401-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

401-день війни. Коротко про те, як минула доба у Яворівському районі:
Мали одне сповіщення про повітряну тривогу.
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 8 525 осіб.
Інформацію про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: https://cutt.ly/
Аграрії Мостиської та Яворівської громад першими розпочали сівбу ярої пшениці. Цього року прогнозована площа ранніх зернових становить понад 2600 га.
Львівщина завершує опалювальний сезон. За розпорядженням, яке підписав начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький з моменту перевищення показника середньодобової температури зовнішнього повітря більше ніж на вісім градусів тепла упродовж трьох діб, відповідальні органи мають прийняти рішення про закінчення опалювального сезону 2022/23 років: http://surl.li/fydky
Комунальні служби Яворівської громади вже розпочали весняну толоку – прибирають узбіччя доріг від сміття, зрізають та кронують аварійні дерева, засівають травою окремі ділянки міста, прибирають стихійні сміттєзвалища та організовують благоустрій кладовищ. Окрім цього, продовжуються дорожні роботи в селах громади. Також триває ремонт вуличного освітлення в місті та селах громади.
У Шегинівській громаді відбувся спортивний турнір присвячений світлій пам’яті людей, чиє життя було пов’язане зі спортом.
Усім спокійного дня. Бережіть один одного.

Більше новин на: Яворів Інфо

МОЗ: На які ліки потрібен рецепт

З квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим, а і за електронним рецептом.

Про це пише МОЗ.

Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, ви зможете, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Як же дізнатися, на які ліки потрібен рецепт та чому він взагалі потрібен – розповідає МОЗ.

ЧИ ОЗНАЧАЄ ЦЕ, ЩО ДЛЯ ПРИДБАННЯ ВСІХ ЛІКІВ ПОТРІБЕН РЕЦЕПТ?

Ні, МОЗ не розширює перелік рецептурних ліків та не робить всі лікарські засоби рецептурними. Тобто всі ті ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, з квітня можна буде отримати, скориставшись електронним рецептом.

ЯКІ ЛІКИ Є РЕЦЕПТУРНИМИ?

Рецептурні ліки – лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках.

Цей перелік може включати зокрема:

антибіотики;
протисудомні засоби;
гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
деякі антигельмінтні препарати;
деякі антигістамінні засоби;
кроворозріджуючі препарати;
антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
стероїдні лікарські засоби;
деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Якими б звичними та безпечними не здавалися ці ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання.

Також до таких лікарських засобів відносять ліки, прийом яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.

Саме тому призначати їх має тільки лікар. Адже лише медичний працівник може підібрати коректну діючу речовину, дозування та тривалість прийому ліків, які є безпечними та ефективними саме для вас, та запобігати можливим негативним наслідкам.

ЯК ДІЗНАТИСЯ, ЧИ Є КОНКРЕТНИЙ ЛІКАРСЬКИЙ ЗАСІБ РЕЦЕПТУРНИМ?

Для цього достатньо перевірити інструкцію лікарського засобу. Інструкції всіх без винятку лікарських засобів містять вичерпну інформацію про медичне застосування лікарського засобу та його категорію (умови) відпуску.

Знайти інструкцію потрібного препарату ви можете, скориставшись сервісами онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Для цього необхідно:

У пошуковому рядку ввести назву лікарського засобу або його міжнародну непатентовану назву (іншими словами – діючу речовину).

Відкрити реєстраційне посвідчення відповідного лікарського засобу (крайня ліва колонка в таблиці).

У профілі лікарського засобу знайти рядок «Умови відпуску».

Якщо в інструкції зазначено «За рецептом», для відпуску такого лікарського засобу в аптеці потрібен рецепт від лікаря.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО Я ПРИЙМАЮ РЕЦЕПТУРНИЙ ЛІКАРСЬКИЙ ПРЕПАРАТ НА РЕГУЛЯРНІЙ ОСНОВІ?

Безумовною перевагою е-рецепта є те, що на відміну від паперового рецепта, вам не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно.

Повторний електронний рецепт на ліки можна буде отримати дистанційно, якщо ваше лікування є тривалим, ви маєте хронічне захворювання або якщо вам потрібно продовжити курс лікування.

Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та у разі якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікуючого лікаря у квітні для того, щоби надалі зручно та безперешкодно придбати ліки в аптеці.

Більше новин на: Яворів Інфо

Депутати затвердили Антикорупційну програму Львівської обласної ради на 2023-2025 роки

30 березня, депутатський корпус на своєму засідання затвердив Антикорупційну програму Львівської обласної ради на наступні три роки. Львівська обласна рада є першою, яка прийняла програму за новою методологією НАЗК.

Прийнята антикорупційна програма є логічним продовженням реалізації заходів, які передбачалися у Антикорупційній програмі, що діяла у 2021-22 роках.

Нова програма є комплексом правил, стандартів і процедур, щодо протидії та запобігання корупції у діяльності Львівської обласної ради. Виконання заходів програми сприятиме впровадженню механізмів прозорості, відкритості, зниження корупційних ризиків у діяльності виконавчого апарату та депутатів обласної ради.

Згідно з програмою діяльність із запобігання та протидії корупції Львівської обласної ради здійснюється відповідно до принципів верховенства права, законності, пріоритетності прав та свобод людини і громадянина, відкритості та прозорості, участі громадськості у заходах щодо запобігання і протидії корупції, невідворотності відповідальності за вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, суспільної нетерпимості до корупції та утвердження культури доброчесності.

Проєкт програми розробила робоча група з оцінювання корупційних ризиків у діяльності обласної ради. Також відбулося публічне громадське обговорення програми за участі депутатів Львівської обласної ради, представників Івано-Франківської та Тернопільської рад, експертів та громадськості.

Більше новин на: Яворів Інфо

Уряд спростив імпорт групи товарів, необхідних для фронту та ОПК

Кабінет Міністрів України спростив процедуру ввезення низки товарів подвійного призначення, необхідних безпосередньо для забезпечення відсічі агресору чи в якості комплектуючих для виробників українського озброєння.

Відповідні зміни до Постанови «Про перелік товарів, на міжнародні передачі (імпорт) яких не поширюється дія Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» у період воєнного стану на території України» Уряд ухвалив з доопрацюванням на засіданні 30 березня 2023 року, повідомляє Мінекономіки.

«Сьогоднішнім рішенням ми суттєво збільшуємо можливості для імпорту та розширюємо коло імпортерів товарів подвійного призначення, необхідних для забезпечення обороноздатності нашої держави, зокрема суттєво розширено перелік товарів подвійного використання, які можуть ввозитися в Україну без процедур експортного контролю. До таких товарів додано системи зв’язку, телеметричне обладнання, системи захисту інформації, а також відповідне програмне забезпечення і технології.

Рішення має значно покращити забезпечення як безпосередньо наших захисників на фронті, так і виробників для виготовлення сучасної потужної зброї», – зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Нагадаємо, 14 лютого Уряд ухвалив рішення, яким спростив ввезення в Україну товарів військового та подвійного призначення. Зокрема, в перелік товарів військового призначення та подвійного використання, які можуть імпортуватися фізичними та юридичними особами без дозволу Державної служби експортного контролю додали БпЛА, їх комплектуючі, засоби керування, камери, прилади нічного та телевізійного бачення, оптичні приціли для зброї, глушники, з’ємні обойми, технології для розроблення, виробництва, ремонту виробів воєнного призначення і т.ін.

Більше новин на: Яворів Інфо

З’явилися нові подробиці у зникненні відомого львівського лікаря

У Львові шосту добу розшукують відомого дитячого лікаря-інфекціоніста, кандидата медичних наук Ігоря Гайдука. Про це повідомляла «Варта 1»

Відомо, що чоловік вийшов з дому у Львові між 10:00 та 13:00 у п’ятницю, 24 березня.

За даними видання “Еспресо.Захід”, у день свого зникнення виявляється лікар поїхав на дачу, яка розташована у селі Бордуляки Золочівського району на Львівщині.

Відомого лікаря Ігоря Гайдука бачили там близько 16:00.

“У приміщенні будинку (дачі) було виявлено речі, у яких Гайдук І. Б. вийшов із дому, а саме: куртку фіолетового кольору, чоботи чорного кольору та пустий рюкзак. Можливо зниклий переодягнувся у інший одяг (ймовірно темний)”, – повідомили на фейсбук-сторінці Славської селищної ради.

