На українських АЗС виник дефіцит пального, яке скоро здорожчає

Українські АЗС обмежили продаж пального нібито через його дефіцит – на окремих станціях заправляють лише по 10 літрів, вишикувалися довжелезні кількакілометрові черги автомобілів.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Варту1.

Тим часом у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про повернення акцизу та ПДВ на пальне, що може призвести до його здорожчання. Проте експерти кажуть, що дефіцит пального на роздрібному ринку та його обговорення – штучні. Їх організували трейдери, щоб зберегти гарантований високий прибуток.

Причин дефіциту є три”, – стверджує директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Перша причина – зупинка Кременчуцького нафтопереробного заводу, на ресурсах, за словами Куюна, ринок протягнув березень та половину квітня.
Друга – проблеми з логістикою в Європі для постачання пального до України. Нібито бракує цистерн, а для бензовозів існує багато проблем різного характеру, зокрема й нестача самих бензовозів.
Третя – збереження держрегулювання цін на пальне. Через нібито дефіцит пального оптові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортних ресурсів, особливо які везуть автотранспортом, також дуже дорогі.
В своєю чергою перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що дефіцит пального в найближчі 7 днів буде ліквідовано.

Проте очікується незначне подорожчання нафтопродуктів.

За словами Свириденко, дефіцит пального на АЗС в окремих регіонах України утворився внаслідок того, що протягом останніх трьох тижнів російські війська «завдавали нищівних ударів по паливній інфраструктурі України». Зокрема, міністерка теж відзначила знищений Кременчуцький НПЗ, який був основним виробником пального в Україні, а також низку великих нафтобаз операторів ринку зі значними запасами пального.

«Впродовж наступних 7 днів дефіцит буде ліквідований, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи. І зараз ми вирішуємо питання їхнього завезення на територію України. Ця ситуація призведе до незначного подорожчання нафтопродуктів – це пов’язано насамперед з більшою ціною логістики, через складні маршрути та використання кількох видів транспорту», – повідомила Свириденко.

Проте директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев розповів у коментарі виданню «РБК-Україна», що дефіцит пального на роздрібному ринку в Україні та його активне обговорення організовані трейдерами штучно, щоб зберегти гарантований високий прибуток.

«Трейдери отримують по 8 грн з кожного літра палива, ховаючи основний прибуток в оптовій маржі. Причина зрозуміла – на споживача хочуть перекласти відшкодування збитків від непрацюючих заправок і знищених ворогом нафтобаз. До речі, цікаво дізнатися, чи були застраховані нафтопродукти? Нас хочуть переконати, що реалізоване на заправках паливо – преміальне, хоча довести це неможливо, оскільки держава заборонила перевірки», – розповів Рябцев.
Експерт переконаний, що бензовозів для збільшення постачань палива з Європи у трейдерів достатньо, проте вони їх не використовують, мотивуючи це високими ризиками і бюрократичними тяганинами. На думку Рябцева, дії трейдерів, які призвели до ажіотажного попиту на АЗС, – шантаж, спрямований на скасування держрегулювання цін.

«Після того, як у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про повернення акцизу і ПДВ, трейдери зробили вигляд, що у них не вистачає бензовозів, немає запасів, зріс попит, і потрібно обмежувати відпуск палива в одні руки. До речі, абсолютно незаконно. Але за фактом трейдери навмисне не вживають ніяких дій, щоб ефективно використовувати весь парк бензовозів, яким вони мають у своєму розпорядженні. Їх риторика проста: якщо в уряді мають намір повернути податки, то слід скасувати цінові обмеження, інакше палива ніхто не отримає», – пояснив експерт.

Напередодні нардепи зареєстрували в парламенті законопроєкт №7311, який з-поміж іншого повертає акциз на пальне та ПДВ у розмірі 20% (зараз 7%). Автори законопроєкту – члени фракції «Слуга народу» на чолі із головою комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим, а також представник «Голосу» Ярослав Железняк.

Повернення акцизу та ПДВ у 20% підвищило б ціни на пальне одразу на 10-12 грн за літр, пояснив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. В такому разі граничні ціни становили б:

бензин 45 грн/л (зараз 34,10 грн);
дизельне пальне – 48 грн/л (зараз 38,70 грн).
Проте на практиці, запевнив Куюн, ціни були б ще вищими – бензин ­– 52 грн/л, а дизель – 55 грн л.

