На Яворівщині горів «Reno Trafik»

Учора, у вівторок, 29 вересня 2020 року, о 16:29 год., до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення, про пожежу в смт Шкло по вул. Івасюка, 9. Пожежа виникла в автомобілі «Reno Trafik».

Про це повідомляє Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області

До місця події виїхали рятувальники 53-ої державної пожежно-рятувальної частини м. Новояворівськ.

О 16:41 вогнеборці локалізували пожежу, та о 16:57 повністю ліквідували.

Внаслідок пожежі вогонь знищив aвтомобіль.

До ліквідації пожежі залучили 3 чоловік особового складу та 1 одиницю спецтехніки.

Причини та обставини виникнення події наразі встановлюються.

Більше новин на: Яворів Інфо

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 30 вересня

В Україні зафіксовано 4 027 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 — це антирекорд кількості нових хворих за добу.

30 вересня (станом на 9:00) в Україні 208 959 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 4 129 летальних, 92 360 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 4 027 нових випадків. Загалом проведено 2 278 248 тестувань методом ПЛР. За добу одужало 2 110 пацієнтів.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

?Вінницька область — 6 194 випадки;
?Волинська область — 8 059 випадків;
?Дніпропетровська область — 5 822 випадки;
?Донецька область — 3 477 випадків;
?Житомирська область — 5 923 випадки;
?Закарпатська область — 9 819 випадків;
?Запорізька область — 3 995 випадків;
?Івано-Франківська область — 13 700 випадків;
?Кіровоградська область — 1 108 випадків;
?м. Київ — 22 778 випадків;
?Київська область — 9 139 випадків;
?Львівська область — 20 350 випадків;
?Луганська область — 1 049 випадків;
?Миколаївська область — 3 163 випадки;
?Одеська область — 13 529 випадків;
?Полтавська область — 2 231 випадок;
?Рівненська область — 12 411 випадків;
?Сумська область — 4 223 випадки;
?Тернопільська область — 13 514 випадків;
?Харківська область — 18 678 випадків;
?Херсонська область — 1 134 випадки;
?Хмельницька область — 6 068 випадків;
?Чернівецька область — 14 446 випадків;
?Черкаська область — 4 022 випадки;
?Чернігівська область — 4 127 випадків.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 30 вересня до Центру надійшло 4 551 повідомлення про підозру на коронавірус. Загалом з початку 2020 року зареєстровано 275 229 повідомлень про підозру на COVID-19.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Донбасі зберігається тиша

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається повністю контрольованою українськими захисниками.

Про це йдеться у ранковому зведенні прес-центру штабу ООС.

Зазначається, що за минулу добу, 29 вересня, на усіх ділянках відповідальності українських підрозділів пострілів із боку противника не зафіксовано.

“Військовослужбовці Об’єднаних сил й надалі дотримуються умов припинення вогню та готові реагувати на будь-які дії з боку збройних формувань Російської Федерації”, – наголошують у повідомленні.

Від початку поточної доби, 30 вересня, по всій лінії зіткнення також спостерігається тиша.

“Водночас наші захисники не втрачають пильності та готові до будь-яких змін оперативної обстановки. У районі проведення операції Об’єднаних сил належно виконують завдання й інші складові сил оборони. Військовослужбовці Збройних Сил разом із вогнеборцями ДСНС продовжують ліквідовувати лісову пожежу на ділянці розміром близько 4 гектарів неподалік Бобрового на Луганщині”, – розповіли у штабі ООС.

Наголошується, що ситуація у районі проведення операції залишається цілком контрольованою українськими воїнами.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Новояворівську відбудеться благодійний ярмарок для допомоги у лікуванні Харламової О.О.

У неділю, 4 жовтня 2020 року, у місті Новояворівськ відбудеться Благодійний ярмарок для допомоги у лікуванні Харламової Олени Олегівни при парафії свв. апп. Петра і Павла.

Довідка
Вчитель біології, педагог, яких одиниці в Україні, Новояворівської першої школи, ОЛЕНА ОЛЕГІВНА ХАРЛАМОВА тяжко хвора.
Позаду більше як півроку важкого витратного лікування у Львові, яке на жаль, не дало результату. Але клініка в Гамбурзі береться за лікування на основі обстежень в українсько-ізраїльській клініці “ЛІСОТ”. Шанси на порятунок є!
Допоможіть! На збір коштів менше тижня. Оперувати треба вже. Сума обстеження та операції 30 тисяч євро. Плюс кошти на дорогу, проживання та постопераційну реабілітацію.
Реквізити банківських карток ПриватБанку:
5167 9855 6235 7905 (Харламова Антоніна Олегівна(сестра);
5168 7573 2391 4723 (Олена Олегівна Харламова).
“В лютому 2020 була прооперована, діагноз серозна карцинома високого ступеню ризику. Проведено 6 циклів хіміотерапії: паклітакселу та карбоплатину. 1 вересня комп’ютерна томографія показала лімфаденопатію заочеревенних, клубових та тазових вузлів. У м.Гамбург (Німеччина) поставлений діагноз вторинного раку: початок перитоніального карциноза і пропонується операція методом дебалкінгу, коли балками стрічками видаляються мягкі тканини і вузли з живота і подальша хіміотерапія (комбінація з авастином) після визначення гістологічноі чутливості. Обстеження : 5500 євро, операція 24500 євро”.

