Міністр оборони України відвідав Яворівщину

Міністр оборони України відвідав Львівщину. Про це повідомив начальник Національної академії сухопутних військ генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Міністр оборони України Степан Полторак та голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка відвідали Старицький гарнізон, оглянули об’єкти навчальної матеріально-технічної бази та інфраструктури як 184 навчального центру, так і Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Степан Полторак перевірив хід виконання програми з будівництва казарм поліпшеного планування, особисто відвідав одну з таких казарм та привітав новоселів.

Міністр оборони України поздоровив військовослужбовців з Новим 2019 роком та Різдвом Христовим, побажав захисникам держави та їх рідним успіхів, добробуту, перемог і передав подарунки сім’ям військовослужбовців.

Більше новин на: Яворів Інфо

Як безпечно користуватись піротехнікою

Напередодні нового року рятувальники нагадали українцям про головні правила безпеки під час використання піротехніки.

Перелік елементарних правил опубліковано на сайті ДержНС.
Купувати піротехнічні вироби необхідно тільки в спеціалізованих торгових місцях і вимагати у реалізаторів сертифікат якості;
У жодному разі не купуйте петарди й феєрверки у місцях стихійного продажу;
Перед використанням піротехнічних виробів уважно ознайомтеся з інструкцією і суворо дотримуйтесь вказівок;
Забороняється використовувати вироби, які мають дефекти: зіпсовані, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту;
Забороняється запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів чи у закритих приміщеннях. Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів;
При використанні піротехнічних виробів не можна перебувати в нетверезому стані і курити;
Забороняється зберігання піротехнічних виробів біля обігрівачів і опалювальних приладів: батарей, електричних і газових печей;
Не рекомендується носити піротехніку в кишенях та приводити її в дію (підпалювати), тримаючи в руках.
Запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань – 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходьте мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не наближатися ще довше. Якщо салют не спрацював, не підходьте до нього близько 10-ти хвилин, оскільки існує велика вірогідність запізнілого вибуху;
Пильно стежте за дітьми та не дозволяйте їм гратися з піротехнікою;
Піротехніку, яка спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години і лише після цього викиньте разом зі звичайним сміттям.

Більше новин на: Яворів Інфо

“Повстанський вертеп” на Львівщині

Із 8 до 9 січня молодіжні громадські організації Львівщини покажуть “Повстанський вертеп”.

Молодіжні громадські організації Львівщини покажуть “Повстанський вертеп”
Молодь не забуває про давні різдвяні традиції, а також вводить усучаснений варіант подій, які супроводжувались народженням Ісуса Христа.

Сценарій для “Повстанського Вертепу” був розроблений ще у 2009 році членами громадської організації “Молодіжний Націоналістичний Конгрес”. Метою такого варіанту вертепу є не розваги, а намагання показати усю важкість багаторічного протистояння українців проти загарбницького режиму СРСР, а тепер уже Росії.

Особливість полягає в тому, що цар Ірод з`явиться в образі Сталіна, натомість роль чорта грають сили НКВС. Сторону добра відстоюватимуть повстанці, зв’язкова та ангел. Звісно, що не обійдеться без звичних персонажів – підступної смерті та хитрого жида… Усе це дійство супроводжуватиметься давньою українською колядою, яку співали українські повстанці.

Побачити незвичних персонажів можна буде на вулицях, площах та кав’ярнях Львова уже 8-9 січня. Організують вертеп місцевий осередок громадської організації “Молодіжний націоналістичний конгрес».

Більше новин на: Яворів Інфо

Перемоги «Галицьких Левів» у Словаччині

26-29 грудня 2018 року у словацькому Міхаловце тривав 2-й етап Карпатської молодіжної хокейної ліги дивізіону «Орли».

Результати ігор:

27 грудня:
08:15. «Gladiators/Gloria» : «Галицькі Леви» 2:4 (0:2;2:2).
14:40. «Галицькі Леви» : «Ogre Juniors» 2:1 (1:1; 0:0; 1:0).

