??342-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

?? 342-й день війни. Коротко про те, як минула доба у Яворівському районі:
Сповіщення про повітряну тривогу не було. Надзвичайних ситуацій не зафіксовано. Дякувати Богу доба минула спокійно для нас.
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН ЧЕРГ НА ВИЇЗД З ТЕРИТОРІЇ СУМІЖНИХ ДЕРЖАВ У НАПРЯМКУ УКРАЇНИ https://cutt.ly/6K62Hi1
Черг перед пунктами пропуску україно-польського кордону: «Грушів», «Краківець» «Шегині» немає.
НКРЕКП оштрафувало Львівобленерго «за несвоєчасне оновлення інформації на сайті».
Обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні: у Львові запрацювала програма Президента України.
Жителі Яворівщини продовжують наближати перемогу України. Працівники культури Шегинівської громади колядують на підтримку ЗСУ. Діти виготовляють окопні свічки. Дякую кожному за відповідальність і роботу. Разом переможемо.
Продовжує працювати гаряча лінія Яворівської районної військової адміністрації. Отримати необхідну інформацію можна зателефонувавши за номером: 03259-21380.
Функціонує консультативно-координаційний центр для внутрішньо переміщених осіб.
Розгорнуті 38 Пунктів Незламності на території району. Дізнатися адреси можна за посиланням: https://cutt.ly/F1EGQk1
Також є карта “Пунктів незламності” за посиланням: nezlamnist.gov.ua.
Україна – нація сильних та незламних. Перемога близько.
#stoprussi

Більше новин на: Яворів Інфо

СБУ затримала російського агента, який готував ракетний удар по електропідстанціях на заході України

Співробітники Служби безпеки викрили агента фсб в Тернопільській області.

Про це пише СБУ.

Поплічник агресора збирав інформацію про розміщення об’єктів критичної інфраструктури та особливості їхньої роботи на території західних регіонів.

Насамперед його цікавили локації і технічні характеристики місцевих електропідстанцій.

Отримані відомості він планував передати ворогу для підготовки і проведення серії прицільних ракетних ударів по українських об’єктах енергетики.

Втім, співробітники СБУ завадили цим планам – своєчасно викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії і затримали на спробі передачі окупантам розвідданих з власного смартфона.

За даними слідства, зрадником виявився мешканець Кременецького району, якого російська спецслужба завербувала після початку повномасштабного вторгнення.

У поле зору агресора потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював через соцмережі.

Для виконання ворожих завдань агент об’їжджав місцевість, встановлював місцезнаходження українських енергооб’єктів та фіксував їхні координати.

Як комунікацію з фсб використовував спеціально створений Телеграм-канал.

Під час обшуку у зловмисника вилучено телефон із доказами його розвідувально-підривної діяльності на користь країни-агресора.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Слідчо-оперативні дії проводили кіберфахівці та слідчі СБУ Тернопільської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині змінили форму звернення для водіїв, які виїжджають з країни за системою “Шлях”

Львівська ОВА через заборону виїзду за кордон держслужбовців змінила вимоги до звернень громадян, які хочуть перетинати кордон за допомогою системи “Шлях”.

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Львівська обласна військова адміністрація змінила форму звернення щодо отримання рішення про виїзд за межі України для водіїв віком від 18 до 60 років в умовах воєнного стану. Відповідні зміни зробили відповідно до постанови Кабміну від 27 січня 2023 року “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України”.

“Тепер для того, щоб отримати дозвіл або повторний дозвіл на перетин державного кордону, суб’єкт, який подає форму, має підтвердити, що вказані в пропозиції до виїзду водії не є особами з

переліку, вказаному у пункті 2.14 “Правил перетинання державного кордону громадянами України”, – зазначив Максим Козицький.

Зокрема, пункт 2.14 передбачає заборону на виїзд за межі України, за винятком службових відряджень, членів Кабінету міністрів, їхніх заступників, керівників центральних органів виконавчої влади, працівників Офісу президента, народних депутатів, суддів, прокурорів, керівників інших державних органів та їхніх заступників, депутатів місцевих рад, а також керівників структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівників, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади тощо.

Додамо, що 23 січня президент Володимир Зеленський запровадив у дію рішення Ради національної безпеки та оборони, яким доручив урядові розробити постанову про заборону виїзду за межі України для чиновників, за винятком службових відряджень.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині кілька днів шукають зниклу дитину

Востаннє бачили із дорослим чоловіком.

У п’ятницю, 27 січня 2023 року зник неповнолітній хлопець – Кондратюк Давид Дмитрович, 2010 року народження.

Про це пише “Варта-1”.

