Україна – серед найбільших виробників гірчиці у світі

Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарській організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO), Україна входить до п’ятірки найбільших виробників гірчиці у світі.
Найбільшими експортерами гірчиці у світі є Канада, Україна, Росія, Німеччина та Індія, а основними покупцями – Німеччина, США, Франція, Непал та Польща.
Експорт гірчиці з України за три роки зріс удвічі з 16,3 тис. тонн у 2013 році – до 35,4 тис. тонн у 2016 році. Рекордні поставки культури спостерігалися у 2015 році в обсязі 45,3 тис. т.
За даними FAO, насіння цієї культури щорічно збирають: у Канаді – в обсязі 200 тис. тонн, Непалі – 150 тис. тонн, Росії – 90 тис. тонн, Україні – 40 тис. тонн та М’янмі – 40 тис. тонн. Шосту та сьому сходинку розділяють Чехія та Китай із щорічним виробництво 20 тис. тонн насіння гірчиці.

Яворівський район – зразковий райвідділ на Львівщині

27 квітня 2017 року, разом з Представництвом ЄС в Україні відкрили великий проект “Підтримка реформи поліції в Україні” (ПРПУ). Мета проекту – підвищення ефективності роботи поліції і зміцнення довіри зі сторони суспільства.
20 райвідділів поліції, які пройшли повне перезавантаження (від ремонту, нового обладнання, комп’ютерів, меблів, транспорту, засобів індивідуального захисту, дизайну і фірмового стилю приміщень до оновленого особового складу) пройшли також навчання та тренінги з навичок вибудовування комунікації, безумовного виконання прав людини і відповідності стандартам роботи українського поліцейського.
Зразкові райвідділи у Львівській області: Дрогобицький, Кам’яно-Бузький, Самбірський, Старосамбірський, Стрийський, Красноградський, Яворівський райони.
У поліції з’являться українські тренери, які пройшли навчання за програмами наших партнерів по створенню “Community Policing”, організації комунікації з населенням, навичкам забезпечення громадської безпеки під час проведення масових акцій.
За цими відпрацьованими зразками буде перетворюватись вся система Нацполіції.

Телефони, за якими можна скаржитись на фінпорушення та корупцію

Західний офіс Держаудитслужби просить повідомляти про фінансові порушення за «телефоном довіри» 255-41-88 та про корупційні дії за номером 260-31-70.
Фахівці Західного офісу Держаудитслужби проводять ревізії фінансово-господарської діяльності низки підприємств, установ і організацій.
Довідка
Корупція – протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення, їх підкупність і продажність. До корупції може бути схильним той, хто володіє владою над розподілом якихось ресурсів, що не належать їй, на свій розсуд. Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадовця та інтересами його працедавця або конфлікт між діями виборної особи з інтересами суспільства. Багато видів корупції аналогічні шахрайству, що здійснюється посадовою особою і відносяться до категорії злочинів.
Характерними ознаками корупційної ситуації є:
– прийняте рішення, що порушує закон або із порушенням закону;
– обидві сторони діють у змові;
– обидві сторони одержують незаконні вигоди і переваги, намагаються приховати свої дії.

Фінансове правопорушення – це суспільно шкідливе, винне, протиправне діяння (дія чи бездіяльність) деліктоздатного суб’єкта, що порушує врегульований правовими нормами порядок формування, розподілу та використання публічних фондів коштів, за яке законодавство встановило юридичну відповідальність.
До видів фінансового правопорушення належать такі, як:
– бюджетні правопорушення;
– правопорушення у сфері банківської діяльності;
– правопорушення у сфері валютного регулювання;
– податкові правопорушення;
– правопорушення у сфері грошового обігу, розрахунків.

Кількість захворювань на кашлюк зросла

Впродовж останніх років на Львівщині через відмови батьків проти вакцинації, кількість захворювань на кашлюк зросла у 5 разів.
Цю хворобу хворіють від найменших дітей до дорослих.
Кількість хворих на це захворювання стрімко зростає щороку. Якщо зростає кількість хворих на кашлюк, то значить можемо очікувати, що наступним прийде захворювання на дифтерію, оскільки вакцинація у дитячому віці відбувається комплексно.
Україна входить у 10 країн, де показники вакцинованих людей є одними із найнижчих.
Медики закликають свідомих батьків робити щеплення своїм дітям.
Довідка
Інфекцію кашлюка викликає бактерія. Захворювання характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який порушує дихання — аж до його зупинки.
Передається повітряно-крапельним шляхом. Кашлюком хворіють у будь-якому віці, але у дітей першого року життя це захворювання протікає вкрай тяжко, викликає такі ускладнення, як пневмонія, ушкодження головного мозку, може призвести до смерті. Вакцинація попереджає тяжкі прояви захворювання і ускладнення.
Сформований в результаті повного курсу вакцинації імунітет проти кашлюка зберігається впродовж 5–7 років.

