В Яворові вогонь знищив житловий будинок

30 грудня о 01:32 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення про пожежу в м. Яворів на вул. Полусини, 3 Яворівського району в дерев’яному житловому будинку, розміром 5×8 м.
На момент прибуття пожежно-рятувального підрозділу до місця виклику будинок був охоплений вогнем. Рятувальники одразу приступили до проведення робіт з ліквідації займання.
О 02:17 пожежу локалізовано та о 02:35 ліквідовано.
Вогнем знищено житловий будинок.
Врятовано: 3 будівлі.
Внаслідок займання ніхто не постраждав.
До ліквідації займання залучалось 4 чоловік особового складу 1 одиниця спецтехніки.

Більше новин на: Яворів Інфо

??311-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

?? 311-й день війни. Коротко про головне на Яворівщині за минулу добу:
Приходило одне сповіщення про повітряну тривогу. Дякувати Богу та ЗСУ на Львівщині все спокійно.
Поліція опрацювала 72 звернення від громадян.
3а минулу добу у районі надзвичайних ситуацій не зафіксовано.
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН ЧЕРГ НА ВИЇЗД З ТЕРИТОРІЇ СУМІЖНИХ ДЕРЖАВ У НАПРЯМКУ УКРАЇНИ ? https://cutt.ly/6K62Hi1
Черги перед пунктами пропуску україно-польського кордону:
▪️«Грушів» – 0 л/а, 2 автобуси, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється лише на вихід з метою евакуації);
▪️«Краківець» – 0 л/а, 0 автобуси; (пропуск пішоходів не здійснюється);
▪️«Шегині» – 0 л/а, 0 автобуси, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється у обох напрямках).
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 8 985 осіб.
Продовжує працювати гаряча лінія Яворівської районної військової адміністрації. Отримати необхідну інформацію можна зателефонувавши за номером: 03259-21380.
На Яворівщині функціонує консультативно-координаційний центр для внутрішньо переміщених осіб.
Розгорнули 38 Пунктів Незламності на території району.
Адресу пунктів незламності за посиланням: https://cutt.ly/F1EGQk1
Карта “Пунктів незламності” за посиланням: nezlamnist.gov.ua.
Нагадую, на території Львівської області діє комендантська година з 00:00 до 05:00. У новорічну ніч вона також буде тривати в зазначені години, без жодних змін.
Про це наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.
❗️На території області заборонено використовувати усі види піротехнічних засобів, зокрема феєрверки, салюти, петарди. Ця заборона триватиме стільки, скільки діятиме воєнний стан. За дотриманням заборони буде стежити Нацполіція та патрульні.
❗️Упродовж Нового року та різдвяних свят за східним обрядом у посиленому режимі працюватимуть органи правопорядку та працівники ДСНС.
❗️Святкові богослужіння керівники релігійних громад мають встановити так, щоб їх початок чи завершення не припадав на період комендантської години. Також потрібно забезпечити проведення трансляцій богослужінь на онлайн-ресурсах, щоб мінімізувати присутність вірян у храмах.
Рада оборони Львівщини рекомендує керівникам установ організувати роботу 7 січня з урахуванням духовних потреб працівників
#stoprussi

Більше новин на: Яворів Інфо

У Міненерго кажуть про проблеми не лише з електрогенерацією, а й з розподілом енергії

Масовані ракетні обстріли 29 грудня та пошкодження деяких об’єктів енергетичної інфраструктури погіршили електропостачання споживачів по всій країні.

Як повідомляє пресслужба Міненерго, енергетики продовжують активно працювати над відновленням стабільної роботи енергосистеми, безперервно виконуючи ремонтні роботи як на об‘єктах генерації, так і систем передачі та розподільних мереж.

«Основними проблемами на сьогодні залишається дефіцит виробництва електроенергії, особливо в ранкові та вечірні години, а також обмежена пропускна здатність високовольтних електричних мереж. Вона не дозволяє рівномірно розподіляти наявну електроенергію серед усіх операторів систем розподілу», – наголосив міністр енергетики Герман Галущенко.

За словами голови Держенергонагляду Руслана Слободяна, були випадки, коли навіть при наявності певних резервів генеруючої потужності у деяких областях, або при відновленні і включенні пошкодженого обладнання електростанцій, передати всю доступну генеруючу потужність виявлялось проблематичним.

«Обмежена пропускна здатність високовольтних електричних мереж не дозволяє рівномірно розподіляти наявну енергію серед усіх операторів систем розподілу на місцевому рівні. Адже споживач отримує електроенергію не лише від найближчої електростанції. І аварійна ситуація на виробничих потужностях, наприклад, десь на заході країни, зменшує кількість виробленої електроенергії, що відображається у вигляді обмежень електропостачання в інших регіонах», – підкреслив Руслан Слободян.