Дитина проживає у м. Бібрка, що у Львівській області. Відомо, що зниклий вийшов з дому та досі не повернувся.

Прикмети:
вік 13 років,
ріст близько 160-165,
худорлявої тілобудови,
волосся темне.

Одягнений:
у темну куртку,
худі сірого кольору,
джинси темно-синього кольору,
взуття чорного кольору.

Якщо хтось володіє інформацією стосовно розшукуваного, прохання повідомити за контактним телефоном : 0972075421, або «102».

Більше новин на: Яворів Інфо

Військовий облік 2023: зміни, права та обов’язки призовникам, військовозобов’язаним та резервістам

Що заборонено, а що дозволено цим категоріям

Від 30 грудня 2022 року Уряд України затвердив новий порядок військового обліку постановою № 1487. У цій постанові Уряд вказав чіткі заборони та обов’язки для призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Про зміни які стосуються військовозобов’язаних повідомили у правозахисній організації «Юридична Сотня».

Зобов’язання призовників, військовозобов’язаних та резервістів

При зміні місця проживання або інших персональних даних призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані особисто протягом семи днів повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку через центри надання адміністративних послуг чи інформаційно-комунікаційні системи.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти не можуть змінювати місце проживання без дозволу керівника ТЦК та СП з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Зазначимо, що таке ж зобов’язання було і в попередній редакції постанови.

З нових зобов’язань є лише одне: звіряти не рідше одного разу на п’ять років власні персональні дані з обліковими даними ТЦК та СП, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки.

Зобов’язання державних, місцевих органів, роботодавців тощо

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад мають нові обов’язки, зокрема:

проводити роз’яснювальні роботи щодо виконання правил військового обліку;
протягом семи днів інформувати ТЦК та СП, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які змінили місце проживання без зняття з персонально-первинного військового обліку за місцем зареєстрованого проживання.
Якщо ТЦК та СП (або інший уповноважений орган) видає розпорядження роботодавцю оповістити працівника про необхідність прибуття до ТЦК (СБУ, Служби зовнішньої розвідки тощо), роботодавець зобов’язаний видати наказ, ознайомити з ним працівника, а копію наказу в триденний строк надіслати до органу, який видав розпорядження. Роботодавець також зобов’язаний повідомляти про тимчасово непрацездатних призовників, військовозобов’язаних чи резервістів, а також про тих, хто перебуває у відрядженні чи відпустці.

Орган реєстрації місця проживання повідомляє ТЦК та СП про всі зміни щодо осіб, які перебувають на обліку, а змінити місце проживання в Дії (без пред’явлення військово-облікових документів) особа зможе лише за наявності актуальної інформації про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Проте можна буде за власним бажанням подати відомості для включення до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів під час формування декларації про місце проживання в Дії. Наразі процедура військового обліку в Дії ще відсутня.

Центри зайнятості надають інформацію про реєстрацію осіб як безробітних протягом семи календарних днів після отримання запиту від ТЦК та СП.

Порядок також затверджує:

форми, за якими ТЦК та СП повідомляються про призовників, які перебувають на стаціонарному лікуванні, військовозобов`язаних, яким встановлено групу інвалідності, щодо яких здійснюється кримінальне провадження тощо (ці обов’язки покладені на відповідні органи Законом України від 30 березня 2021 року № 1357-IX);
строки й умови перевірки правильності військового обліку з боку військового командування (Генерального штабу ЗСУ, Командування Сухопутних військ, оперативного командування тощо).
Хто саме підлягає військовому обліку

Уряд затвердив новий порядок військового обліку. Отож, обліку підлягають:

призовники (на підставі посвідчення про приписку до призовної дільниці);
військовозобов’язані (на підставі військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного);
резервісти (на підставі військового квитка).

Взяттю на військовий облік у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях (після взяття на облік у ТЦК та СП) підлягають громадяни України з числа:
призовників у віці від 16 (у рік досягнення 17-річчя) до 27 років;
військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування в запасі, зокрема жінок, що мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю (перелік затверджений Міноборони).
Хто саме веде військовий облік

Згідно нових правил, облік покладено вести:

центральним і місцеві органам виконавчої влади, іншим державним органам;
органам місцевого самоврядування;
органам військового управління;
військовим частинам ЗСУ та іншим законним військовим формуванням;
правоохоронним органам спецпризначення;
ТЦК та СП (військкоматам);
підприємствам, установам та організаціям;
закладам освіти;
закладам охорони здоров’я.

Більше новин на: Яворів Інфо

Чому, попри відключення, рахунки за електроенергію майже не зменшились: роз’яснення Львівобленерго

Аби допомогти енергосистемі України та отримувати менші платіжки за спожиту електроенергію, жителів Львівщини закликають не користуватись потужними енергоприладами без потреби.