Більше новин на: Яворів Інфо

Сім’ям загиблих в авіакатастрофі на Харківщині виплатять по 25 тис. грн. компенсації з обласного бюджету

25 вересня біля міста Чугуїв на Харківщині у авіакатастрофі загинули 7 офіцерів та 19 курсантів Харківського національного університету повітряних сил ім. Кожедуба.

На жаль, серед них було також і двоє мешканців Львівщини – Віталій Вільховий та Ростислав Булій. 28 вересня прийнято рішення виплатити сім’ям цих двох загиблих курсантів по 25 тисяч гривень з обласного бюджету.

Співчуваємо горю рідних! Вічна пам’ять хлопцям!

Більше новин на: Яворів Інфо

ОБЕРЕЖНО! Благодійні шахраї: будьте пильними, жертвуючи свої гроші

Будьте пильними, аби не стати жертвою шахраїв!

Список рекомендацій:

– Насамперед не давайте гроші невідомим особам, які збирають кошти у скриньки на вулицях міста, у підземних переходах, на перехрестях або у транспорті.
– Якщо ви збираєтесь допомогти безготівково через благодійні фонди та перерахувати кошти на картку, обирайте надійні організації, які діють прозоро та публічно, оприлюднюють звітність та досягнення.

Нагадуємо, на кожному офіційному сайті благодійного фонду мають бути щорічні фінансові і податкові звіти, повна інформація про організацію, її засновників, реквізити і контакти.

Благодійність має бути відповідальною!

Більше новин на: Яворів Інфо

Всеукраїнський День бібліотек

Бібліотеки – один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички на яких їх сучасники запам’ятали важливу для них інформацію для наступних поколінь. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.
Звичайно ж іноді книги безповоротно гинули в запалі пожеж і військових баталій, згадаємо лише знамениту Олександрійську бібліотеку. Так, з Софіївської бібліотеки збереглися тільки лічені екземпляри, серед яких найвідоміші – це безцінне Євангеліє. Примітно, що саме Слово Боже, Слово про спасіння і про Спасителя, було для людей найбільш цінною книгою, гідною збереження для наступних поколінь. Книга – Рейнське Євангеліє, на якій приносили клятву французькі королі, а нині, продовжуючи цю традицію, приносять присягу президенти Франції, колись вивезла з Києва Анна, дочка Ярослава Мудрого, це одна з тих небагатьох збережених книг знаменитої Софіївської бібліотеки.
Віддаючи данину поваги бібліотечному руху в незалежній Україні, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. В Україні він відзначається 30-го вересня. Ще з ХІІІ століття, в момент створення Галицько-волинського князівства на Західній Україні вже почався активний бібліотечний рух. При дворі філософа і книжника князя Володимира Васильковича була створена велика книжкова рукописна майстерня. Звичайно поява друкарства в середині XV століття справило грандіозні зміни по всьому світу, це не могло не торкнутися бібліотечної справи. Масштабний розвиток і поширення бібліотек почалося в XVI столітті. У Львові та Острозі з’явилися великі книгосховища. Вони створювалися при освітніх установах. Бібліотека Київської академії була організована в XVII столітті, а в XVIII столітті наявність бібліотек увійшло в моду у заможних і шляхетських родів, козацьких старшин, будинків єпископів, при монастирях і різноманітних школах.
До другої половини ХІХ і початку ХХ століття в землях Західної України, що входила тоді під протекцію Австро-Угорщини, стала діяти ціла мережа культурно-освітніх осередків, під назвою «Просвіта». До 1914-го рока Просвіта налічувала близько 78-ми філій і 2944-х читальних закладів по всьому краю, покриваючи 75% українських населених пунктів Галичини. До 1939-го рока цей показник виріс до 85%.
За часів радянської влади бібліотечна справа була невід’ємною частиною державної політики.
На сьогоднішній день в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Однією з провідних вважається Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ, сленг. Вернадка), Державна історична бібліотека, Державна бібліотека України для дітей, Національна парламентська бібліотека і т. д. Загальна кількість бібліотечних працівників, зайнятих у цій справі становить близько 53-х тисяч фахівців. Щороку українські книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйонів читачів.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні скасовано заборону на в’їзд для іноземців, яка діяла через Covid-19

Україна скасувала заборону на в’їзд для іноземців з 28 вересня.
Про це повідомив Укрінформу речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, інформує Форпост.

