430-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

430-й день війни. Коротко про головне за минулу добу у Яворівському районі:
Загроз ракетних ударів не виникало.
8 383 особи зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
Інформацію про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України можна за посиланням: http://surl.li/gdzmv
Господині з села Глиниці зготували понад 150 літрів вареників та пельменів за декілька годин для Захисників та Захисниць. Дякую мешканцям району, що не зупиняєтесь і допомагаєте нашим Воїнам.
У Яворові урочисто відзначили Всеукраїнський день футболу. На стадіоні ім. Євгена Смука відбувся футбольний турнір пам’яті Євгена Смука та Юрія Липи – одних з найвидатніших постатей Яворового краю. Вітає переможців турніру та дякує організаторам, тренерам й гравцям за те, що розвиваєте спорт у нашому районі.
У районах Львівщини діють Консультативно-координаційні центри: підсумок роботи за квітень: http://surl.li/gryrs
Разом до перемоги!

Більше новин на: Яворів Інфо

Молодь та інновації залучені до розробки Стратегії Яворівської громади

Напередодні на Яворівщині працювали над розробкою Стратегії розвитку.

Щоб сформувати стратегічне бачення використали інтерактивні інструменти Мentimeter та Chat GPT. Запропоновані варіанти бачення виставлять на сайті громади для голосування та коригування.

«Центральний фокус нашої роботи – це люди та комфортні і безпечні умови для них», – наголосив Яворівський міський голова Ігор Грабовський.

Після чого присутні вчилися писати технічні завдання проектів плану заходів реалізації стратегії у 18 групах – місто Яворів та 17 старостинських округів відповідно. Серед запропонованих ідей вулиця Західна – об‘їзна міста, будівництво водопроводу у селах Старий Яр та Залужжя, реконструкція Яворівського парку, сприяння розвитку рекреаційного кварталу поблизу курорту «Немирів», закупівля контейнерів для сміття, реконструкція центральної площі села Нагачів, будівництво дитсадків, створення музею у селі Залужжя на базі Народного дому, ремонт комунальних доріг, сприяння створенню промислового підприємства в селі Наконечне Перше, будівництво стадіону в селі Чернишява, облаштування зони відпочинку біля Віжомлянського водосховища, сприяння створенню сільськогосподарського кооперативу, закупівля холодильних камер для заморозки ягід та сушильного обладнання.

«Важливо залучити максимальну кількість активних мешканців громади, представників від різних галузей, бізнесу до процесу формування плану заходів з реалізації стратегії», – зазначив заступник директора департаменту економічної політики Вадим Табакера.

До слова, участь у засіданні робочої групи взяли управлінці, старости та жителі старостинських округів та активна молодь, зокрема 9 студентів в рамках Програми стажування «Академія перших можливостей». Молоді люди запропонували варіанти слогану для громади: «Їж пиріг і ставай чемпіоном!», «Перша громада в Україні!».

Надає аналітичну підтримку в процесі розроблення Стратегії розвитку Яворівської громади Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини за сприяння Проєкту USAID «Говерла» та Львівської обласної військової адміністрації.

Збір ідей до Плану заходів з реалізації Стратегії триватиме до 28 травня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день поріднених міст

Перша угода про дружбу і співробітництво між містами країн-союзників по Антигітлерівської коаліції було підписано ще в 1944 році між Сталінградом і англійським Ковентрі – містами, практично повністю зруйнованими війною. У 1944 році жителі міста Ковентрі у Великобританії підготували для міста побратима скатертину, на якій вишиті імена 830 жінок Ковентрі і Леді Майоресси пані Емілі Сміт. Також на ній були вишиті слова «Краще маленька допомога, ніж велике співчуття».
Всесвітній день поріднених міст проводиться щороку в останню неділю квітня за рішенням Всесвітньої федерації поріднених міст (ВФПМ), створеної більше 40 років тому.
Всесвітня федерація поріднених міст (ВФПМ) – міжнародна неурядова організація, мета якої – зміцнення дружніх зв’язків між містами різних держав, була заснована представниками міст-побратимів в Екс-ле-Бен (Франція) 28 квітня 1957 року. Об’єднує понад 3 500 міст більш ніж 160 країн.

У 2023 році Всесвітній день поріднених міст припадає на 30 квітня.

