Карантин на Львівщині продовжили до 7 липня

У Львівській області продовжили карантинні обмеження до 7 липня через високі показники захворюваності на COVID-19
Про це повідомили в пресслужбі Львівської облдержадміністрації.

“Показники захворюваності на коронавірус в регіоні змушують зберегти карантинні заходи в області”, – йдеться в повідомленні.

Відтак Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій ухвалила рішення продовжити карантин до 7 липня.

“Ми не можемо послаблювати карантин, коли кількість нових хворих щодня збільшується на 150-240 людей, коли відсоток завантаженості лікарень стрімко наближається по критичної познаки, а стан пацієнтів, які звертаються до лікарів, важчий, порівняно з початком пандемії. Львівщина серед лідерів за кількістю складених протоколів про порушення карантину”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, складає 44,4% від загальної кількості (при нормі менше ніж 50%). Cередня кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу протягом останніх семи днів складає 87,2 на 100 тисяч населення (при нормі більш ніж 24).

За останню добу на Львівщині підтвердили 143 нових випадки інфікування коронавірусом. Це найвищий показник в Україні.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Яворові чоловік з автомобіля стріляв у собак

Уночі, 28 червня 2020 року, мешканці Яворова поскаржилися до поліції на чоловіка, який на автомобілі роз’їжджає вулицями міста та розстрілює собак. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала місцева жителька Ніна Хмелева, передає Львівська Мануфактура Новин.

«В нашому місті вночі сталася кричуща подія. Ми з чоловіком стали свідками, як чоловік стріляв по собаках. Одного точно поранив, бо стояв дикий стогін. На жаль, собаку ми не знайшли, мабуть, втік, а садиста затримали ми і небайдужі перехожі. Викликали поліцію, але вона їхала більше години. Звісно, стрілець, почувши про поліцію, відразу поїхав», – розповідає Ніна Хмелева.
Жінка зазначає, що правоохоронці довго не хотіли приймати заяву.

«По базі вони пробили чия машина. Почали переконувати, що то була пітарда. Одним словом, ми з боєм написали заяву. Чомусь впевнена, що цей випадок , як і багато подібних, ніхто розглядати не буде. Тому хочу звернутись до всіх – будьте обережні: серед нас живуть не тільки добрі люди. Садистів і маньяків теж вистачає. Сьогодні він цілить в собак, завтра, не дай Боже, ви йому не сподобаєтесь», – додає Ніна Хмелева.

Згодом яворівчани таки знайшли собаку, в якого стріляли вночі. У нього була поранена передня лапа.

Більше новин на: Яворів Інфо

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 28 червня

В Україні зафіксовано 706 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

30 червня (станом на 9:00) в Україні 44 334 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 1159 летальних, 19 115 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 706 нових випадків. Загалом проведено 655 750 тестувань методом ПЛР.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Вінницька область — 1864 випадки;
Волинська область — 2368 випадків;
Дніпропетровська область — 1087 випадків;
Донецька область — 481 випадок;
Житомирська область — 1404 випадки;
Закарпатська область — 2889 випадків;
Запорізька область — 572 випадки;
Івано-Франківська область — 2395 випадків;
Кіровоградська область — 646 випадків;
м. Київ — 5037 випадків;
Київська область — 2585 випадків;
Львівська область — 5435 випадків;
Луганська область — 80 випадків;
Миколаївська область — 444 випадків;
Одеська область — 1698 випадків;
Полтавська область — 314 випадків;
Рівненська область — 3712 випадків;
Сумська область — 297 випадків;
Тернопільська область — 1919 випадків;
Харківська область — 2134 випадки;
Херсонська область — 191 випадок;
Хмельницька область — 803 випадки;
Чернівецька область — 4801 випадок;
Черкаська область — 642 випадки;
Чернігівська область — 536 випадків.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 30 червня 2020 року до Центру надійшло 796 повідомлень про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 88 961 повідомлення про підозру на COVID-19.
Більше новин на: Яворів Інфо

Збройні формування РФ 12 разів порушили режим припинення вогню

Минулої доби на Донбасі збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню, поранивши двох воїнів України.