Родина Ігоря Гайдука пообіцяла винагороду 100 тис. гривень тому, хто допоможе його розшукати.

“Востаннє його бачили у селі Бордуляки (тепер Золочівський район, неподалік смт Лопатина) близько 16 год. 24 березня 2023 року. Одягнений у темний одяг, з рюкзаком. Можливо – сонцезахисні окуляри. Документів та телефонів з собою не мав. Родина звертається до всіх небайдужих долучитися до розшуків. Того, хто знайде Ігоря Гайдука і це буде підтверджено, очікує нагорода у 100 000 (сто тисяч) гривень. Зв’язок через національну поліцію за тел. 102 або 0630794883”, – написав на своїй фейсбук-сторінці брат зниклого Олег Гайдук.

одамо, що Ігорю Гайдуку 69 років.

Прикмети: У нього худорлява тілобудова, чорне з сивиною волосся та чорно-сива борода. Вищий від середнього зросту. Світло-карі очі.

Був одягнений: фіолетову подовжену куртку, сині джинси або вельветові бежеві штани. Особливі прикмети: шрами на колінах внаслідок операції.

Якщо комусь відома будь-яка інформація про можливе місцезнаходження зниклого, просимо повідомити за номером 0630794883 або 102.

Лікар заснував «Гайдук педіатрія», лікар-інфекціоніст, педіатр з досвідом роботи понад 40 років, кандидат медичних наук.

Більше новин на: Яворів Інфо

400-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

400 днів віри, незламності, мужності та сили. Коротко про те, як минула доба у Яворівському районі:
Сім днів без повітряних тривог. Дякуємо Богу та ЗСУ за кожен спокійний день.
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 8 524 осіб.
Інформацію про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: https://cutt.ly/
30 сімей з числа внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Мостиської, Судововишнянської та Шегинівської громадах отримали гуманітарну допомогу від благодійного фонду “Право на захист”. Розкладні ліжка, подушки, постіль, засоби гігієни, кухонні набори, ліхтарики отримали 92 особи. Дякую усім хто продовжує єднатися та допомагати українському народові у цей непростий час. Разом ми сила.
Школярів запрошують взяти участь у XVІ Всеукраїнському конкурсі шкільних малюнків «Мої права: разом до перемоги» з нагоди Міжнародного дня захисту дітей. Детальніше: http://surl.li/fxiwa
У Яворівському районі переселенка з Запоріжжя виграла мікрогрант за програмою підтримки “СтартАпів” для ініціативних ВПО: http://surl.li/fxiwf
Минулого місяця начальник Львівської ОВА Максим Козицький поділився думками про те, що не так з інформаційною системою «Шлях». Зокрема, він наголосив на існуючих законодавчих прогалинах, які сприяють корупційним ризикам та зловживанням під час отримання дозволів на виїзд за межі України чоловіків призовного віку за гуманітарною допомогою. Отож, які питання виникли та на що потрібно звернути увагу, очільник області поділився у колонці «Української правди» за посиланням-http://surl.li/fxiwo.
Через велику кількість охочих кампанію «Гвардія наступу» можуть продовжити. Крім того, планується створити резерв для підрозділів «Гвардії наступу».
Разом до перемоги!

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні з 1 липня повернуться податкові перевірки та штрафи

В Україні з 1 липня повернуться податкові перевірки та штрафи

Про це заявив голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетьманцев.

За його словами, податкова система України повернеться у довоєнний стан.

Йдеться про поновлення документальних перевірок на територіях, де не йдуть бойові дії та поновлення покарань за невиконання податкових обов’язків на тих територіях, де не йдуть воєнні дії.

Більше новин на: Яворів Інфо

ВООЗ оновила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

Всесвітня організація охорони здоров’я оновила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19. Вони стосуються додаткових бустерних доз і інтервалів між ними.

Про це йдеться у рекомендаціях Стратегічної консультативної групи експертів ВООЗ, пише «Українська правда. Життя».

Населення планети розділили на 3 групи залежно від того, чи потребують вони вакцинації.

Причиною тому є колективний імунітет, який отримали завдяки щепленням та одужанню після COVID-19.

