На кордоні затримали 7 нелегалів з Коморських островів

Сьогодні зранку 29 червня 2019 року, неподалік пункту пропуску «Краковець», що на українсько-польському кордоні, прикордонний наряд відділу прикордонної служби «Краковець» затримав трьох невідомих африканської зовнішності. Про це інформує прес-служба прикордонників.

Наряд саме перевіряв прилеглу до пункту пропуску ділянку кордону, коли трійко порушників намагались подолати загороджувальний паркан. Військовослужбовці негайно доповіли до підрозділу і розпочали огляд місцевості.

Алгоритм пошукових дій спрацював бездоганно – в ході відпрацювання зворотнього сліду «мандрівників», неподалік місця їх затримання, в очереті правоохоронці виявили ще чотирьох подільників. Частина чоловіків мали при собі документи, всі назвалися громадянами Союзу Коморських Островів.

Наразі триває розбір і встановлення всіх деталей справи, зокрема обставин прибуття іноземців в Україну та осіб причетних до їх переправлення за кордон. За спробу незаконного перетинання державного кордону України, вчинену групою осіб, іноземцям загрожує штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та примусове повернення до країни походження. Рішення у справі прийматиме суд.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині вогнеборці ліквідували пожежу в літній кухні

Учора, 28 червня 2019 року, о 12:44 год. до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу у с. Поруденко.

Пожежа виникла в дерев’яній літній кухні. До місця події негайно виїхали рятувальники 23-ої державної пожежно-рятувальної частини м. Яворів та 53-ої державної пожежно-рятувальної частини м. Новояворівськ. О 14:47 год. пожежу повністю ліквідували.

Внаслідок пожежі вогнем знищено літню кухню та дерев’яну прибудову.

До ліквідації пожежі залучили 7 чоловік особового складу та 2 одиниці спецтехніки.

Обставини події встановлюються.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Яворівщині витягли чоловіка з 7-метрового колодязя

У селі Лозино рятувальники допомогли вибратися з колодязя 58-річному чоловіку, який здійснював його прочистку і не зміг самотужки піднятися на поверхню. Про це повідомили у пресслужбі ГУ ДСНС у Львівській області.

27 червня 2019 року, о 16:31 год., до рятувальників надійшло повідомлення про на приватному подвір’ї у селі Лозино, здійснюючи прочистку колодязя, не може самостійно вибратись на поверхню чоловік. Глибина колодязя – близько 7 метрів.

Рятувальники за допомогою рятувальної мотузки, ременю та карабіну витягнули потерпілого на поверхню. Медичної допомоги чоловік не потребував.

Більше новин на: Яворів Інфо

Заборона ароматизованих сигарет та зменшення нікотину

Міністерство охорони здоров’я України пропонує скоротити вміст нікотину і смол в сигаретах, заборонити ароматизовані сигарети і врегулювати обіг електронних сигарет.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну)» опубліковано на сайті МОЗ, передає Громадське.

Проектом пропонують заборонити:
сигарети, в яких показники вмісту нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1,0 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг;
тютюнові вироби, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження
сигарети та тютюн для самокруток з характерним запахом та/або смаком;
тютюнові вироби, що містять такі добавки.
Також передбачається, що виробники та імпортери електронних сигарет і заправних контейнерів повинні подавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, повідомлення про будь-які вироби, які вони планують ввести в обіг на території України. Повідомлення має бути подано в електронній формі за шість місяців до запланованого введення в обіг.

Залежно від того, чи є виріб електронною сигаретою або заправним контейнером, на ньому має бути інформація, зокрема, про виробника, токсикологічні дані про інгредієнти виробу та викиди та вміст нікотину.

У МОЗ пояснили, що мета проекту – захист здоров’я людини, особливо молоді, та виконання зобов’язань України відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ): «Однією із важливих цілей Постанови є підтвердження Верховною Радою України євроінтеграційного поступу України у сфері громадського здоров’я та зобов’язань, в інтересах захисту майбутніх поколінь від тютюну».

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день астероїда

Астероїди – не єдині космічні тіла, які іноді падають на Землю. Кожен день більш ніж 100 тонн космічного матеріалу із залишків астероїдів і комет та різного космічного “сміття” падає на Землю. Більшість з цих об’єктів руйнуються ще в атмосфері. Якщо щось таки долетіло до поверхні Землі, це скоріше метеорит.

Раніше наслідки від падіння астероїдів були більш поширені, сьогодні це рідкість. Наприклад, близько 65 мільйонів років тому, як вважають вчені під впливом падіння астероїда зникли динозаври.
За статистикою Земля страждає від впливу космічних об’єктів, розміром з футбольне поле, приблизно раз в 2 000 років. Приблизно один раз на рік в атмосферу Землі потрапляє метеорит розміром з автомобіль (це крихітний шматок астероїда). В результаті його падіння звичайно виходить гарна вогненна куля і такий метеороид зазвичай згорає до того, як досягнути поверхні Землі.

