⚠На Львівщині впроваджують погодинні відключення. Що це і яка відмінність від аварійних❓

Минулого тижня на Львівщині впроваджували вимушені аварійні відключення. Вони застосовуються у разі несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності в енергосистемі держави. Це крайній захід, який вводиться негайно за розпорядженням диспетчера «Укренерго», тому заздалегідь попередити, буде відключення чи ні — складно.
Починаючи з понеділка, 31 жовтня, в Україні та на Львівщині зокрема впроваджується інший тип обмежень — графік погодинного відключення електроенергії. Ознайомитись з графіком можна на сайті «Львівобленерго» у розділі «Чому немає світла»: https://poweroff.loe.lviv.ua/
Такі відключення застосовуються з метою запобігання порушенням режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту електричної потужності.
Ключова різниця між аварійними та погодинними відключенням — погодинні плануються заздалегідь, і енергокомпанії мають змогу повідомити про них споживачів, на відміну від аварійних відключень.
Окрім цього, в графіку аварійних відключень задіяно близько 40% всіх споживачів, то у погодинних відключеннях — 80%.
Також графік аварійних відключень поділений на чотири групи, погодинний – на три.
Зверніть увагу, що графіки погодинних вимкнень можуть застосовувати не в повному обсязі.
Відзначимо, що до графіків відключень не потрапляють такі споживачі як важливі об’єкти критичної інфраструктури, лікарні. Вони можуть залишитись без світла лише у випадку повного знеструмлення області або внаслідок цільових атак росіян на електромережі, які живлять ці об’єкти.
Тому якщо Ваш будинок отримує електроенергію тією ж лінією електромереж, що й, наприклад, лікарня, велика ймовірність, що Ви не потрапите до графіку відключень. Але перевірити це Ви зможете безпосередньо глянувши на графік відключень.
Хочемо наголосити, що наразі в новинах, у побуті вживають багато різних назв відключень і це додатково заплутує людей.
Тому ми вирішили користуватись лише тими назвами, які передбачені чинними нормативними документами:
• Графік аварійних відключень
• Графік погодинного відключення електроенергії
Як запобігти впровадженню вимкнень? Всім потрібно самостійно обмежити споживання електроенергії і не вмикати енергоємні прилади у період найбільшого навантаження на електромережу з 8 до 11 години вранці та з 17 до 23 години ввечері.
Натомість радимо використовувати електроенергію вночі після 23 години: наприклад, перенести на нічний час прання, підігрів води, обігрів помешкання, зарядку телефонів та інших пристроїв тощо.
Дотримуючись цих рекомендацій Ви допоможете зберегти стабільну роботу енергосистеми України, незважаючи на атаки російських окупантів.

Більше новин на: Яворів Інфо

❌Графіки вимкнення електроенергії у Новояворівську 31 жовтня – НЕ ДІЙСНІ!

❌Графіки вимкнення електроенергії у Новояворівську 31 жовтня – НЕ ДІЙСНІ!

?Всі відмикання тимчасово скасовуються!

Залишайтеся з нами, щоб першими знати всі новини громади.

Більше новин на: Яворів Інфо

Оприлюднили нові правила перебування українців у Польщі з наступного року

У Польщі зміняться умови перебування для українських біженців — в країні планують внести правки до Спецзакону про допомогу громадянам України. З 2023 року біженці почнуть покривати частину витрат на проживання в місцях колективного розміщення та обов’язково подаватимуть заявку на отримання номера PESEL.

Обов’язкова реєстрація та контроль виїзду
Згідно з новими правилами, українці, що в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022, повинні обов’язково подати заявку на оформлення номера PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności — номер загальної системи електронного обліку населення).

Відповідний проєкт також визнає електронний документ, доступний у додатку Diia.pl (еквівалент mObywatela для українських біженців), як дозвіл на проживання.

Також, згідно із поправкою, довідка про тимчасовий захист даватиме право особі перетинати польський кордон без необхідності багаторазового отримання візи.

Крім того, виїзди біженців з Польщі контролюватиме управління соціального страхування (ZUS) та інші муніципальні установи. Таким чином влада Польщі планує уникнути нецільової виплати грошової допомоги. Установи отримають доступ до інформації про дати кожного в’їзду та виїзду українських біженців з території Польщі.

Біженці будуть оплачувати своє проживання у місцях колективного розміщення
Як ми повідомляли раніше, з 1 лютого 2023 року українці, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, повинні будуть покривати 50% вартості свого проживання. Сума становитиме не більше 40 злотих на одну особу на день.

Крім того, з 1 травня 2023 року біженці, які перебуватимуть у Польщі 180 днів, повинні будуть покривати 75% витрат. Сума становитиме не більше 60 злотих з особи на день.

Обов’язок платити за проживання не поширюватиметься на інвалідів, дітей, осіб пенсійного віку, вагітних жінок, осіб з дітьми до року, опікунів не менше трьох дітей, а також осіб, які перебувають у складному фінансовому становищі.

Проживання в Польщі дітей-сиріт
Відповідно до поправок, за проживання дітей з України, які перед евакуацією до країни жили у прийомних сім’ях або дитбудинках, а у Польщі отримали тимчасового опікуна, виплачуватиметься компенсація в розмірі 40 злотих на день, з можливістю підвищення цієї суми в окремих випадках.