«Держенергонагляд продовжує здійснювати огляди пошкоджених об’єктів електромереж для формування запитів відповідного обладнання. Також здійснюються моніторинги проходження опалювального сезону, формування аварійних запасів обладнання та палива, виконання планів розчистки трас повітряних ліній електропередачі з метою надійного енергопостачання споживачів. Крім того, Держенергонагляд за участю НКРЕКП та СБУ перевіряє складання та виконання операторами систем розподілу графіків відключень електроенергії», – зазначив Руслан Слободян.

За результатами цих перевірок було виявлено 330 порушень з боку операторів систем розподілу. Найбільшу кількість порушень зафіксовано у ПрАТ «Волиньобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», АТ «ДТЕК Одеські електромережі».

Порушення зафіксовано у всіх без винятків регіонах країни. Водночас найменше порушень зафіксовано в АТ «Прикарпаттяобленерго», ПрАТ «Кіровоградобленерго» та ПАТ «Черкасиобленерго».

Більше новин на: Яворів Інфо

рф планує нову хвилю мобілізації на 5 січня – ГУР

Російське керівництво ухвалило рішення про початок нової хвилі мобілізації з 5 січня через великі втрати на фронті.

Про це в інтерв’ю ВВС сказав керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

«Росіяни мають дуже величезні проблеми з комплектуванням вже існуючих підрозділів через величезні втрати у бойових діях. При формуванні нових підрозділів їм також не вистачає живої сили. Виходячи з цього, вони зараз розглядають та вже прийняли для себе рішення, щоб із 5 січня розпочати чергову хвилю мобілізації. Чи оголосять вони про це саме 5 чи 9 січня – в принципі, це нічого не змінить. Їм доведеться розпочинати нову хвилю мобілізації. Це ще враховуючи той факт, що мобілізація, яку вони начебто закінчили, нікуди не поділася. Вона продовжується і станом на зараз мобілізують повним ходом людей на війну», – сказав Буданов.

На думку керівника української розвідки, якісно нова хвиля не відрізнятиметься від попередньої.

Більше новин на: Яворів Інфо

Британська розвідка попереджає про ймовірні російські удари на свята

Не нехтуйте сигналами повітряної тривови!

Два дні тому, 29 грудня 2022 року російські війська завдали ще одну хвилю ударів по Україні, знову в основному по електромережах.

Про це пише Британська розвідка, інформує Четверта студія.

З жовтня в Росії зберігається загальна схема проведення інтенсивної хвилі ударів кожні сім-десять днів.

Росія майже напевно дотримується цього підходу, намагаючись подолати українську протиповітряну оборону.

Однак існує реалістична ймовірність того, що Росія порушить цю схему, щоб завдати нового удару найближчими днями, намагаючись підірвати моральний дух українського населення під час новорічних свят.

Більше новин на: Яворів Інфо

Останній день року

Отже, рік має властивості коли-небудь таки закінчуватися і останній день року, що минає в історію, може стати одним з найцікавіших днів у цьому році. Не секрет, що більшість з нас саме в цей унікальний день знаходяться в якомусь передчутті чогось доленосного і яскравого, підводять підсумки і впритул зайняті підготовкою до події, яка очікує нас на рубежі, між 23:59:59 і перших секунд року Нового.
Що можна побажати всім нам у цей Останній День, колись Нового, але вже так знайомого для нас року? Обов’язково і ліпше – не метушитися! Кожен день сповнений сенсу і багатий на найрізноманітніші події. Зізнайтеся – далеко не завжди ми це помічаємо. Будьте спокійні, зважені, і звичайно ж радісні! Нехай печалі минулого залишаться в минулому, і життя подарує вам безліч нових приводів не сумувати. Додасть сил, додасть настрою, обов’язково внесе ясність і поставить перед вами нові цікаві цілі. У цей День для всіх нас приготований принаймні один подарунок – унікальне чудо і явище, рубіж, коли рік приходить на зміну року, коли відбувається щось життєствердне і підбадьорююче для всіх нас, що закликає нас рухатися далі, не зупинятися на досягнутому і прагнути до кращого. Бажаємо вам бути уважними і будьте обережні, щоб не упустити цей момент. З прийдешнім Вас!

Більше новин на: Яворів Інфо

Комендантська година з 00:00 до 05:00 у новорічну ніч також буде тривати в зазначені години

Жителі Львівщини, на території нашої області діє комендантська година з 00:00 до 05:00. У новорічну ніч вона також буде тривати в зазначені години, без жодних змін.
Прошу усіх, хто має намір відзначати цей день, пам’ятати, що в державі триває війна, та не забувати завдяки кому маємо можливість продовжувати жити, працювати, зустрічатись із рідними.
Також кілька важливих питань, які затвердили сьогодні на засіданні Ради оборони Львівщини:
❗️На території області заборонено використовувати усі види піротехнічних засобів, зокрема феєрверки, салюти, петарди. Ця заборона триватиме стільки, скільки діятиме воєнний стан. За дотриманням заборони буде стежити Нацполіція та патрульні.
❗️Упродовж Нового року та різдвяних свят за східним обрядом у посиленому режимі працюватимуть органи правопорядку та працівники ДСНС.
❗️Святкові богослужіння керівники релігійних громад мають встановити так, щоб їх початок чи завершення не припадав на період комендантської години. Також потрібно забезпечити проведення трансляцій богослужінь на онлайн-ресурсах, щоб мінімізувати присутність вірян у храмах.

