Доба в ООС: 6 обстрілів, одного нашого воїна поранено

30 січня збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями ствольної артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатометів різних систем.

Про це повідомляє пресцентр ООС.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник здійснив два обстріли по нашим позиціям, а саме:
– поблизу населеного пункту Березове – з гранатометів різних систем;
– поруч з Талаківкою – зі станкового протитанкового гранатомету – 14 пострілів, великокаліберного кулемету та стрілецької зброї.

Чотири ворожі обстріли було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», а саме:
– неподалік Оріхового – з міномету калібру 120 мм противник випустив 2 міни;
– три рази поряд з Новотошківським – з артилерійських систем калібру 122 мм – 5 снарядів, мінометів – калібру 120 мм – 12 мін та 82-мм мінометів – 13 мін;
– поблизу населеного пункту Хутір Вільний – зі станкового протитанкового гранатомету – 2 постріли, а також великокаліберного кулемету.

Вчора, 30 січня, у результаті ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

З початком цієї доби російські окупаційні війська 2 рази здійснили обстріли наших позицій, а саме:
– поруч з Луганським – з ручного протитанкового гранатомету, великокаліберного кулемету та іншої стрілецької зброї;
– неподалік Широкиного – з 82 – мм мінометів противник випустив 13 мін, гранатометів різних систем та іншої стрілецької зброї.

За поточну добу втрат немає.

Більше новин на: Яворів Інфо

Змінились правила подачі показників електролічильника

Повідомити про своє споживання електроенергії можна будь-яким зручним для Вас способом:
– через cервіси подачі показників Telegram, Viber, Skype (пошук за назвою компанії — Львівобленерго) та через Facebook-messenger (пошук за назвою сторінки — Подати показник електролічильника “Львівобленерго”)
– з допомогою веб-чату на сайті “Львівобленерго”;
– електронною поштою pokaz@loe.lviv.ua;
– в онлайн-сервісі «Персональний кабінет»: info.loe.lviv.ua;
– SMS-повідомленням на короткий номер 5068.

Звертаємо Вашу увагу, з 4 грудня цього року не потрібно приходити особисто у районні відділення для подачі показника електролічильника. Дані споживання електроенергії приймають від побутових клієнтів виключно дистанційно!

Важливо, що сервіси прийому показників електролічильника доступні цілодобово і у вихідні дні.
Поширюйте новину, щоб якнайбільше людей дізнались, що стартував період подачі показників!

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині затримали наркоторговця

Наркозбувача викрили співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України спільно з оперативниками сектору кримінальної поліції Яворівського відділу поліції за процесуального керівництва прокуратури області.

Як інформує відділ комунікації поліції Львівської області, встановлено, що 28-річний мешканець міста Яворів організував на території району збут наркотичних засобів. Правоохоронці вилучили у нього речовину, схожу на наркотичний засіб «канабіс», яку скеровано на експертизу.

Слідчі Яворівського відділу поліції повідомили зловмиснику про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) КК України. Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років.

Підозрюваний затриманий в порядку ст.208 КПК України, невдовзі суд обере для нього міру запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

Більше новин на: Яворів Інфо

ВООЗ розширила перелік лабораторій для перевірки на коронавірус

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) розширила список міжнародних лабораторій для перевірки на коронавірус з двох до одинадцяти.

Про це заявив виконувач обов’язків генерального директора Центру громадського здоров’я України Ігор Кузін, передає Depo.ua з посиланням на “РБК-Україна”.

За його словами, середній термін відповіді в разі підтвердження коронавіруса становить 2-3 дні.

“Бюро ввезення розширило перелік референс-лабораторій міжнародного рівня. Якщо раніше їх було дві лабораторії, зараз це 11 лабораторій. І середній термін відповіді при підтвердженні становить зараз 2-3 дні”, – заявив Кузін.

Нагадаємо, ВООЗ стурбована, що чимало країн є неготовими до боротьби з коронавірусом.

Нині смертельний вірус уже вразив увесь Китай. Останнім “впав” Тибет.

ЗМІ повідомляють, що смертельний вірус знищив уже 170 людей у Китаї, а число хворих на коронавірус у Китаї наблизилось до 8 тисяч.

Також у Китаї спрогнозували, коли буде пік епідемії вбивчого коронавірусу.