Більше новин на: Яворів Інфо

Сьогодні на Львівщині знову почнуть застосовувати графіки погодинного вимкнення електроенергії

Жителі Львівщини, відзавтра, 31 жовтня, у нашій області почнуть застосовувати графіки погодинного відключення електроенергії. Ці графіки запроваджують в усій країні.
Такі відключення необхідні, щоб запобігти порушенням режиму роботи енергосистеми України внаслідок дефіциту електричної потужності.
Час та групи споживачів у погодинних відключеннях відрізняються від графіка аварійних відключень.
Ознайомитися з графіками погодинного відключення електроенергії можна на сайті Львівобленерго: https://poweroff.loe.lviv.ua/
Зверніть увагу, що графіки погодинних вимкнень можуть застосовувати не в повному обсязі.
Вказаний час відключень може збільшуватись на одну годину – через необхідність доїзду оперативних бригад до енергооб’єктів для проведення перемикань.
Під час повітряної тривоги працівники компанії не можуть перебувати на енергооб’єктах, адже їх може атакувати ворог, тому це теж може збільшити перерву в електропостачанні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Відбувся ще один обмін полоненими між Україною та росією: звільнено 52 людини

Україна провела обмін полоненими з російською федерацією та звільнила з полону 52 людей.

Про це повідомив голов ОП Андрій Єрмак у Telegram.

«Вдалося звільнити 52-х наших людей – офіцерів, медиків, сержантів та солдат.

Серед них – 12 бійців НГУ, включно з двома «Азовцями», 18 з ВМС, 8 з ДПСУ, 9 із ТРо, 3 воїнів ЗСУ та 2 цивільних.

Додому повертаються захисники «Азовсталі», оборонці Маріуполя та люди, які рятували життя. Нам вдалося обміняти начальника хірургічного відділення військового шпиталю Маріуполя, який був на «Азовсталі» і молодого військового хірурга 65-го військового мобільного шпиталю.

Ми повертаємо морпіха, дружина якого нещодавно вийшла з полону та добровольця з Маріуполя із символічним прізвищем «Москва», а ще моряка з острова Зміїний», – повідомив Єрмак.

За його словами Єрмака, також будуть вдома деякі військові, взяті в полон у Чорнобильській зоні.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині виявили спалювання відходів та хаотичні несанкціоновані сміттєзвалища

З метою запобігання виникненню пожеж працівники Державної екологічної інспекції у Львівській області спільно з представниками органів Національної поліції здійснили виїзд на територію Яворівського району Львівської області.

Про це повідомляє Держекоінспекція у Львівській області.

Під час виїзду державними інспекторами зафіксовано факт спалювання відходів на території міста Мостиська Яворівського району, за що порушника притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 340 грн.

Крім цього, працівниками Інспекції під час візуального огляду території району виявлено:

– несанкціоноване сміттєзвалище відходів поблизу кладовища в селі Годині;

– несанкціоновані хаотичні складування відходів в лісовому масиві біля дороги між селами Воля-Садківська та Крукеничі;

– несанкціоноване локальне складування відходів в придорожніх кущах між населеними пунктами Нагірне та Мишлятичі.

Під час проведення візуального обстеження власників відходів не встановлено.

Державна екологічна інспекція у Львівській області з метою вжиття заходів реагування та ліквідації виявлених хаотичних сміттєзвалищ звернулась до Мостиської міської ради згідно статтей 12 та 21 Закону України «Про відходи».

Більше новин на: Яворів Інфо

Українців закликали не вестись на інформаційну пропаганду ворога

Коли в Кремля нічого не виходить на полі бою, де ЗСУ їх б‘є по всіх фронтах, він починає включати гібридність.

Про це пише Четверта студія з посиланням на телеграм-канал «Матриця Свободи».

«А давайте протестувати проти обстрілів, проти проблем з електрикою, проти смертей наших героїв – спонукають вони нас! Але ніхто в Україні не поведеться на провокації російської пропаганди.

Будьте обережні! Не ведіться на ГБшні провокації. Виявляйте тих, хто їх розповсюджує», – йдеться у повідомленні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Українці не можуть оскаржувати вручення повісток в суді

Повістку територіального центру комплектування і соціальної підтримки не може бути оскаржена у суді

Відповідне рішення ухвалив Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду.

Повістка є лише засобом повідомлення військовозобов’язаного про його обов’язок прибути у зазначену дату до територіального центру комплектування, — зазначається у рішенні. Обов’язок військовозобов’язаного з’явитися на виклик до територіального центру встановлено не повісткою, а законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

За словами юриста Ігоря Колесника, відтепер громадянам немає сенсу оскаржувати такі повістки, оскільки всі суди повинні враховувати висновки Верховного Суду. Якщо людині виписали повістку та вона за неї розписалася, обов’язково має прийти до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

“Якщо людину викликали повісткою, але вона не прийшла, місцеві Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть трактувати це як ухилення від мобілізації, що тягне за собою кримінальну відповідальність”, − повідомив юрист Ігор Колесник.

Ухилення від військової служби при мобілізації в умовах війни передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років.

Більше новин на: Яворів Інфо

День автомобіліста

В останню неділю жовтня всі водії України можуть відзначати День автомобіліста або День працівників автомобільного транспорту. Його зазвичай святкують не тільки професійні шофери, а й звичайні автолюбителі, чиє життя нерозривно пов’язане з автомобілями.

День автомобіліста був придуманий для того, щоб висловити ту важливість, яку в сучасному суспільстві відіграє автомобільний транспорт. Сьогодні автомобілі різних класів та розмірів є незамінними у розвитку будь-якої сучасної держави. Автомобілі дозволяють нам швидко пересуватися, встигати вчасно в потрібні місця, доставляти будь-які вантажі та подорожувати по найцікавішим країнам.

Кількість професій, безпосередньо пов’язаних з Днем автомобіліста вражає.

Більше новин на: Яворів Інфо