Більше новин на: Яворів Інфо

«Божа кара за Умань»: у ГУР розповіли деталі вибухів у Севастополі

Внаслідок вибуху у Севастополі 29 квітня було знищено понад 10 резервуарів з нафтопродуктами загальною ємністю близько 40 тисяч тонн.

Про це в коментарі РБК-Україна повідомив представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

Він уточнив, що ці нафтопродукти призначались для потреб Чорноморського флоту РФ.

«У місті Севастополь 29 квітня відбулася «бавовна», яка є божою карою, зокрема за вбитих цивільних громадян в Умані, серед яких є п’ятеро дітей. Ця кара буде довготривалою. Усім мешканцям тимчасово окупованого Криму бажано найближчим часом не знаходитися поряд з військовими об’єктами та об’єктами, що забезпечують армію агрессора», – розповів Юсов.

Він також додав, що Головному управлінню розвідки відомо про розкрадання, яке здійснювали місцеві окупанти на цьому та інших об’єктах.

«Варто зазначити, що нам відомо про розкрадання посадовими особами окупаційної влади нафтопродуктів та про інші корупційні дії на цій нафтобазі та інших об’єктах окупантів. Це, безумовно, розширює можливості українських Сил безпеки та оборони», – зазначив представник ГУР МО.

Нагадаємо, в окупованому Севастополі ранок почався з «бавовни». У Козачій Бухті близько 4 ранку пролунав вибух. Після чого сталася масштабна пожежа на нафтобазі. Окупанти повідомили про загоряння резервуарів з паливом і заявили про площу займання в 1 тисячу квадратних кілометрів.

Традиційно так звана «влада» в Севастополі звинуватила в усьому Україну. Буцімто пожежа сталася внаслідок атаки українських безпілотників.

Більше новин на: Яворів Інфо

Україна висловила протест Польщі та ЄС через обмеження для української сільгосппродукції

Офіційний Київ висловив протест Польщі та Європейському Союзу через запровадження обмежень на імпорт української сільськогосподарської продукції як такі, що суперечать Угоді про асоціацію.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко, пише «Європейська правда».

Ніколенко розповів, що ноти протесту передали до посольства Польщі, а також представництва ЄС в Україні і наголосили в них, що ситуація є категорично неприйнятною.

«Такі обмеження, якими б причинами вони не обґрунтовувалися, не відповідають Угоді про асоціацію між Україною та ЄС та принципам і нормам Єдиного ринку ЄС.

Існують всі правові підстави для негайного відновлення експорту українських аграрних товарів до Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії, а також продовження безперешкодного експорту до інших держав-членів ЄС та загалом безперешкодного транзиту усієї української продукції в інші країни як у межах, так і поза межами ЄС», – заявив Олег Ніколенко.

Він додав, що МЗС закликало партнерів шукати збалансоване рішення «на основі законодавства ЄС, Угоди про асоціацію та в дусі солідарності».

«Лише так можна спільно успішно протидіяти російській повномасштабній агресивній війні проти України та вже зараз зміцнювати Єдиний ринок ЄС, учасником якого стане Україна», – зазначив речник.

Нагадаємо, у п’ятницю Єврокомісія досягла принципової угоди з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо української агропродовольчої продукції, імпорт якої ці країни обмежили.

«Виняткові захисні заходи», тобто заборону на імпорт, погодили для 4 видів продукції: пшениця, кукурудза, ріпак, насіння соняшнику. До переліку не увійшла соняшникова олія.

При цьому будуть проводитися захисні розслідування щодо деяких інших продуктів, включаючи олію.

Також ЄС виділить пакет підтримки у розмірі 100 млн євро для постраждалих фермерів у 5 країнах-членах.

В обмін на це п’ять країн ЄС скасують односторонні заходи щодо заборони на імпорт української продукції.

Чинні заходи, що запроваджують безмитну торгівлю з Україною, закінчуються 5 червня, тож нові заходи мають набути чинності на день пізніше. Посли ЄС 28 квітня проголосували за відповідний регламент.

Більше новин на: Яворів Інфо

Україна офіційно стала частиною мисливського Євросоюзу

Мисливська спільнота України вчора, 28 квітня, офіційно стала частиною мисливського Європейського Союзу.