Вперше невідома раніше пневмонія була діагностована 12 грудня минулого року в китайському місті Ухань.
Симптомами захворювання лікарі називали лихоманку. У деяких пацієнтів спостерігалося утруднення дихання, а рентгенівські знімки показували інвазивні пошкодження легенів. Китайська влада заявляла, що немає жодних ознак передачі вірусу від людини до людини. 20 січня поточного року з’явилася інформація, що заразитися на цю страшну хворобу можна і при контакті з хворим.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначила коронавірус 2019-nCoV. Слід зазначити, що сімейство коронавірусів включає в себе 39 вірусів, які вражають кішок, собак, велику рогату худобу, свиней, зайців. Небезпечними для людини з них є тільки шість, коронавірус з Китаю став сьомим у цьому списку.
За інформацією китайських вчених, людина могла заразитися на коронавірус від змій. Ймовірно, це сталося через те, що на ринку морепродуктів в Ухані торгували не тільки рибою, але і зміями. Також дослідники повідомили, що ген коронавірусу є гібридом вірусу змії і кажанів. Вони додають, що спочатку кажани заразили коронавірусом змій, а вже від них недуга передалася людині.
Клінічні випробування вакцин проти нового вірусу, що вразив Китай та вже поширився за його межі, можуть бути проведені влітку. З 20 січня при Апараті Ради національної безпеки й оборони України працює оперативна група з питань моніторингу та аналізу ситуації щодо поширення нового коронавірусу з Китаю.

Більше новин на: Яворів Інфо

Найвищий поліцейський України приїде до Яворова

У понеділок, 3 лютого 2020 року, у місті Яворів, виїзний прийом громадян проводитиме т. в. о. заступника начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області старший лейтенант поліції Дмитро Міхалець.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції у Львівській області.

Як зазначається, прийом громадян буде проводитися у приміщенні Яворівського відділу поліції (м. Яворів, вул. Франка, 16) з 11.00–13.00 год.

Попередній запис громадян здійснюється до 15.00 год., 2 лютого, за телефоном (032) 258-68-80 та у Яворівському відділі поліції.

27-річний Дмитро Міхалець — найвищий поліцейський України. Його зріст — 2,06 метра. В правоохоронні органи потрапив у 2015-ому, пройшовши відбір у патрульну Києва.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Яворові відбудеться захід щодо успішного лідерства

У неділю, 2 лютого 2020 року, у великій залі ресторану «Арта» міста Яворів відбудеться захід Школи молодого політика.

Початок о 14:00 год.

Ви зможете:
– розібрати реальні приклади з життя;
– дізнатись 10 порад лідерства від Андрея Шептицького;
– проговорити про перші кроки майбутнього лідера.

Вхід вільний!

Більше новин на: Яворів Інфо

День бабака

Бабак, що спить, теж вміє хропіти, – напевно, його так легше знайти. Схід сонця бабаки намагаються зустрічати своєрідним свистом. Відомо, що їх дуже швидко можна приручити і, як правило, бабаки віддані своїм господарям.

Ви здивуєтеся, але зараз на цю подію звертають увагу навіть представники Гідрометцентру. Не перебільшуючи можна відзначити, що від знання і розуміння майбутніх погодних умов залежить не так вже й мало. Для жителів міст, але скоріше для жителів сільської місцевості точні дані про погоду дуже важливі.

Перші згадки про День бабака датованы ще 1841-м роком. Для Канади та Сполучених Штатів Америки – це традиційне національне свято, що відзначається 2-го лютого, проте його популярність вже давно перейшла межі цих країн. «Все це умовності», – скажуть скептики. Може бути. Однак багаторічні спостереження і підштовхнули людей до формування своєрідних народних «закономірностей» – прикмет, орієнтуючись по яких людям вдавалося з максимальною точністю визначати настання тих чи інших подій. Ще треба враховувати, що все це виходило за рамки строгих наукових технологій з однієї простої причини – елементарну відсутність таких. Навіть зараз офіційна гідрометеорологія не береться робити такі довготривалі прогнози, які демонструє хороший і перевірений бабак.