Від початку застосування графіків відключень споживання електроенергії на Львівщині зменшилось лише від 10 до 20%. У Львівобленерго розповіли, які фактори на це впливають:

Після відключень, коли є світло, споживачі максимально використовують електроенергію, вмикають всі енергозатратні прилади, незважаючи на прохання енергетиків зменшити споживання.
Деякі енергозатратні прилади, як от бойлери та холодильники, у перші години після відновлення споживають більше електричної енергії, ніж у стабільному робочому режимі.
Через холодну погоду і низьку температуру вдома люди догрівають помешкання електричними обігрівачами в час, коли подають електроенергію.
Значні витрати електроенергії спричиняють залишені на зарядку в нічний час акумулятори або інші альтернативні потужні джерела живлення, а також ліхтарі, повербанки.
Таким чином, загальний обсяг споживання у більшості помешкань не змінився, відповідно не змінився і розмір рахунків.

Аби допомогти енергосистемі України та отримувати менші платіжки за спожиту електроенергію, Львівська ОВА закликає всіх бути відповідальними та не користуватись потужними енергоприладами без потреби. Особливо одразу після подачі електроенергії, а також у пікові години: вранці (7:00-11:00) та ввечері (17:00-23:00).

Більше новин на: Яворів Інфо

«Львівобленерго» оштрафували за «несвоєчасне оновлення інформації» на офіційному сайті

30 січня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на основі перевірки оштрафувала ПрАТ «Львівобленерго» на 85 тисяч гривень, як й інші обленерго.

Причина назвали нібито «несвоєчасне оновлення інформації на сайті компанії у розділі «Чому немає світла», а саме актуалізації інформації що 30 хв.». Інших порушень у роботі «Львівобленерго» не знайшли.

Комісія зазначила про порушення постанови НКРЕКП від 26 березня 2022 року № 349 «Щодо захисту інформації, яка в умовах воєнного стану може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом, у тому числі щодо об’єктів критичної інфраструктури».

Тут йдеться про підпункт 6 пункту 1 в частині розміщення оператором системи розподілу на власному офіційному вебсайті в мережі Інтернет інформації про час початку та закінчення перерви електропостачання споживачам із зазначенням назв населених пунктів, вулиць, будинків, корпусів тощо та назв перерв (планова, аварійна, застосування графіків обмеження споживачів) та актуалізації зазначеної інформації кожні 30 хвилин.

На засіданні НКРЕКП виступив народний депутат Олексій Кучеренко, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України. Вінпорушив питання — яким чином і чи справдливо розподіляють ліміти між областями України, зокрема і Львівської.

«Сторінка вебсайту «Львівобленерго» стосовно відключення споживачів «Чому немає світла» функціонує від серпня 2016 року. Вже тоді споживачі мали можливість в онлайн режимі дізнаватись про причини відсутності електроенергії та час відновлення електропостачання. Інформація про відключення автоматично відображається на сайті з технічних програм». – зазначили у «Львівобленерго».

Торік силами ІТ-спеціалістів «Львівобленерго» на базі чинної сторінки вдосконалили сервіс, зокрема пошук вимкнень (додали ОТГ), додали інтерактивну карту з вимкненнями, а також можливість надіслати повідомлення про відсутність електроенергії одразу в диспетчерські програми.

За допомогою сервісу пошуку діючих відключень користувач отримує інформацію про час початку і закінчення перерви в електропостачанні із зазначення назв населених пунктів, вулиць, будинків та назв перерв. Інформація у розділі оновлюється постійно та автоматично з технічних програм.

«Враховуючи впровадження графіків відключень, у розділі «Чому немає світла» опубліковані відповідні графіки, поділені за групами. Кожен споживач може знайти свою групу за допомогою сервісу пошуку. Пошук здійснюється за критеріями: населений пункт, вулиця, номер будинку, а за потреби деталізації – особовий рахунок для побутових споживачів або номер договору для непобутових споживачів», – інформує «Львівобленерго».