Про це повідомила Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь.

Зазначається, що 28 квітня у Софії (Болгарія) у форматі виїзного засідання зібралися керівники національних мисливських асоціацій Європи на щорічні збори членів FACE – Федерації мисливських та природоохоронних асоціацій Європи, котра представляє думки та відстоює права 7-ми мільйонів європейських мисливців на всіх рівнях, включно з Європейським парламентом та Єврокомісією. Порядок денний включав широкий спектр нагальних мисливських питань на європейському рівні.

«Окрім іншого, сьогодні FACE вітає Всеукраїнську асоціацію мисливців та користувачів мисливських угідь (ВАМКМУ) в якості повноправного члена. Ця організація була рекомендована Українським товариством мисливців та рибалок (УТМР) представляти мисливську громадянську спільноту України у FACE», – йдеться у офіційному повідомленні Федерації мисливських та природоохоронних асоціацій Європи.

Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь дякує керівникам та всім національним членам FACE – European Federation for Hunting and Conservation за неймовірну довіру та таку важливу підтримку! Окрема подяка керівництву Всеукраїнської ради УТМР за якісне виконання Меморандуму про співпрацю та всебічне сприяння у дотриманні нами чинних вимог FACE до представництва України єдиною найбільшою мисливською організацією.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Умані завершено рятувальну операцію: 23 людини загинули, з них 6 дітей

В Умані завершено пошуково-рятувальну операцію на місці удару росії по багатоповерхівці. Внаслідок атаки загинули 23 особи, з яких 6 дітей, поранено 9 осіб.

Про це повідомив голова МВС Ігор Клименко у Facebook.

«Рятувальники працювали на межі можливостей, щоб витягнути людей з-під завалів. Залучили важку техніку та спецзасоби. Допомагали поліцейські та добровольці. Врятовано 17 осіб.

На жаль, внаслідок російського удару 23 людини загинуло: 22 дістали з-під завалів, ще одна людина померла в лікарні. Серед загиблих – шестеро дітей: троє хлопчиків (півтора, 16 та 17 років) та троє дівчаток (8, 11 та 14 років)», – написав Клименко.

Усі 23 тіла загиблих ідентифіковано. Працював спеціальний штаб, де прямі родичі загиблих могли здати біологічні зразки для ДНК-порівняння.

Ще 2 жінки вважаються безвісти зниклими.

Також внаслідок ракетного удару поранено 9 людей. Медики у супроводі поліції забезпечили оперативну госпіталізацію постраждалих.

«Всі служби спрацювали злагоджено та ефективно. Дякую рятувальникам, поліцейським, працівникам комунальних служб, десяткам уманчан, які долучилися до розбору обваленого будинку. Робота йшла дуже швидко, бо всі поспішали. До останнього сподівалися знайти під завалами когось живого», – зазначив міністр.

Нагадаємо, 28 квітня в Умані Черкаської області російська ракета влучила у житловий будинок. Вранці повідомлялося, що 7 людей, серед яких дитина, загинули, ще 17 – травмовані. Пізніше кількість загиблих зросла.

У суботу стало відомо про 23 загиблих, з яких 5 дітей, одна жінка вважалася зниклою безвісти.

Більше новин на: Яворів Інфо

Українцям пояснили, що потрібно для отримання електронного рецепта на ліки дистанційно

Для того, щоб отримати електронний рецепт на ліки дистанційно, діагноз має бути зафіксований в Електронній системі охорони здоров’я.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Також у відомстві нагадали, що від початку квітня рецептурні ліки в аптеці можна придбати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом.

«Е-рецепт не лише дозволяє забути про нерозбірливий почерк, уникнути можливих помилок у рецепті та незручності у разі, якщо рецепт загубиться, але й спростити процес призначення рецептурних ліків. На відміну від паперового, електронний рецепт спрощує процес повторних призначень, адже завдяки цифровізації це можна зробити дистанційно», – зазначається в повідомленні.

У МОЗ наголошують, що існують препарати (наприклад, антибіотики), які, згідно з протоколами лікування, можуть призначатися виключно на очному прийомі та після проведення відповідних обстежень.

Отримати електронний рецепт на ліки дистанційно можливо у разі лікування хронічних захворювань, тривалого лікування або у випадку рецидивних захворювань.