Народна технологія, за даними проекту DilovaMova.com, свідчить: спостерігаючи бабака, який вилазить зі своєї нори в цей день потрібно звернути увагу на його поведінку, по якої і можна визначити близькість настання довгоочікуваної весни. Якщо цей день буде похмурий і бабак не зможе побачити свою тінь, але спокійно залишить насиджену нору, то висока ймовірність, що зима незабаром закінчиться, а весна очікується рання в цей рік. Якщо день буде сонячний і бабак спостерігаючи свою тінь піде назад ховатися в нору, то зима швидше за все триватиме ще шість тижнів. Для чистоти проведеного дослідження дуже бажано не намагатися примушувати милого звірка до тих чи інших дій, а дати йому якомога більше свободи в цій справі, інакше чистота проведеного експерименту може бути «змазана».

Нам людям властиво помилятися. Тварини менш схильні до притаманної нам амбітності. Раціональність, прогматічность і відсутність «зайвого» – для тваринного світу запорука виживання.

Історія виникнення цього народного свята сягає своїм корінням ще у часи Стародавнього Риму. В Америку День бабака був привезений переселенцями з німецьких земель у XVIII столітті. У народну традицію святкування цього дня увійшло безліч звичаїв. Це і фестивалі, і народні гуляння, ярмарки та просто ще один спосіб підняття настрою в період гострих лютневих морозів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Штормове попередження

За повідомленням Львівського обласного центру з гідрометеорології України, по Львівській області та по місту Львову:

31 січня на дорогах ожеледиця. Вдень значні опади, пориви західного вітру 17 – 22 м/с, місцями хуртовини.

(І рівень небезпечності, жовтий).

З метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та своєчасної ліквідації їх можливих наслідків пропоную відповідно до компетенції:
– повідомити населення, селищні та сільські ради, підпорядковані підприємства, установи, організації щодо можливого ускладнення погодних умов;
– вжити залежних від Вас організаційних та практичних заходів щодо запобігання надзвичайних ситуацій внаслідок складних погодних умов;
– уточнити розрахунки сил та засобів та підтримувати їх у готовності до реагування на надзвичайні ситуації;
– при ускладнені обстановки, загрозі виникнення чи виникненні НС організувати чергування штабів (оперативних груп), залучення необхідних підпорядкованих сил і засобів та оперативно інформувати оперативно чергову службу ГУ ДСНС України у Львівській області щодо цього по тел. 101.

Надається з метою завчасної організації заходів запобігання і реагування на можливі надзвичайні та інші небезпечні ситуації внаслідок складних погодних умов.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день водно-болотних угідь

Всесвітній день водно-болотних угідь покликана привернути увагу громадськості і урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання стійкого розвитку нашої планети.

Конвенція про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення в першу чергу в якості середовища проживання водоплавних птахів, була підписана 2 лютого 1971 р. В місті Рамсаре (Іран), і з тих часів носить назву Рамсарської конвенції.

День її підписання в 1997 р. був об’явлений Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Головною ціллю конвенції є збереження і раціональне використання водно-болотних угідь як засіб досягнення стійкого розвитку в усьому світі.

Однією з головних умов приєднання до Рамсарської конвенції є створення хоча б одного Рамсарського угіддя на своїй території. Вибір території здійснюється за складною системою критеріїв. Угіддя, проголошені державою Рамсарськими, вносяться секретаріатом Конвенції в перелік водно-болотних угідь міжнародного значення. Інформація про стан цих об’єктів тримається в базі даних Міжнародного бюро по збереженню водно-болотних угідь і постійно обновляється.

До теперішнього часу до Рамсарської конвенції приєдналося 144 держави, а загальна кількість Рамсарських угідь перевищила 1400 с загальною площею 122 млн. га.

Більше новин на: Яворів Інфо

Яворівський НПП відвідала делегація

Яворівський національний природний парк відвідала делегація з Луганської, Донецької та Івано-Франківської області, яка перебувала з робочим візитом на Львівщині.

Про це повідомляє Яворівський НПП.

Представники делегації цікавились питаннями природоохоронної діяльності.

У ході зустрічі директор парку Михайло Біляк ознайомив гостей зі змістом та формами роботи природоохоронної установи, розкрив основні завдання, якими займається колектив парку.

Гості позитивно оцінили організацію роботи еколого-просвітницького центру та змістовно облаштованого музею історичних знахідок.

Також презентовано Проєкт «РовеЛове Розточчя – разом попри кордони», який реалізовується на території Яворівського НПП за Програмою транскордонної співпраці Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр.

Більше новин на: Яворів Інфо