28 грудня:
09:35. «Крижинка» : «Галицькі Леви» 0:3 (0:1; 0:2).
16:30. «Podhale Nowy Targ» : «Галицькі Леви» 0:12 (0:4; 0:8).

29 грудня:
09:35. «Partizan» : «Галицькі Леви» 0:3 (0:1; 0:2).
16:15. «Галицькі Леви» : «Mladez Michalovce» 4:1 (2:0;2:1).

Більше новин на: Яворів Інфо

Корисне меню до свят

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, як приготувати корисне меню до новорічно-різдвяних свят.

«Передусім зважте всі «за» і «проти», коли плануєте складне багате меню до свят. Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я вам не додасть», – розповідають у МОЗ.

Також радять під час приготування святкового меню:
Старайтесь мінімізувати кількість майонезу у свяковому меню. У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру та жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити у споживанні, а краще — зовсім відмовитися. Натомість готувати їх вдома самостійно. Але домашній майонез у класичному розумінні — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тож без термічної обробки вживати їх не варто.

Здоровий варіант – замінити майонез: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось зовсім нове, майонез можна приготувати із горіхів кеш’ю або авокадо, чи взагалі на аквафабі — це вода, в якій варився турецький горох для хумусу.

Старайтесь змінювати співвідношення компонентів на більш корисне: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот.

У десертах теж оберіть більш здорову альтернативу: сирник, ягідне желе чи крема каталана (іспанський десерт із молока, крохмалю, лимонної цедри, кориці і жовтка), банановий мус (банани, замочені горіхи, фініки і какао), домашнє імбирне печиво або печені яблука і груші.

Старайтесь максимально спрощувати своє меню: замість “шуби” — подайте окремо оселедці чи скумбрію, а замість пюре або печені — зелений горошок, який не треба ані чистити, ані різати — просто потушкуйте, чи печений гарбуз, що пасуватиме до всього жирного за столом, запечені чи потушковані селеру, моркву і пастернак — у них мало калорій, корисна клітковина, і просте приготування.

Вибирайте корисні способи готування і подачі. Наприклад, запікайте, а не смажте м’ясо, спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез; не відмовляйтесь від холодцю, бо він корисний, але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями. А от ковбаси, шинка, готові не-домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто.

Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій – все корисне з овочів сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання.

Більше новин на: Яворів Інфо

Процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня

Вселенський патріарх 5 січня 2019 року офіційно підпише Томос про автокефалії Української православної церкви. А 6 січня після божественної літургії Томос вручать митрополиту. Про це розповів предстоятель новоствореної помісної Православної церкви України митрополит Епіфаній в ефірі телеканалу «Прямий», передає Громадське.

«Процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня. Там вперше ми разом, як предстоятелі вже незалежної Української помісної православної церкви і Вселенський патріарх Варфоломій подякуємо Богові найперше молебнем в храмі Святого Юрія-Переможця на Фанарі. Потім буде офіційне підписання Томосу Вселенським патріархом на Фанарі 5 січня», — розповів митрополит.

Він зазначив, що 6 січня відбудеться урочисте богослужіння — вперше спільне для двох предстоятелів — Вселенського патріарха Варфоломія та предстоятеля української незалежної помісної православної церкви.

«Після урочистого богослужіння, після божественної літургії буде вручено Томос про автокефалію Української православної церкви», — додав він.

15 грудня на Об’єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Тепер новий очільник Православної церкви в Україні поїде до Константинополя (Стамбул) та 6 січня отримає від Вселенського патріарха Варфоломія томос — грамоту про створення єдиної автокефальної церкви в Україні. Таким чином, процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь.

У відповідь на це синод РПЦ у Мінську вирішив розірвати відносини з Константинополем. Константинополь, зі свого боку, відмовився розривати відносини з РПЦ.