До групи високого ризику потрапили:

літні люди;
молодь зі супутніми захворюваннями (діабет, захворювання серця тощо);
люди з імунодефіцитними станами (наприклад, реципієнти трансплантації або люди з ВІЛ), зокрема діти від 6 місяців;
вагітні;
медичні працівники.
Цій групі рекомендоване введення бустерних зон через 6-12 місяців після останньої дози. Але терміни також залежать від віку та імунодефіцитних станів.

До групи середнього ризику відносять:

здорових дорослих без супутніх захворювань (зазвичай до 50-60 років);
дітей і підлітків із супутніми захворюваннями.
Для них рекомендована первина вакцинація (1 або 2 щеплення у залежності від вакцини) та перший бустер.

Подальшу ревакцинацію у ВООЗ вважають недоцільною, бо це має низький вплив загалом на громадське здоров’я.

Здорові діти та підлітки належать до групи низького ризику.

Дані ВООЗ показують, що вакцинація цієї групи є безпечною, але низькоефективною для загального громадського здоров’я.

Саме тому в пріоритеті – люди з групи високого ризику, адже у разі хвороби пацієнти створюватимуть значне навантаження на медичну систему.

В організації наголошують, що через зміну епідеміологічної ситуації ці рекомендації можуть змінити. Але сподіваються, що пандемія завершиться у 2023 році.

Більше новин на: Яворів Інфо

Львівщина увійшла до першої п‘ятірки областей за рівнем розвитку спорту

Міністерство молоді та спорту уклало щорічний рейтинг з олімпійських та неолімпійських видів спорту.

Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.

Найкращих визначали серед областей, товариств, шкіл вищої спортивної майстерності, закладів спеціалізованої освіти зі специфічними умовами навчання, спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл та дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Серед областей за рівнем розвитку спорту Львівщина посіла 4 місце. Попереду опинились лише місто Київ, Харківська та Дніпропетровська області.

«Порівняно з минулим роком, ми піднялись на одну сходинку рейтингу і це хороший результат. Умови, які ми творимо для атлетів, усе частіше мотивують найталановитіших спортсменів тренуватись на Львівщині та представляти нашу область на міжнародних змаганнях», — зазначає Роман Хім‘як, керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА, яке є ключовою установою у сфері розвитку спорту на Львівщині.

За його словами, рейтинг в основному укладався на основні результатів, які спортсмени області продемонстрували на національних та міжнародних змаганнях.

«Проте у цьому році ми конкурували не стільки з колегами з інших областей, у частині яких просто неможливо було тренуватись, скільки з міжнародними клубами. Багато хто пропонував нашим талановитим спортсменам добрі умови за кордоном. Але критична більшість відмовлялись і продовжували тренування тут. А ті, хто тимчасово переїхав, все одно планують повертатись. І це дуже важливо — зберегти і повернути людей, адже це найцінніший ресурс», — зазначає Роман Хім‘як.

Про успіхи спортивних шкіл області у рейтингу в управлінні обіцяють розповісти згодом.

Більше новин на: Яворів Інфо

Українці можуть оформити ID-картки за кордоном: перелік країн

Українці можуть подати заявки на оформлення паспорта у Польщі, Словаччині, Чехії та Туреччині.

Про це інформує Мінреінтеграції.

Державне підприємство «Документ» надає такі послуги за кордоном для українських біженців:

оформлення ID-картки чи закордонного паспорта (у тому числі замість втраченого або викраденого);
обмін ID-картки чи закордонного паспорта;
обмін паспорта зразка 1994 року на ID-картку (за бажанням чи у разі непридатності);
одночасне оформлення закордонного паспорта й ID-картки;
обмін посвідчення водія (поки доступно у Польщі та Чехії).
У яких країнах доступний український паспортний сервіс

За кордоном відвідати підрозділи ДП «Документ» можна за адресами, вказаними нижче:

Підрозділи працюють з понеділка по суботу включно з 09:00 до 18:00. Подати заявки на оформлення паспортних документів можна як за попереднім записом, так і в порядку живої черги.

Оплатити послугу можна безпосередньо на місці. Для цього потрібен лише смартфон та реквізити банківської картки.

Більше новин на: Яворів Інфо