Відомо, що астероїди багаті дорогоцінними і іншими металами, а також водою. Деякі астероїди насправді є “видуті” комети – льоди зникли, і все, що залишилося – скелястий матеріал. У деяких астероїдів є навіть свої супутники!

Більшість астероїдів обертаються навколо Сонця в поясі астероїдів, який знаходиться між Марсом та Юпітером.

У своїй Резолюції (A/RES/71/90), прийнятої Генеральною Асамблеєю 6 грудня 2016 року, ООН проголосила 30 червня Міжнародним днем астероїда. День відзначається щорічно на міжнародному рівні в річницю Тунгуського феномена над Сибіром, що сталося 30 червня 1908 року.

Міжнародний день астероїда проголошений з метою підвищення інформованості громадськості про небезпеку зіткнення з астероїдами.

Генеральна Асамблея глибоко переконана в загальній зацікавленості всього людства в сприянні дослідженням ті використанню космічного простору і підтверджує велике значення міжнародного співробітництва у встановленні верховенства міжнародного права, включаючи відповідні норми міжнародного космічного права, які відіграють важливу роль в здійсненні міжнародного співробітництва в дослідженні й використанні космічного простору в мирних цілях.

Більше новин на: Яворів Інфо

День винахідника і раціоналізатора

День винахідника і раціоналізатора відзначається в останню суботу червня.

Де був би світ без винаходів? Чи можна уявити інновації без ідеї? Уявіть собі життя без музики, будинків, одягу, моторів і навіть без членороздільної мови! Таким був би наш світ без винаходів, які змінили хід історії.

В основі великих звершень є завжди найкращі ідеї, але, перш за все, є хтось, хто в змозі дати кращу інтерпретацію їх і зробити їх матеріальною і доступною дійсністю.

В 2019 році День винахідника і раціоналізатора припадає на 29 червня.

Більше новин на: Яворів Інфо

День молоді України

Щорічно в останню неділю червня відзначається День молоді України.

В Україні на сьогоднішній день діють 125 всеукраїнських і понад 4000 місцевих молодіжних громадських організацій. Інтересами молоді на державному рівні опікується Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Не тільки до Дня молоді, але і впродовж багатьох років Міністерство реалізує різні державні програми, які сприяють розвитку молоді та молодіжних сімей.

День молоді розрахований на людей, які не просто хочуть веселощів, а усвідомлюють свою роль у сучасному суспільстві.

Більше новин на: Яворів Інфо

“Укрзалізниця” продаватиме квитки за 2 місяці до відправлення потяга

Залізничники змінюють правила купівлі квитків.

“Укрзалізниця” починаючи від 8 липня буде продавати квитки на поїзди за 60 діб до дати їхнього відправлення. Про це повідомили у пресслужбі компанії, пише ТСН.

Залізничники зазначають, що послуга буде доступна для низки популярних поїздів внутрішнього та міжнародного сполучення й безпересадкові вагони. Таким чином, пасажири можуть заздалегідь спланувати свою подорож та купити квитки на дати відправлення, починаючи з 5 вересня 2019 року.

Послуга доступна на такі напрямки:
№ 4/3 Запоріжжя — Ужгород;
№ 7/8 Київ — Івано-Франківськ;
№ 7/8 Харків — Одеса;
№ 12/11 Київ — Новоолексіївка;
№ 12/11 Львів — Одеса;
№ 15/16 Харків — Рахів;
№ 17/18 Харків — Ужгород;
№ 29/30 Київ — Ужгород;
№ 26/36-25/35 Одеса — Львів, Рахів, Пшемисль;
№ 38/37 Київ — Запоріжжя;
№ 51/52 Львів — Вроцлав;
№ 63/64 Харків — Київ;
№ 67/68 Київ — Варшава;
№ 79/80 Дніпро — Київ;
№ 81/82 Київ — Ужгород;
№ 89/90 Львів — Пшемисль;
№ 92/91 Львів — Київ;
№ 106/105 Одеса — Київ;
№ 117/118 Київ — Чернівці;
№ 738/737 Київ — Запоріжжя;
№ 749/750 Івано-Франківськ — Київ.

Продаж квитків за 60 днів поширюється і на міжнародні безпересадкові вагони:
№ 25/382 РІЦ Київ — Кошице, що курсує у складах поїздів 81/8861-8862/108/30;
№ 21/431, 22/432 Київ — Відень, які курсують у складах поїздів 749/145/32519/629/140-147/628/32510/146/750;
№ 24/350 Київ — Вроцлав, який курсує у складах поїздів 749/51-52/750;
№ 24/470 Київ — Бухарест, що курсує у складах поїздів 117/959/381-380/960/118.