Про це повідомляє пресцентр Операції Об’єднаних сил.

Ворог застосував заборонені до розміщення на лінії зіткнення міномети калібру 120 мм, протитанкові ракетні комплекси, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети, снайперську та стрілецьку зброю. Українські захисники одразу ж відповіли загарбникам, тож відчувши на собі дію наших чергових вогневих засобів, окупанти відмовились від подальшої вогневої активності.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” неподалік Хутору Вільний ворог двічі обстрілював наші оборонні укріплення, застосувавши станкові та ручні протитанкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. На підступах до Кримського та Луганського противник неодноразово впродовж доби відкривав вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру, а оборонців Південного загарбники провокували з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Не було тиші й у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”. Поблизу населеного пункту Березове окупанти спочатку застосували протитанкові ракетні комплекси, а згодом – автоматичні станкові гранатомети та великокаліберні кулемети. Надвечір противник активізував свої вогневі дії біля Старогнатівки, де задіяв станкові протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети. Також проти українських воїнів, що тримають оборону у передмісті Мар’їнки загарбники вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та снайперської зброї.

За минулу добу внаслідок ворожого обстрілу двоє українських захисників зазнали поранень.

Утримуючи оборону та зберігаючи контроль над обстановкою, українські військовослужбовці діяли рішуче та жорстко відповіли ворожим підрозділам, змушуючи окупаційні війська припинити свої агресивні дії. За даними розвідки, 29 червня наші захисники поранили двох загарбників.

За уточненою інформацією, 28 червня 2020 року о 21:18 та о 22:55 представники збройних формувань Російської Федерації з напрямку непідконтрольного урядові України селища Доломітне Донецької області цілеспрямовано двічі обстріляли житлові будинки в селищі Новолуганське, застосувавши стрілецьку зброю калібру 7,62 мм. В результаті першого обстрілу було пошкоджено вікно та меблі одного з будинків, а при другому – ворог поцілив у металопластикове вікно, розбивши склопакет на балконі другого поверху житлового будинку. Постраждалих громадян внаслідок ворожого обстрілу, на щастя, немає.

Спостерігачами української сторони СЦКК, які працювали на місці події, також було встановлено, що відстань та напрямок звідки вівся обстріл, чітко вказують на причетність російсько–окупаційних військ до даного злочину. Окупанти свідомо не виконують Мінські угоди та систематично підтверджують своє небажання дотримуватися режиму припинення вогню, продовжуючи регулярно обстрілювати житлові райони Донбасу.

Від початку поточної доби російсько-окупаційні війська один раз порушили режим припинення вогню. У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” загарбники здійснили обстріл із забороненого Мінськими домовленостями міномета калібру 120 мм поблизу Невельського.

У відповідь наші військовослужбовці рішуче застосували чергові вогневі засоби та припинили ворожі провокації.

За поточну добу втрат серед українських захисників немає.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Більше новин на: Яворів Інфо

Негода знову накрила Україну

Сьогодні станом на 7:00 внаслідок ускладнення погодних умов (дощ, пориви вітру) через спрацювання системи захисту ліній електропередач знеструмлено 35 населених пунктів у двох областях України

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ДСНС.

Зокрема, світла немає у Закарпатській оласті – 31 населеному пункті та Волинській – 4. До відновлення електропостачання залучені бригади обленерго.

На території західних областей (Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська та Тернопільська) продовжуються роботи з ліквідації наслідків дощового паводку.