Більше новин на: Яворів Інфо

Пам’ятка для населення: як діяти, якщо помітили вибухонебезпечні предмети

Через широкомасштабне вторгнення військових збройних формувань рф в Україну, майже 14% території держави зазнали забруднення залишками вибухонебезпечних предметів.

Особливо це стосується місць, де ведуться бойові дії чи залишених окупаційними силами мінних пасток та вибухових пристроїв уповільненої дії.

Щоб інформувати жителів області про небезпеку знаходження вибухонебезпечних предметів департамент з питань цивільного захисту Львівської ОВА скерував листи в районні військові державні адміністрації та територіальні громади. Вони мають на меті активізувати роботу щодо здійснення заходів з протимінної діяльності та інформування населення про небезпеку ВНП (вибухонебезпечних предметів).

Нагадуємо, у разі виявлення підозрілого предмета категорично заборонено: підходити до нього, підіймати, штовхати, користуватись електронними пристроями.

У такому випадку відійдіть на безпечну відстань, зателефонуйте рятувальникам (номери 101, 102, 112). Обов’язково попередьте людей поблизу про знахідку та правила безпечної поведінки.

Найпоширенішими вибухонебезпечними предметами є протипіхотні фугасні міни типу «пелюсток» (фото в галереї). Якщо на них ступити ногою, то це призводить до непоправних наслідків.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині аграрії засіяли понад 18 тисяч гектарів ярих сільськогосподарських культур

Через воєнну ситуацію в країні посівна кампанія у Яворівському районі розпочалась дещо пізніше, а саме у другій декаді березня. Попри те, суб’єкти господарювання вже завершили посів ярих культур.

У 2022 році прогнозована площа ярих культур сягає 18 360 га, що на 3572 га більше ніж у 2021 році.

Станом на сьогодні фермери району посіяли ранні зернові культури, що становить 100 % до прогнозованої площі:

ярої пшениці 1663 га,
вівса 114 га,
ярого ячменю 25 га.

Вже сьогодні місцеві аграрії розпочали активну підготовку до посіву технічних культур, які цього року складають майже 14 тисяч гектарів, що на понад 3, 5 тисячі гектарів більше ніж торік.

Відносно прогнозу найбільше планують засіяти сої – 9 112 га, соняшнику – 4560 га, кукурудзи – 2159 га. Крім цього, у Яворівському районі відбулась посадка 15 га картоплі, 0,5 га огірків та 2,65 га помідорів.

За оперативними даними відділу економіки, агропромислового розвитку та інфраструктури Яворівської РДА аграріями закуплено 1482,1 т мінеральних добрив, з них внесено 1 259, 1 т.

Не зважаючи на воєнний стан аграрії Яворівщини продовжують працювати та максимально підтримувати продовольчу безпеку у районі.

Більше новин на: Яворів Інфо

День прикордонника

З того часу, як на нашій планеті стали виникати ті чи інші держави, проявилася гостра необхідність у захисті та охороні їх кордонів і територій. Жодній з держав ще ніколи не вдавалося зберегти свою ідентичність, не приділяючи особливої уваги цілісності тієї лінії, яка, нехай і умовно, але відокремлює одне соціальне суспільство від іншого – кордону.

У нашій історії до цієї теми надається величезне значення. Прикордонник – один з перших, хто стоїть на шляху до збереження спокою, благополуччя та цілісності нашого суспільства. Їх подвигам і самовідданості присвячено не мало публікацій. Про їх героїзм і кмітливість ходять справжні легенди. У цих легендах зберігається вагома частка правди, яка просто взята з життя, їх буднів, історії, традицій і фактів, що мають місце бути.

В Україні День прикордонника закріплений Указом Президента нашої незалежної України № 308, датованим 25-м травня 1992-го року, а пізніше Указом Президента України № 431/2003 від 21-го травня 2003 го року. З 2018 року, згідно з Указом Преидента України №111/2018 від 27 квітня 2018 року “Про День прикордонника України”, з метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України, професійне свято – День прикордонника України тепер відзначають щороку 30 квітня.

