міліціонера Анатолія Митника

У селі Наконечне-I вшановують треті роковини від дня загибелі в зоні АТО міліціонера батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» Анатолія Митника.
Тіло українського героя зі Сходу привезли на Львівщину його бойові побратими, командир яких завдячував своїм життям Анатолієві Митнику.
Згідно документів, Анатолій Михайлович Митник, 1971 року народження, рядовий міліцейського взводу №3, роти №5 батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» ГУ МВС був відряджений в зону АТО 22.05.2014 р.
За словами бойових побратимів серце пораненого Анатолія перестало битись 31 серпня, о 3 год. 3 хв. – на операційному столі в лікарні села Пісків, що на Дніпропетровщині.
Анатолій був сином військовослужбовця з Яворова, рано осиротів, закінчив школу №3. Одружившись, перебрався жити в село Наконечне Перше. Та доля не була щедрою: після серйозної автокатастрофи кохана стала інвалідом. Заледве її виходив.
Довідка
Анатолій Митник – міліціонер батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Дніпро-1» загинув 31 серпня 2014 р. у бою біля с. Піски Ясинуватського району Донецької області. У Героя залишилася дружина, донька та син.
Указом Президента України № 873/2014 від 14 листопада 2014 р., «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Анатолія Митника нагороджено орденомом «За мужність» III ступеня (посмертно).

ProZorro сигналізуватиме про потенційні порушення державних замовників у закупівлях

Учора, 30 серпня 2017 року, запрацювала система ризик-індикаторів ProZorro. Вона дозволяє в автоматичному режимі виявляти закупівлі, у яких потенційно є порушення норм та принципів Закону «Про публічні закупівлі». На початковому етапі розпочато обрахунок 16 показників, які сигналізують про ризики. В перспективі таких буде понад 60. Про це повідомили у прес-службі Мінекономрозвитку України.
Серед критеріїв, які відслідковує система: аномальна економія (понад 60%), робота постачальника тільки з одним замовником, не деталізоване тендерне оголошення, надмірно велика кількість лотів в одній закупівлі та інші.
Відображення інформації системи відбувається в реальному часі за адресою http://risk.dozorro.org. Вже зараз можна побачити візуалізацію, яка надає інформацію по ТОП-замовниках в системі.
Розробник методології Дмитро Паламарчук анонсував подальший розвиток системи: «Буде розвиток в напрямку збільшення кількості індикаторів. А головне – вивчення поєднання різних ризик-індикаторів”. За словами Паламарчука, українська система – продукт співпраці з багатьма міжнародними фахівцями. Зокрема з Чехії, Угорщини та Кембриджського університету. Варто зазначити, що спрацьовування індикатора провокує аналітиків на подальше вивчення закупівель. Немає чорного і білого.»
Директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна Віктор Нестуля пообіцяв, що інфраструктура громадського моніторингу публічних закупівель буде і надалі розбудовуватися силами третього сектору у співпраці з Мінекономрозвитку та ДП “Прозорро”. Він відзначив, що система ризик-індикаторів у нинішньому вигляді це лише початковий продукт: “Наша система на відміну від закордонних аналогів повністю автоматизована і виключає людський фактор. Варто відзначити, що початковий продукт створено безкоштовно. Однак ми отримали підтримку від ЄБРР і незабаром система запрацює на повну потужність, обраховуючи понад 60 індикаторів”. Віктор Нестуля нагадав, що зусилля активістів та зацікавленого у чесних закупівлях бізнесу консолідуються довкола порталу DOZORRO. Вже місяць працює “Індекс найкращих практик”, який надає системну інформації, щодо моделей поведінки різних замовників під час проведення тендерних процедур. А станом на сьогодні залишено вже понад 4500 відгуків на закупівлі, до яких в учасників системи ProZorro є претензії.

На Львівщині бійці АТО отримають адресну допомогу на санаторне лікування

Бійцям АТО нададуть адресну допомогу на санаторне лікування.
У межах реалізації Комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2016–2019 роки, 91 інвалід війни І, ІІ, ІІІ груп з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО отримали адресну допомогу на реабілітацію або санаторно-курортне лікування на загальну суму майже півтора мільйона гривень.
Допомогу надаватимуть один раз на рік на одну особу для оплати вартості медичної та/або фізичної реабілітації у розмірах:
– інвалідам війни І групи – 25 000 гривень;
– інвалідам війни ІІ групи – 15 000 гривень;
– інвалідам війни ІІІ групи – 10 000 гривень.
Розмір допомоги на забезпечення санаторно-курортним лікуванням у 2017 році становить 5 250 грн.
Допомогу надаватимуть та виплачуватимуть інвалідам війни з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО та зареєстровані/фактично проживають у Львівській області (особам з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції допомога призначається за місцем фактичного проживання), за умови відсутності коштів для надання грошової компенсації чи інших виплат на реабілітацію або санаторно-курортне лікування у бюджетах міст, районів та об’єднаних територіальних громад області.

Триває підготовка бойових підрозділів ВДВ за стандартами НАТО

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Яворівщині продовжуються інтенсивні польові заняття із особовим складом батальйону однієї з десантно-штурмових бригад ВДВ. Розрахований на 55 днів курс підготовки за участі іноземних інструкторів передбачає щоденні заняття на різних ділянках полігону. Про це повідомив Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.
Зі слів військовослужбовців, усі заняття безпосередньо організовують і проводять українські інструктори, які були підготовлені за участі фахівців із США, Великобританії, Канади та Литви. Іноземні партнери на даний момент є спостерігачами та порадниками інструкторського колективу.
Заняття сплановані та організовані якісно. Є певні відмінності, які до цього не використовувались у стандартній навчальній програмі. Зокрема, це аспекти підготовки снайперів. Влучних стрільців десанту готують окремо. Навчають не лише вражати цілі, але й значна кількість навчального часу відводиться на тактичні заняття, заняття із розвідки, маскування, інженерної підготовки тощо. Також, завдяки розгалуженій навчально-матеріальній базі полігону і широкому вибору імітаційних засобів, цікаві і змістовні тренування були проведені з інженерно-саперним взводом батальйону.
Десантники наголошують, що співпраця з іноземними партнерами є двосторонньою, триває активний обмін практичним досвідом.
IMG_4788

Монетизація залишків субсидій: сьогодні – останній день подачі заяв

Термін подання заяв на монетизацію частини невикористаних сум субсидій закінчується 31 серпня.
У цьому році, за ініціативи Уряду, вперше передбачено можливість монетизації частини невикористаних сум субсидій за минулий опалювальний період. В цілому під зазначену програму підпадають 2 мільйони домогосподарств.
«Громадяни мають можливість на підставі заяви отримати компенсацію за зекономлені енергоресурси у визначених межах: електричне опалення – еквівалент вартості 150 кВт год електроенергії та індивідуальне газове опалення – еквівалент вартості 100 кубічних метрів природного газу. Цим правом, станом на сьогодні, уже скористалися 1,6 мільйонів домогосподарств. Усі ті, хто ним ще не скористався, мають час на подання відповідної заяви до 31 серпня», – повідомив директор департаменту державної соціальної допомоги України Віталій Музиченко.