У 19 (було 349) населених пунктах (Івано-Франківська (3), Чернівецька (11), Львівська (2), Тернопільській (3) підтоплено 147 (було 14 456) будинків (Івано-Франківська (15), Чернівецька (23), Тернопільська (109); 1 об’єкт соціальної та побутової сфери (було 18); затоплено 545 (було 7 225) підвалів (Івано-Франківська (448), Чернівецька (68), Тернопільська (23), Львівська (6); 982 присадибні ділянки (було 22 182) (Івано-Франківська (463), Чернівецька (311), Тернопільська (206), Львівська (2); зруйновано 150,5 км автодоріг (було 278) (Івано-Франківська (149), Чернівецька (1,4), Львівська (0,08); 95 мостів (було 95) у Івано-Франківській (93), Львівській (1) та Чернівецькій (1); пошкоджено 551 км автодоріг (було 653) та 214 мостів (було 265) Івано-Франківська (510 км доріг та 200 мостів), Львівська (0,2 км автодоріг), Чернівецька (40,8 км автодоріг та 14 мостів).

Силами ДСНС протягом доби відкачано понад 48 тис. м куб. води (з початку робіт – понад 230 тис. м куб), розчищено 0,22 км автодоріг (з початку робіт – 9,87 км), 0,23 км русла річок (з початку робіт – 3,55), доставлено для населення 1 300 кг продуктів харчування (з початку робіт – 9928 кг).

Всього до ліквідації наслідків негоди залучалося 542 осіб та 224 одиниці техніки, з них від ДСНС – 465 та 197 відповідно (з них –два гелікоптери).

Більше новин на: Яворів Інфо

Сьогодні відбудеться ЗНО з української мови та літератури

Сьогодні, у вівторок, 30 червня 2020 року, в Україні відбудеться етап Зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Про це на своїй сторінці у Facebook написав освітній омбудсмен Сергій Горбачов.
“До уваги учасників ЗНО. Ми впевнені, що всі учасники ЗНО добре знають правила проведення тестування. Тим не менш, Український центр оцінювання якості освіти нагадує основні моменти завтрашнього дня, коли відбудеться тестування з української мови і літератури”, – написав Горбачов, передає УНН.

Так, аби уникнути скупчення біля входу до пункту тестування допуск учасників до пункту розпочнеться о 9:50 і триватиме до 10:50. Цього часу, як показало попереднє тестування, достатньо, щоб усі учасники своєчасно пройшли термометрію й ідентифікацію учасників ЗНО.

“Просимо учасників приходити до пункту тестування в проміжок часу, зазначений у запрошенні-перепустці, дотримуватися безпечної дистанції не тільки біля входу до пункту, а й за його межами. Очікуючи допуску до пункту тестування, перебувати у затінку й уникати скупчення”, – зазначають у Центрі оцінювання якості освіти.

Вхід учасників до пунктів проведення ЗНО буде дозволено лише за наявності таких документів:
– оригіналу Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;
– паспорта або іншого документа, серію (за наявності) та номер якого зазначено у Сертифікаті;
– запрошення-перепустки для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, яке учасники мають самостійно роздрукувати з інформаційної сторінки.

У разі неможливості пред’явлення оригіналу Сертифіката, паспорта чи іншого документа, серію та номер якого зазначено у Сертифікаті, або за умови надання копій цих документів чи електронної версії ID-картки у мобільному застосунку “Дія” абітурієнта не буде допущено до пункту проведення ЗНО.

“Увага! Якщо учасник прибудете до пункту тестування після 10:50, його не буде допущено до участі в ЗНО”, – зазначають у Центрі.

За словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, діти, які не дісталися до пунктів проведення ЗНО через паводки у західних регіонах, зможуть скласти його під час додаткової сесії з 24 липня по 10 серпня, як і 30 учасників, не допущені до іспиту через ознаки ГРВІ.

Більше новин на: Яворів Інфо

Ранкові звички, з якимии день стане кращим

Те, як ми проводимо ранок, задає ритм і настрій на весь день. На перший погляд здається, що це досить очевидні речі, проте їхня ефективність доведена науково та випробувана тисячами людей. І вони справді здатні покращити ваше життя.