Більше новин на: Яворів Інфо

??66-ий день війни на Яворівщині

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

??66-ий день мужнього спротиву російському ворогу.
‼️Головне, що треба знати жителям Яворівського району станом на цю годину:
Один раз лунала сирена про повітряну тривогу. Дякую нашим силам ППО за те, що захищають нас.
Коли лунають сирени біжіть в укриття чи найбільш захищене місце вдома.
Поліція опрацювала 32 звернень від громадян.
Черги перед пунктами пропуску
україно-польського кордону станом на 06.00 30.04.2022:
▪️«Грушів» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів;
▪️«Краківець» – 10 л/а, 6 автобусів, 0 пішоходів
▪️«Шегині» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів.
росію позбавили членства у Всесвітній туристичній організації ООН (UNWTO).
«1+1» покаже документальний цикл про вісім палаців України, серед яких два маєтки з Львівщини.
У Львівську область з гарячих точок переїхало 115 підприємств, з яких 54 вже повноцінно запустили роботу.
П’ять перевізників району отримають 145 тисяч грн за перевезення пільговим категоріям, які працюють на приміських та міжнародних автобусних маршрутах загального користування.
На Яворівщині триває вакцинація від COVID-19
З початку вакцинальної кампанії щеплено 134 872 мешканці.
На території району зменшилась кількість випадків підпалів сухої трави.
За період 18.04.2022 по 28.04.2022 року працівниками Яворівського районного управління ГУ ДСНС України у Львівській області погашено 4 пожежі сухостою.
Пункти обігріву на Яворівщині продовжують працювати та допомагати тимчасово переселеним особам з інших областей України.
Від 24 лютого за офіційними даними Яворівщина надала прихисток понад 17 500 вимушено переміщеним особам. Багато людей самостійно поселилися у приватному секторі.
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб зареєстровано близько 10 тисяк осіб.
У районі цілодобово працює гуманітарний штаб,
куди можна приносити гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб та нашим захисникам.
Разом до перемоги!
#stoprussia

Більше новин на: Яворів Інфо

??64-ий день війни на Яворівщині

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:
?? 64-ий день війни. Ми – незламна нація, ми – на своїй землі і перемога – за нами
‼️Оперативна інформація на території Яворівського району станом на цю годину:
Один раз лунали сирени про повітряну тривогу. Попередження про небезпеку залишилось попередженням. Дякую нашим силам ППО за те, що захищають нас.
Коли лунають сирени біжіть в укриття чи найбільш захищене місце вдома.
Поліція опрацювала 40 звернень від громадян.
Черги перед пунктами пропуску україно-польського кордону станом на 06.00 28.04.2022:
▪️«Грушів» – 0 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів;
▪️«Краківець» – 20 л/а, 3 автобусів, 0 пішоходів;
▪️ «Шегині» – 40 л/а, 0 автобусів, 0 пішоходів.
Пункти обігріву на Яворівщині продовжують працювати та допомагати тимчасово переселеним особам з інших областей України.
Від 24 лютого за офіційними даними Яворівщина надала прихисток близько 17 тисячам вимушено переміщеним особам. Багато людей самостійно поселилися у приватному секторі.
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб зареєстровано 9065 особи.
98 закладів освіти Яворівського району продовжують навчатися дистанційно.
338 дітей з числа тимчасово переміщених осіб долучилися до навчання у школах району.
У районі цілодобово працює гуманітарний штаб,
куди можна приносити гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб та нашим захисникам.
Дякую кожному за пильність та відповідальність.
Бережіть один одного!
Ми сильні, ми переможемо ??
#stoprussia

Більше новин на: Яворів Інфо

На території Новояворівської громади встановлено новий порядок торгівлі алкоголем

На території Новояворівської громади встановлено новий порядок торгівлі алкогольними та слабоалкогольними напоями.
Відповідно до розпорядження міського голови Володимира Мацелюха від 27 квітня 2022 року №69 ? у магазинах з 10.00 год – 22.00 год дозволено продаж алкоголю.
? Разом з тим діє повна заборона щодо
торгівлі алкогольними напоями на території Старицького старостинського округу, на час дії воєнного стану.
Також ЗАБОРОНЕНО: ⤵️
▪️ продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв (у тому числі пива) особам у військовій формі;
▪️ вживання спиртних напоїв у громадських місцях, на літніх майданчиках та терасах.