Потенціал Львівщини на україно-китайському бізнес-форумі

25 квітня, Львівська область представила свій потенціал на україно-китайському бізнес-форумі, який відбувся в Українському домі у Києві. Форум відбувся у межах виставки «Культура Китаю входить до України» з нагоди 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Китаєм та Україною.
Головна мета заходу – зустріч усіх зацікавлених сторін, пошук та залучення усіх можливостей між країнами.
«Львівська область володіє значним потенціалом, що є цікавим для китайських партнерів, зокрема у галузі сільського господарства, в промисловості, ІТ та інфраструктурі», – наголосив директор департаменту економічної політики ОДА Роман Филипів.
За його словами, Україна та Китай мають величезний потенціал для поглиблення співпраці. Це стосується і модернізації інфраструктурних об’єктів, і питання постачань добрив, засобів захисту рослин. Зараз існують ринкові можливості, які створюють додану вартість та забезпечують прибутковість.

Вчитель Нової школи матиме свободу творчості

Розвиток компетентностей учнів для демократичного громадянства здійснюватиметься не через створення окремого предмета, а наскрізно в усіх навчальних дисциплінах. Про це під час виступу на Міжнародній конференції Ради Європи «Забезпечення демократії через освіту», що відбувається на Кіпрі, сказала міністр освіти Лілія Гриневич.
«Вчитель Нової школи – вихователь нового покоління, користуватиметься свободою творчості і професійного розвитку. Педагогіка партнерства буде однією з основ школи, заснованої на взаємній повазі до особистості, праві вибору і відповідальності за прийняті рішення», – наголосила Лілія Гриневич, розповідаючи про один з засадничих принципів Нової української школи – освітній контент на основі компетентностей.
Нова українська школа має задати нові рамки освітньої політики – школи повинні бути місцем, де представницька демократія практикується і обов’язки розподіляються.
Вчителі мають розширити можливості учнів – школярі зможуть самі приймати важливі рішення та діяти.

“Західукргеологія” планує пробурити нову свердловину на Яворівщині

Дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії “Надра України” “Західукргеологія” планує пробурити пошукову свердловину №17-Ретичинська. Розвідувальні роботи проведуть в Яворівському районі в окремому структурному блоці Ретичинського газового родовища.
Головне завдання – пошук покладів газу у верхньо – нижньодашавских відкладах нижнього сармату і оцінка їх промислового значення.
Про доцільність буріння пошукової свердловини №17-Ретичинская рішення було прийнято у вересні минулого року на геолого-геофізичному нараді ДП НАК “Надра України” “Західукргеологія”, яке відбулось за участю представників Національної акціонерної компанії “Надра України” “Західукргеологія”, ДП “Укргеофізика” і вчених. За результатами наради прийняли рішення про будівництво пошукової свердловини з проектною глибиною понад 1,5 тисячі метрів з метою збільшення видобутку газу.
№17-Ретичинська буде пробурена за власні кошти Компанії. З 31 березня цього року розпочали монтаж бурової установки до 8 травня планують закінчити підготовчі роботи і приступити до буріння свердловини.
Довідка
У 2017 році “Західукргеологія” відзначає славний ювілей – 60-річчя з дня створення. Підприємство за шість десятиліть власної історії набуло великого досвіду розвідки родовищ газу, нафти, рудної та нерудної сировини для різних галузей промисловості, геолого-екологічні дослідження на територіях Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей. ДП “Західукргеологія” володіє банком унікальної геологічної інформації і сучасною технологією її обробки. Українська геологія наступного року відзначатиме 100-літній ювілей. І нам хотілося б до такої знаменної події в 2018 році подати перший звіт про видобутий газ із свердловини №17-Ретичинская в Державну службу геології та надр України.