1. Лягайте спати вчасно.
Як не дивно, але продуктивний ранок залежить від якості та тривалості вашого сну. У вас аж ніяк не вийде прокинутись о 6 ранку та бути продуктивним протягом дня, якщо ви лягли спати занадто пізно. Пам‘ятайте, що організм потребує в середньому 7-8 годин сну.
2. Побудьте наодинці з собою.
Зробіть зарядку для мозку, адже він потребує цього так само, як і наше тіло. Корисною вправою для мозку може бути медитація. Дослідження вказують, що під час медитації відбуваються суттєві зміни в різних частинах мозку, що впливає на нашу здатність концентрувати увагу, справлятися з незручними та складними ситуаціями та в цілому зменшує.
3. Порухайтесь.
Якщо ви плануєте зробити фізичну активність частиною своєї рутини, не відкладайте її на кінець дня. Існують дослідження, що вказують, що люди більш схильні дотримуватись звичок регулярно вранці. Крім того, тренування вранці допомагають покращити якість і тривалість сну, прискорюють обмін речовин та позитивно впливають на когнітивні здібності. Якщо немає часу на повноцінне тренування, приділіть хоча б 5 хвилин часу для руханки.
4. Не пропускайте сніданок.
Нехтування сніданком може стати причиною появи проблем зі здоров’ям. Лікарі радять снідати регулярно та не пізніше, ніж за 2 години після пробудження. Щоб отримати заряд енергії краще уникати продуктів, які мають високий глікемічний індекс (цукровмісні продукти, вироби з білого борошна, нешліфований рис). Натомість обирайте продукти з високим вмістом протеїнів, корисних жирів та цільного зерна. Не вживайте каву замість їжі.
5. Прийміть прохолодний душ.
Занурення в холодну воду сприяє покращенню фізичного та психічного самопочуття. Науково обґрунтовані ефекти включають стимулювання кровообігу, покращення концентрації та уваги, зниження рівня кортизолу (гормону стресу), зменшення втоми та зміцнення імунної системи. Для більшості киян холодний душ вже досить звична практика, тому приєднуйтесь.

Більше новин на: Яворів Інфо

Блискавка! Що треба знати, щоб уникнути небезпеки?

По кількості смертельних випадків блискавка поступається лише повеням і щорік вбиває близько 100 чоловік в Європі і стільки ж в США. Тому завжди треба дотримуватися обережності під час грози, адже нічого не може бути важливіше за Вашу власну безпеку. Уникайте відкритої місцевості.

Про це повідомляє Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА.

Як відомо, гроза зазвичай б’є в найвищу точку на своїй дорозі. Якщо Ви з якоїсь причини залишилися в полі наодинці з грозою, сховайтеся в будь-якому можливому поглибленні: канавці, улоговинці або найнижчому місці поля, присядьте і пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.
Уникайте води. Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі 100 метрів. Інколи вона б’є в береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати у води під час грози не рекомендується. Проте мокрий одяг на людині служить добру службу, і якщо блискавка його зачепить, у нього є більше шансів вижити.
Намагайтесь сховатися. Найбезпечніше під час грози знаходитися в приміщенні з громовідводом. Якщо гроза застала вас в місті, сховайтеся в магазин, під’їзд або, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом у стін будівель. Не страшно, якщо ви знаходитеся в автомобілі. Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищих з них (дуб, тополя, сосна). Отже чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. А ховатися від грози в лісі не безпечно. Кора ураженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів довкола, може зачепити вас.
Не метушіться. Від грози не потрібно бігти. Чим ширше ваш крок, тим небезпечніше для вас удар блискавки. Не варто так само пересуватися на велосипедах і мотоциклах.
Остерігайтеся небезпечних предметів. Потрібно пам’ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б’є безпосередньо в людину, але в предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б’є найчастішим:
– не бажано знаходитися біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша;
– украй безрозсудно перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика у будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть стоячи біля стіни з антеною ви ризикуєте накликати на себе удар з небес;
– дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Навіть розряджений, він є магнітом для блискавок. Краще всього під час грози мобільники вимикати. Не бійтеся здатися смішним або пропустити важливий дзвінок. Подумайте про своє здоров’я в першу чергу!
– всі металеві деталі для блискавки привабливі. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька – потенційні жертви для наступного удару. Ми вже з’ясували, що під час грози безпечно трішки помокнути, так що не бійтеся, заховайте парасольку в сумку!