У повідомленні наголошується, що для отримання електронного рецепта передусім у системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та призначення лікуючого лікаря.

«Обговоріть із лікарем можливість дистанційного виписування е-рецепта та формат комунікації, зручний для вас обох. За нагоди перевірте, щоби у вашій електронній медичній картці був вказаний ваш актуальний номер телефону. Сконтактуйте з лікарем в узгоджений час та спосіб. Це може бути робочий телефон лікаря, електронна пошта чи будь-який зручний месенджер», – зазначають в МОЗ.

Там додають, що коли лікар сформує е-рецепт, то пацієнт отримає СМС-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення. Потім необхідно обрати аптеку, яка відпускає ліки за е-рецептом, де потрібно фармацевту назвати номер та код погашення рецепта.

У МОЗ наголошують, що електронний рецепт дозволяє завжди мати призначення на потрібні ліки у телефоні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поліцейські Львівщини розповіли, як не стати жертвами шахрайства з банківськими картками

Якщо до вас телефонують невідомі особи, називаються співробітниками банку та вимагають надати дані карткових рахунків, негайно телефонуйте до поліції на оперативну лінію 102.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Львівської області.

Так, до поліції звернувся 42-річний мешканець Червоноградського району та повідомив, що до нього зателефонувала невідома особа, назвалася працівником банку та заволоділа персональними даними. Після цього з карти потерпілого було знято всі кошти у сумі 29 тисяч гривень.

Таким самим чином потерпіла від шахрайських дій 68-річна львів’янка, якій зателефонувала нібито працівниця банку, та, дізнавшись необхідні дані, заволоділа коштами пенсіонерки з картки у сумі понад 74 тисячі гривень.

За фактами слідчі територіальних підрозділів поліції відкрили кримінальні провадження за ч.2 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкціями статті, – позбавлення волі на строк до трьох років.

Досудові розслідування тривають.

Поліцейські вкотре застерігають: щоб не стати жертвою шахрайства, у жодному разі не надавайте свої персональні дані, номер та строк дії банківської картки, PIN-код, CVV2/CVC2 коди, паролі до Інтернет-банкінгу, кодове слово або іншу інформацію невідомим особам, навіть якщо вони називаються співробітниками банку. Пам’ятайте: працівники банку ніколи не телефонують і не вимагають інформацію по банківському рахунку чи картці.

Також не відповідайте на СМС-повідомлення, надіслані нібито від банку, – таким чином зловмисники отримують доступ до ваших банківських рахунків, звідки знімають усі заощадження, перераховуючи їх на підконтрольні банківські рахунки.

У разі отримання дзвінків чи СМС-повідомлень зателефонуйте до банківської установи (номер гарячої лінії вказаний на вашій картці чи на офіційних сайтах банків), а також негайно зверніться до поліції за номером 102. Не дайте себе ошукати!

Більше новин на: Яворів Інфо

У БОЮ З ОКУПАНТАМИ ЗАГИНУВ НАШ ГЕРОЙ ЛЯХОВИЧ СТЕПАН МИХАЙЛОВИЧ

У Яворівську громаду знову надійшла сумна звістка про загибель Ляховича Степана Михайловича.
28 квітня під час виконання бойового завдання із захисту територіальної цілісності Батьківщини загинув мешканець села Чернилява Ляхович Степан.
Степан, як стрілець, брав участь у відсічі та стримуванні збройної агресії росії проти України — в районі бойових дій, біля населеного пункту Дружба, Донецької області, де і отримав кулю від ворожого снайпера.
Він був мужньою людиною і не мав страху перед кацапською ордою, бо кожного дня був на нулі і бачив ворога в очі. Навіть втрата свого побратима, а саме чоловіка рідної сестри, в грудні 2022 року не злякала захисника.
Улюбленою справою Степана була велика господарка, яку він мав в селі Чернилява. Люблячий чоловік та приклад для своїх синів.
Висловлюємо щирі співчуття родині полеглого Героя, його бойовим побратимам, усім рідним і близьким загиблого, який не залишився осторонь подій, що розгорнулись на сході нашої країни.
Вічна і світла пам’ять Герою!

Більше новин на: Яворів Інфо