Помісна церква — це об’єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Більше новин на: Яворів Інфо

Різдвяний Святвечір для потребуючих людей

Усіх потребуючих людей запрошують на Різдвяний Святвечір, що відбудеться 6 січня 2019 року о 15.00 год. в Львівському палаці мистецтв (вул.Коперника, 17).

Якщо Ви знаєте чи бачите людину, що немає з ким провести Святвечір, передайте, будь ласка, інформацію. Щоб ніхто в цей день не відчував себе одиноким та покинутим.

Волонтери можуть приходити з 10.00 год., хто бажає допомогти накривати столи.

Банківські реквізити:
ЛМГО “Спільнота взаємодопомоги “Оселя”
р/р 26006210449, МФО 380805, ЄДРПОУ 26145055, АТ “Райффайзен банк “Аваль”
Картка Приватбанку Голови Ради “Оселі” о.Олега
5168 7555 2382 4163 (Жаровський Олег Любомирович).

Контакти: 096 426 4796 , 093 010 1413.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині під час кесаревого розтину померла жінка

У Жидачівській центральній районній лікарні на Львівщині під час операції кесаревого розтину померла молода жінка. Осиротіло троє дітей. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

За попереднім висновком патологоанатомів, причиною смерті є «ускладнення анестезії під час родорозрішення».

«Звичайно, що наказом департаменту призначено службове розслідування. І будуть працювати правоохоронці. Але це, на жаль, не поверне життя. Ця перевірка, щоби знову і знову вчити інших лікарів. Вважаю, що бригада лікарів до остаточного встановлення усіх обставин і причин смерті роділлі має бути відсторонена від медичної практики. І такий наказ буде видано в районі», – зазначила Микичак.

Вона додала, що головний лікар Жидачівської ЦРЛ майже рік рятував життя українських захисників на війні: «Він зміг зрушити лікарню з занепаду. Однак не зміг за короткий час на посаді змінити якість і відповідальність роботи медиків. Тому прийняв рішення піти з посади керівника лікарні. Мені дуже прикро. Прошу вибачення, що не змогли запобігти біду. Співчуття рідним».

«Праця лікаря надзвичайно важка і відповідальна. І ніхто з нас не застрахований від лікарської помилки. Треба мати мужність визнати і вчитися, радитися, кликати на допомогу», – додала вона.

Більше новин на: Яворів Інфо

Українці в січні зможуть побачити незвичне місячне затемнення

У ніч на 21 січня на Землі можна буде спостерігати за незвичним затемненням Місяця. Про це повідомляє Science Alert.

Зазначається, що Місяць матиме відтінок іржі й виглядатиме більшим, аніж зазвичай. Тоді відбудеться повне місячне затемнення разом із найбільшим зближенням Місяця і Землі.

Усі фази затемнення зможуть побачити жителі Північної і Південної Америки. Частково затемнення буде видно в Африці та Європі, зокрема в Україні.

Українці матимуть змогу спостерігати за напівтіньовим затемненням о 4:37, а початок повного тіньового затемнення має відбутися о 6:41.

Більше новин на: Яворів Інфо

Витрати українців у 2019 році

З 2019 року мінімальна зарплата в Україні зросте на 12,1% і становитиме майже 4173 гривень на місяць, а зарплати військовослужбовців, поліцейських та рятувальників підвищать на 30%. Про це повідомляє 24 канал.

Проте на цьому хороші новини закінчились, адже тарифи на опалення з нового року зростуть до 30% в залежності від області.

Окрім того, впроваджується пеня у розмірі 0,01% за кожен день протермінування оплати послуг ЖКГ.

Тарифи на опалення у 2019 році зростуть до 30%

Також, з 1 травня штраф за нерозмитнене авто становитиме аж 8500 гривень.

Внутрішні перевезення “Укрзалізницею” подорожчають на чверть, а також з’являться штрафи за булінг, зокрема у дитсадках та школах, до 3 400 гривень.

Більше новин на: Яворів Інфо