“Ми керуємося тими нормами, які встановлює уряд. Ми чітко пам’ятаємо, що з березня діяли різні обмеження на кордоні, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусу на території України. З 27 серпня і по 28 вересня, фактично, діяла заборона в’їзду іноземцям, тільки були чітко визначені категорії іноземних громадян, які могли потрапити на територію нашої країни. Цієї ночі, з 00:00 год, ця норма припинила діяти”, – сказав він.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів ухвалив рішення заборонити в’їзд іноземців в Україну з 00:00 28 серпня 2020 року.

Обмеження на в’їзд іноземних громадян на територію України діяли з 00:00 28 серпня до 00:00 годин 28 вересня.

Більше новин на: Яворів Інфо

День пам’яті Cвятих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

Щороку 30 вересня церква вшановує пам’ять цих святих мучениць, загиблих за християнську віру. Віра, Надія, Любов та матір їхня Софія: історія Благочестива вдова Софія та троє її доньок – ранньохристиянські мучениці.

У II столітті, в царювання імператора Адріана (117-138 рр.) в Римі жила благочестива вдова Софія, з походження італійка. У неї були три дочки, що носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов.Старшій, Вірі, тоді було 12 років, Надії, – 10, а молодшій, Любові, – лише 9 років. Усі вони сповідували християнство, і це дуже не подобалось тогочасній владі.

Слава про мудрість і красу вдови та її доньок дійшла і до імператора. Усім їм було велено прийти до палацу і зректися своєї віри. Однак, жодна із християнок не побажала поклонятись ідолам. За це їх піддали жорстоким тортурам.

Відтоді імена християнок-праведниць стали взірцями для усіх нас. Відомо, що “софія” означає “мудрість”. Апостол Яків слушно сказав: «Мудрість, яка виходить згори, по-перше, чиста, потім мирна, лагідна, покірлива, повна милосердя і добрих плодів, неупереджена і нелицемірна».

У посланні до коринтян (13:4-8) ось що сказано про любов: “Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить! Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.”

Більше новин на: Яворів Інфо

Що потрібно знати виборцям під час голосування на місцевих виборах

Менш як за місяць, 25 жовтня, в Україні, і, зокрема, на Львівщині відбудуться місцеві вибори, нагадує Львівська ОДА.

Верховна Рада України, призначаючи їх, одним із пунктів доручила Кабінету Міністрів України спільно з Центральною виборчою комісією розробити заходи та рекомендації, спрямовані на запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) під час проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, з урахуванням вимог Виборчого кодексу України.

Як повідомила начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Львівської облдержадміністрації Зоряна Павлів, Кабінет Міністрів України постановою від 14 вересня №846 затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів, який визначає механізм здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів на період дії карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Зокрема, виборцям під час проведення голосування необхідно:
1) обробити руки дезінфікуючими (антисептичними) засобами перед входом до приміщення для голосування та після виходу з нього;
2) перебувати у респіраторі або захисній масці, у тому числі виготовленій самостійно, таким чином, щоб були прикриті рот та ніс. Члени виборчої комісії можуть звернутися до виборців з проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи;
3) мінімізувати час перебування у приміщенні для голосування;
4) утриматися від відвідування приміщень для голосування разом з дітьми;
5) після виходу з приміщення для голосування залишити одноразові рукавички, інші одноразові засоби індивідуального захисту в контейнерах/урнах для централізованого збору та утилізації використаних засобів індивідуального захисту;
6) за можливості для здійснення голосування використовувати особисту ручку.

У зазначеному Порядку здійснення протиепідемічних заходів для випадків, коли у виборця, який прийшов на виборчу дільницю, виявлено підвищення температури тіла понад 37,2°С та/або симптоми респіраторних захворювань, у приміщенні для голосування на кожній з виборчих дільниць буде облаштовано відокремлені кабіну та виборчу скриньку для голосування.

Також виборцям, які підлягають самоізоляції, Порядком здійснення протиепідемічних заходів рекомендується здійснювати голосування за місцем перебування. Виборці, які виявили бажання проголосувати за місцем перебування, не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів повинні подати заяву з доданою довідкою медичної установи про стан їх здоров’я для прийняття відповідною дільничною виборчою комісією на її засіданні рішення щодо їх включення до витягу із списків виборців для голосування за місцем їх перебування, – зазначила Зоряна Павлів.

Більше новин на: Яворів Інфо