Більше новин на: Яворів Інфо

Стартував прийом документів від релокованого бізнесу для участі у обласній програмі підтримки

Департамент економічної політики Львівської ОВА, у межах реалізації Програми підтримки бізнесу у Львівській області на період воєнного стану, оголошує прийом документів для бізнесу, який здійснив переміщення виробничих потужностей на територію Львівської області з інших регіонів України. Підтримка полягає у наданні безповоротної фінансової допомоги для організації фінансово-господарської діяльності (крім заробітної плати і капітальних видатків).

Вимоги до суб’єкта господарювання на отримання безповоротної фінансової допомоги:

1) підприємство здійснило переміщення виробничих потужностей на територію Львівської області;

2) підприємство зареєструвалось у Львівській області;

3) підприємство працює в межах видів діяльності згідно із КВЕД 2010, що підпадають під перелік усіх груп розділів 1-33 Секцій A,B,C.

Департамент економічної політики ЛОВА надає безповоротну фінансову допомогу суб’єктам підприємницької діяльності, які відповідають вимогам у сумі 100 тис. грн і додатково 100 тис грн, якщо переміщене підприємство створило не менше 20 нових робочих місць під час воєнного стану на момент подачі заявки.

Процедура подання заявки на отримання допомоги:

-заявку подають за формою, визначеною в додатку 1.

– прийом заявок триває на період воєнного стану за наявності фінансового ресурсу.

– подані заявки реєструють в журналі реєстрації із зазначенням виключно порядкового номера в хронологічному порядку прийняття та засвідчуються підписом керівника суб’єкта господарювання.

Зазначені документи учасникам конкурсу необхідно подати до департаменту економічної політики обласної державної адміністрації за адресою: м. Львів, вул. Винниченка, 18.

Контактний телефон: 299-92-79.

Більше новин на: Яворів Інфо

Що робити, якшо ваша близька людина не виходить на зв‘язок? Роз’яснення Мінреінтеграції

Близька людина, яка знаходилася в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, понад три дні не виходить на зв’язок – що робити? Роз’яснення підготували у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Запам’ятаймо порядок дій.

Спершу – не впадаємо у паніку, тримаємо себе в руках. Концентруємось на пошуку.
Слід зібрати якомога більше інформації про розшукувану особу та обставини зникнення, щоб передати її у відповідні органи державної влади.
Обов’язково записуємо все, про що дізнаємось,- щоб не забути деталі через стрес і хвилювання, а також зберегти хронологію подій.
І головне – віримо у краще. Разом – переможемо!

Нагадаємо, що в Україні діє Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених, який збирає та уточнює інформацію про зниклих під час воєнних дій.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день охорони праці

Цінність результатів будь-якої трудової діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника. Наприклад, тема Всесвітнього дня охорони праці у 2020 році присвячена проблемі насильства і домагань на робочому місці, що є серйозною та постійною загрозою здоров’ю та безпеці працівників, а також продуктивності і репутації організації.
За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату. Кожен день в світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5000 осіб, в рік – від 2 до 2,3 мільйона осіб.
Для запобігання нещасним випадкам на виробництві існують цілі інженерні системи з техніки безпеки. З урахуванням специфіки того чи іншого робочого процесу розробляються відповідні інструкції, приписи, правила з техніки безпеки, вводиться систематичний інструктаж працівників і всього персоналу, вводиться в штат інженер по техніці безпеки, а якщо це не є можливим, то його функції бере на себе або дублює начальник підрозділу, зміни, майстер або бригадир. На жаль, це різко знижує якість контролю за дотриманням техніки безпеки. Але навіть це не може повністю запобігти так званому “людському фактору”. Статистика чітко показує, що найбільш часті випадки травматизму на виробництві відбуваються саме, коли знижується увага працівника. Це як правило відбувається наприкінці робочого дня, в кінці робочого тижня, рідше перед обідньою перервою. На жаль, через недбальство виконавця робіт, правила техніки безпеки, часто пишуться ціною здоров’я та життя працівників.
Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.
В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня.

Більше новин на: Яворів Інфо