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день астероїда

Астероїди – не єдині космічні тіла, які іноді падають на Землю. Кожен день більш ніж 100 тонн космічного матеріалу із залишків астероїдів і комет та різного космічного “сміття” падає на Землю. Більшість з цих об’єктів руйнуються ще в атмосфері. Якщо щось таки долетіло до поверхні Землі, це скоріше метеорит.

Раніше наслідки від падіння астероїдів були більш поширені, сьогодні це рідкість. Наприклад, близько 65 мільйонів років тому, як вважають вчені під впливом падіння астероїда зникли динозаври.
За статистикою Земля страждає від впливу космічних об’єктів, розміром з футбольне поле, приблизно раз в 2 000 років. Приблизно один раз на рік в атмосферу Землі потрапляє метеорит розміром з автомобіль (це крихітний шматок астероїда). В результаті його падіння звичайно виходить гарна вогненна куля і такий метеороид зазвичай згорає до того, як досягнути поверхні Землі.
Відомо, що астероїди багаті дорогоцінними і іншими металами, а також водою. Деякі астероїди насправді є “видуті” комети – льоди зникли, і все, що залишилося – скелястий матеріал. У деяких астероїдів є навіть свої супутники!
Більшість астероїдів обертаються навколо Сонця в поясі астероїдів, який знаходиться між Марсом та Юпітером.
У своїй Резолюції (A/RES/71/90), прийнятої Генеральною Асамблеєю 6 грудня 2016 року, ООН проголосила 30 червня Міжнародним днем астероїда. Міжнародний день астероїда проголошений з метою підвищення інформованості громадськості про небезпеку зіткнення з астероїдами.
Генеральна Асамблея глибоко переконана в загальній зацікавленості всього людства в сприянні дослідженням ті використанню космічного простору і підтверджує велике значення міжнародного співробітництва у встановленні верховенства міжнародного права, включаючи відповідні норми міжнародного космічного права, які відіграють важливу роль в здійсненні міжнародного співробітництва в дослідженні й використанні космічного простору в мирних цілях.

Більше новин на: Яворів Інфо

Спека в Україні: медики просять не вживати алкоголь

За даними World Health Organization (WHO), щороку 3 млн людей у світі помирають від зловживання спиртним, а 13,5% усіх летальних випадків серед 20–39 річних пов’язано з алкоголем. Про це інформує Центр громадського здоров’я України.

Спека підвищує ризики для здоров’я від уживання алкогольних напоїв.

– Зневоднення
У спеку ми втрачаємо воду, і алкоголь це посилює — діє, як діуретик, тобто змушує нирки виводити воду, а не утримувати її.

– Стає ще спекотніше
Через алкоголь мозок гірше оцінює внутрішню температуру тіла. Тому здається, що спиртне зігріває. Судини шкіри розширюються. Але повітря теж гаряче, і бажане охолодження не настає.

– Ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного
У спеку із потом виводяться цінні для роботи серця електроліти: калій, натрій. Серцю важко працювати за таких умов. Від спеки та розширення судин тиск може значно впасти і навіть спричинити запаморочення. Людям із хворим серцем категорично не можна пити в спекотну погоду.

– Алкоголь та активний відпочинок несумісні
Через високу температуру ми швидше п’яніємо: реакція уповільнюється, погіршуються координація рухів, увага, здатність адекватно оцінювати власні можливості й ситуацію навколо. Відтак можна завдати шкоди не тільки собі, а й іншим.

Найкращий алкогольний напій у спекотні дні — це ВІДСУТНІСТЬ АЛКОГОЛЮ.

Безпечної дози алкоголю не існує! Вживання спиртного шкідливе для серцево-судинної системи (спричиняє гіпертонію, збільшує ризики інсультів). Крім того, з алкоголем пов’язують вісім різних видів раку та інші серйозні захворювання: цироз печінки, гепатит, панкреатит. Як і тютюн, алкоголь спричиняє залежність.

Більше новин на: Яворів Інфо