Більше новин на: Яворів Інфо

??310-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

?? 310-й день війни. Коротко про головне на Яворівщині за минулу добу:
Мали одне сповіщення про повітряну тривогу. За інформацією начальника Львівської ОВА Максима Козицького по Львівській області ворог випустив 6 ракет, з них 4 сили ППО збили. Є два попадання в електропідстанцію.
На Львівщині застосували аварійні відключення електроенергії через пошкодження енергоінфраструктури.
Поліція опрацювала 59 звернень від громадян.
Минулої доби у районі виникла пожежа у житловому будинку м. Яворів вул. Полусини, 3
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН ЧЕРГ НА ВИЇЗД З ТЕРИТОРІЇ СУМІЖНИХ ДЕРЖАВ У НАПРЯМКУ УКРАЇНИ ? https://cutt.ly/6K62Hi1
Черги перед пунктами пропуску україно-польського кордону:
▪️«Грушів» – 10 л/а, 5 автобуси, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється лише на вихід з метою евакуації);
▪️«Краківець» – 10 л/а, 5 автобуси; (пропуск пішоходів не здійснюється);
▪️«Шегині» – 40 л/а, 7 автобуси, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється у обох напрямках).
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 8 985 осіб.
Продовжує працювати гаряча лінія Яворівської районної військової адміністрації. Отримати необхідну інформацію можна зателефонувавши за номером: 03259-21380.
На Яворівщині функціонує консультативно-координаційний центр для внутрішньо переміщених осіб.
Розгорнули 38 Пунктів Незламності на території району.
Адресу пунктів незламності за посиланням: https://cutt.ly/F1EGQk1
Карта “Пунктів незламності” за посиланням: nezlamnist.gov.ua.
Ворогу нас не зламати. Ми сильні! Вистоїмо! Переможемо.
#stoprussi

Більше новин на: Яворів Інфо

Мерія Варшави відмовилась від новорічних заходів та феєрверків із солідарності з Україною

Влада столиці Польщі вирішила, що з огляду на війну РФ проти України новорічні святкові заходи будуть недоречними

Про це повідомила речниця мерії Варшави Моніка Беут, інформує Tvn24.pl.

“В Україні, за нашим східним кордоном, точиться жорстока, кривава війна, в якій щодня гинуть мирні люди. Тому зараз не той стан, який надихав би організовувати такі особливі, радісні події”, – зазначила Беут.

Вона також нагадала, що з огляду на енергетичну кризу місто обмежило видатки, насамперед на організацію розваг.

Окрім того, речниця мерії закликала містян не використовувати петарди та феєрверки у новорічну ніч, оскільки це може викликати в українців, яких у Варшаві близько 100 тисяч, асоціації з війною. Вона підкреслила, що особливо йдеться про українських дітей.

До ініціативи мерії долучилася Рада міста Варшави, яка також закликала обійтися без піротехнічних засобів у новорічну ніч.

Більше новин на: Яворів Інфо

Дедалі більше гастрономічних закладів Львівщини вносять у меню традиційний Яворівський пиріг

Цьогоріч ця страва потрапила до переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Управління туризму та курортів продовжує роботу щодо впровадження у меню гастрономічних локацій області Яворівського пирога.

Справжнім амбасадором Яворівського пирога на Львівщині можна вважати «Spodaryk Travel Restaurant». Організація із задоволенням доставить замовникам страву із давньою історією у двох варіантах. Перший – свіжоспечений пиріг із грибною підливою, або ж другий: обсмажені скибочки традиційної випічки, які подаються із бурячками з хроном.

Скуштувати Яворівського пирога можна також у таких закладах харчування у Львові, як «Теплий п’єц», «Голодний Микола», «Крумплі», а також «Дефіляді» у Новояворівську. Локації за посиланням: https://cutt.ly/mVCAiCi

До 20 січня на яворівський пиріг запрошує і шеф-кухар ресторану Grand Hotel Lviv Олег Горбачов. Він розробив різдвяне меню з авторських страв серед яких оригінальна подача яворівського пирога.

«Наша варіація не зовсім класична, але кожна господиня зазвичай додавала власні акценти. Традиційну начинку пирога – гречку з картоплею ми помістили в булочку бріош. Доповненням стала спаржа, яка теж притаманна регіону, проте не завжди була правильно оцінена. Я вважаю, що кухня має рухатись вперед і майстерно поєднувати смаки минулого із вподобаннями сучасності. Запрошуємо львів’ян та гостей міста спробувати нашу варіацію», – каже Олег Горбачов.

Можна звісно приготувати яворівський пиріг і самостійно. Рекомендуємо підглянути рецепт за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=pX8CMh21Vz4

У випуску «Гастрономічний гід Львовом» від ресторатора Міші Кацуріна, яворівський пиріг готує дослідниця галицької кухні Маріанна Душар.

Більше новин на: Яворів Інфо