Відтепер держслужбовці повинні складати екзамен на знання державної мови

Особи, які претендують на вступ до державної служби, мають пройти атестацію знання державної мови. Екзамен складатиметься з тесту, письмового переказу та ділової розмови. Такий Порядок атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою затверджено на засіданні Кабміну.
Порядок визначає механізм проведення атестації, зокрема:
– організацію роботи атестаційної комісії;
– склад атестаційної комісії;
– права та обов’язки учасників атестації;
– порядок видачі посвідчення тощо.
Атестація проводиться у письмовій та усній формі і складається з двох модулів, кожен з яких містить дві частини:
– тестове завдання з трьома варіантами відповідей та письмове реферування-переказ фахового тексту обсягом 2500 – 3000 знаків;
– ділова розмова за наданим сценарієм та повідомлення-презентація на визначену екзаменатором тему.
Усний етап розпочинається не раніше, ніж через 60 хвилин і не пізніше ніж через 120 хвилин після завершення письмового етапу. Тривалість усного етапу атестації з кожним учасником становить до 45 хвилин, із яких 20 хвилин відводиться на вступне спілкування та ділову розмову за визначеним сценарієм (включно з 5 хвилинами на підготовку) та до 25 хвилин на повідомлення-презентацію на запропоновану тему (включно з 15 хвилинами на підготовку).
Вільне володіння державною мовою можна підтвердити і без атестації, надавши один із документів:
– атестат про загальну середню освіту (про середню освіту) з повідним додатком (у разі наявності вимоги мати такий додаток), видані до 2008 року, з оцінкою «5» за вивчення української мови;
– атестат про загальну середню освіту з відповідним додатком, видані не раніше 2008 року, з балом про підсумкову державну атестацію з української мови не менше 10;
– диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста), бакалавра, магістра (спеціаліста) з відповідним додатком з оцінкою «відмінно» за вивчення української мови;
– диплом бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями «українська мова та література» та/або «українська мова та література і іноземна мова» за напрямами підготовки «Педагогічна освіта» та/або «Філологія».
Порядок атестації знання державної мови затверджено у зв’язку із набранням чинності закону «Про державну службу». Однією із загальних вимог якого до осіб, які претендують на вступ на державну службу, є вільне володіння державною мовою.

МВФ вимагає якнайшвидшого відкриття ринку землі в Україні

Міжнародний валютний фонд очікує від України якнайшвидшого відкриття ринку землі як державної, так і приватної власності.
Проведення земельної реформи призведе до додаткового зростання українського аграрного сектора, який має дуже великий потенціал.
Земельний ринок в Україні 2018 року має бути максимально прозорим та ефективним для всіх – і для сільгоспвиробників, і для селян, і для держави.
Представник Фонду підкреслив, що для відкриття ефективного земельного ринку нашій країні необхідно передбачити вигідні умови кредитування для дрібних та середніх фермерів.
Якісна земельна реформа сприятиме залученню інвестицій в державу, зростанню економічного потенціалу України. Проте ефект від такої реформи буде видно не відразу, а в середньостроковій перспективі.
Продовження співпраці з МВФ передбачає реалізацію Україною низки структурних реформ, спрямованих на відновлення економіки країни.
Меморандумом МВФ передбачається прийняття Україною закону, що регламентує обіг земель сільськогосподарського призначення, і з 2018 року – після закінчення мораторію – запуск продажу сільгоспземель.

Міжнародний день джазу

Джаз виник наприкінці 19 – початку 20 століття в США як синтез африканської та європейської культур і донині залишається унікальною формою музичного мистецтва, що об’єднує раси і національності і стирає межі між людьми і державами.
Перший день джазу ознаменувався святковою програмою, яка включала в себе живі виступи музикантів, майстер-класи та круглі столи за участю людей, які зробили великий внесок у розвиток цього мистецтва.
Наприкінці осені 2011-го року, на 36-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, рішенням міжнародного співтовариства 30-те квітня було оголошено «Міжнародним днем джазу».
Зараз неможливо уявити будь-джазовий колектив без саксофона. Однак, спочатку цей інструмент був тільки у військових оркестрах. Лише після Громадянської війни в Америці, саксофони знайшли ще одне застосування і, як виявилося, дуже вдале.
Одне з легендарних музичних напрямів, витоки якого йдуть глибоко в афроамериканську народну музику і блюз, що з’явилося десь в 1910-і роки, імовірно в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США), досягло свого феєричного розквіту вже через пару десятиліть. Джаз з’явився як новітнім фундаментом для розвитку різних музичних напрямків на його базі, був цілком очікуваний, абсолютно самостійний і самодостатній стиль музичного мистецтва.