Більше новин на: Яворів Інфо

50-річчя народного етнографічного хору «НОВА ЯВОРІВЩИНА»

Гарний настрій, подарунки, море квітів, гучні оплески, щирі слова вітання та похвали від гостей та колег – ось найвища нагорода за 50-річну діяльність хору «НОВА ЯВОРІВЩИНА».
Про це інформує Новояворівська міська рада.
Володимир Мацелюх вручив колективу сертифікат на суму 60 тисяч гривень для пошиття сценічного взуття для хористів.
Сьогодні колектив продовжує творити свою історію, пишучи її нові сторінки. І стає зрозумілим, що й дійсно пісня для нас – це життя. Яскраве та насичене життя, наповнене морем приємних подій та моментів.
Довідка
Гордістю та окрасою Яворового краю є етнографічний народний хор “Нова Яворівщина”, який у 1972 році створив Роман Жеплинський (13. 03. 1932, м. Дрогобич, Львів. обл. – 28. 04. 2009, м. Новояворівськ, Львів. обл.) – бандурист, самодіяльний композитор, фольклорист, культурно-просвітницький діяч.
Великий ентузіаст і збирач фольклору п.Жеплинський та колектив “Нова Яворівщина” дбайливо зібрали чудові народні пісні, традиції, звичаї яворового краю та вдихнули в них нове життя. Пісні, наповнені любов’ю до рідної землі, її краси у виконанні “Нової Яворівщини” продовжують линути і зараз в різні куточки України, близькі і далекі країни світу.
Ще в 60-70 роки минулого століття, учасники хору записували в селах забуті пісні, легенди, обряди, традиції. Звичайно, проводилась обробка та аранжування цих творів для виконання їх на сцені, передач по радіо і телебаченні. Незважаючи на перешкоди з боку тодішньої комуністичної влади, знову ожили яворівські гаївки, щедрівки та риндзівки, обжинки та весільні пісні. У 1974 році кіностудією “Укртелефільм” з участю “Нова Яворівщина” був знятий фільм ”Фарби Яворівщини”.
За високу художню майстерність та успішні виступи на оглядах, фестивалях у 1972-1978 рр. хор “Нова Яворівщина” був нагороджений срібною та золотою медалями лауреата республіканського та всесоюзних оглядів народної творчості. У 1977 р. хору присвоєно почесне звання “самодіяльний народний хор”. Він перший в Україні показав весільний обряд “Яворівське весілля», з яким гастролював на багатьох міжнародних фестивалях. “Нова Яворівщина” була єдиним із колективів слов’янських народів, який на міжнародному фольклорному конкурсі “Бескиди-89” у Польщі завоював друге місце серед 42 колективів із 23 країн світу.
Цей хоровий колектив брав участь у святкуванні 500-річчя козацтва у Запоріжжі, дав концерти на Херсонщині, Одещині, Гуцульщині, на Волині. У 1995 р. “Нова Яворівщина” здійснила поїздку в Югославію і дала багато концертів, сприяла відродженню української громади у важкий для неї час посилення наступу так званого “русинства”.
З 2007 року славну історію колективу продовжує диригент і керівник хору Степан Деда. Сьогодні “Нова Яворівщина” працює над оновленням репертуару і бере активну участь у мистецьких, культурних, благодійних заходах не лише Новояворівської громади, а й країни.
Протягом всього свого існування хор був і є активним борцем за збереження, відродження і популяризацію української народної творчості.

Більше новин на: Яворів Інфо

?️Додому востаннє повернеться захисник Мирон Ваньо

Мирон народився і виріс у селі Глиниці, згодом пішов навчатися до Львова. З дитинства захоплювався футболом – родина каже, що на його полиці багато нагород та грамот за спортивні досягнення.
Про це пише Яворівська міська рада.
До 24 лютого минулого року Мирон був у Польщі, але напад росіян на рідну країну змусив молодого чоловіка повернутися на Батьківщину. Маючи військовий досвід, молодший сержант, юний командир без вагань взяв у руки зброю аби захистити свій дім.
Наприкінці січня в околицях Бахмута попав під ворожий артилерійський обстріл. 24 січня загинув внаслідок отриманих ран у лікарні Дніпра.
Дружелюбний, завжди привітний, добрий та ввічливий. Хороший брат та син, вірний друг й побратим. Таким був і назавжди залишиться 27-річний Мирон Ваньо. В нашій пам‘яті, в наших серцях.
Низький уклін та співчуття родині Героя, друзям та знайомим, бойовим побратимам та посестрам!

Вічна пам‘ять!

Більше новин на: Яворів Інфо

Масований обстріл Херсона: 3 людини загинули, 6 – отримали поранення

Через вчорашні російські обстріли у Херсоні постраждали 9 осіб: 3 людини загинули (2 чоловіки та 1 жінка), 6 – отримали поранення.

Про це інформує Херсонська ОВА.

Під час обстрілу Херсонської обласної клінічної лікарні поранено 2 людей: медсестру та працівницю буфету. Обидві жінки дістали поранення середнього ступеня тяжкості.

Внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено низку обʼєктів цивільної інфраструктури: Херсонську обласну клінічну лікарню, школу, автостанцію, поштове відділення, банк та житлові будинки.

Більше новин на: Яворів Інфо