Попередній продаж проїзних документів на всі інші поїзди внутрішнього сполучення поки що відкриватиметься, як і раніше, за 45 діб до дати відправлення, швидкісні поїзди Інтерсіті+ та Інтерсіті — за 30 діб до відправлення поїзда.

Однак попередній продаж квитків на поїзди, що курсують у напрямку Донецької та Луганської областей, теж здійснюється за 30 діб до відправлення поїзда:
№ 1/2 Івано-Франківськ — Костянтинівка (через день);
№ 10/9 Маріуполь — Київ (через день);
№ 20/19 Київ — Лисичанськ (по датах);
№ 45/46 Ужгород — Лисичанськ (щоденно);
№ 70/69 Маріуполь — Львів (щоденно);
№ 84/83 Маріуполь — Київ (щоденно);
№ 92/91 Одеса — Костянтинівка (щоденно);
№ 96/95 Маріуполь — Харків/Бахмут (щоденно);
№ 104/103 Жмеринка, Київ — Маріуполь (по датах);
№ 116/136-135/115 Київ — Бердянськ, Покровськ (щоденно);
№ 124/123 Київ — Костянтинівка (щоденно);
№ 126/125 Київ — Костянтинівка (щоденно);
№ 138/137 Хмельницький — Лисичанськ (щоденно);
№ 140/139 Дніпро — Лисичанськ (щоденно);
№ 142/141 Львів — Бахмут (щоденно);
№ 142/141 Одеса — Маріуполь (через день);
№ 205/206 Покровськ — Харків (за вказівкою);
№ 215/216 Покровськ — Новоолексіївка (за вказівкою).

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день тропіків

На тропічні регіони припадає 40% всієї території світу, приблизно 80% біологічних видів планети, значна частина її мов і культур. У тропіках проживають більше 800 мільйонів чоловік. І хоча тропічні країни досягли значного прогресу, вони, як і раніше, стикаються з різноманітними проблемами.

Станом на 2018 рік майже 20% людей в тропіках не мають доступу до джерела чистої води, а 30% людей, що проживають там, не мають доступу до надійних джерел електроенергії, відповідно це не дозволяє закачувати воду для посівів, не дає можливості дітям вчитися після настання темряви, сім’ям проблематично отримувати доступ до Інтернет, а також здійснювати економічну діяльність і отримання доходів, якщо це стосується електронних систем, здійснювати безготівкові розрахунки по оплаті продуктів харчування, медичних послуг, живити системи охолодження і т.д.

Наприклад, згідно звіту зі стійкої інфраструктури 2017 року і знімка її стану в різних частинах тропіків встановлено, що близько 70% глобального дефіциту інфраструктури припадає саме на тропіки. У міру того, як чисельність населення планети збільшується, і до середини століття може досягти 9,5 млрд., за умови забезпечення екологічної стійкості та обмеження впливу зміни клімату, будуть потрібні значні інвестиції, інновації та формування нових підходів до розвитку та управління її інфраструктурою. За оцінками фахівців, на задоволення потреб в інфраструктурі в тропіках до 2030 року необхідно буде витрачати близько 20 трлн. доларів США щорічно.

З огляду на ряд важливих факторів і критеріїв, 14 червня 2016 року у 104-му пленарному засіданні, в резолюції A/RES/70/267 Генеральна Асамблея ООН оголосила дату 29 червня Міжнародним днем тропіків. У резолюції пропонується всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, інших міжнародних і регіональних організацій і громадянського суспільства, включаючи неурядові організації, відзначати Міжнародний день тропіків належним чином і відповідно до національних пріоритетів з метою підвищення рівня обізнаності про тропіки, особливі труднощів, з якими вони стикаються, і нові можливості, які в зв’язку з ними виникають.

Однозначно можна сказати, що траєкторія розвитку тропічних регіонів буде в значній мірі визначати, чи відповідає світ його амбітним прагненням до глобального процвітання і рівності.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні можна буде будувати паркінги на дахах будівель

З 1 липня в Україні почнуть діяти нові Державно-будівельні норми, які дозволять облаштовувати парковки на покрівлях торговельних центрів та інших громадських будівель. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«Такі стоянки буде дозволено розміщувати на експлуатованих покрівлях громадських будівель і споруд. Наприклад, торговельних і торговельно-розважальних центрів, адміністративних та інших споруд. Виняток становлять будівлі дитсадків, шкіл та корпусів лікарень з палатами», – розповів Парцхаладзе.

Він додав, що оновлені ДБН набудуть чинності з 1 липня 2019 року. За словами урядовця, для будівництва парковки на даху будинку треба буде дотримуватись низки технічних вимог. Зокрема, на всіх автостоянках, розміщених на покрівлях, не можна буде встановлювати будь-які тимчасові укриття для автомобілів. Також при будівництві таких парковок треба буде обов’язково розміщувати евакуаційні виходи та дотримуватися вимог ДБН «Планування і забудова територій».

Більше новин на: Яворів Інфо