??219-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ НА ЯВОРІВЩИНІ

Ярослав Коминський – голова Яворівської районноої державної адміністрації:

?? 219 днів війни.
Про головне на Яворівщині за минулу добу:
Поліція опрацювала 63 звернення від громадян.
Доба в районі минула без сповіщення про повітряну тривогу та надзвичайних ситуацій.
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН ЧЕРГ НА ВИЇЗД З ТЕРИТОРІЇ СУМІЖНИХ ДЕРЖАВ У НАПРЯМКУ УКРАЇНИ ? https://cutt.ly/6K62Hi1
Черги перед пунктами пропуску україно-польського кордону:
▪️«Грушів» – 35 л/а, 12 автобуси, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється лише на вихід з метою евакуації);
▪️«Краківець» – 50 л/а, 3 автобусів; (пропуск пішоходів не здійснюється);
▪️«Шегині» – 50 л/а, 10 автобусів, 0 пішоходів (пропуск пішоходів здійснюється у обох напрямках).
На обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб Яворівського району зареєстровано 9 140 осіб.
Продовжує працювати гаряча лінія Яворівської районної військової адміністрації. Отримати необхідну інформацію можна зателефонувавши за номером: 03259-21380.
На Яворівщині функціонують консультативно-координаційні центри для внутрішньо переміщених осіб.
Аграрії Яворівщини зібрали понад 80% зернових культур.
Дякуємо Богу та ЗСУ за кожен прожитий день. Переможемо.
#stoprussi

Більше новин на: Яворів Інфо

Двоє тероборонців Львівщини загинули у бою з окупантами

Двоє бійців зі львівської окремої 103-бригади Тероборони віддали життя в бою з окупантом. Сумну звістку повідомили на сторінці бригади у «Facebook».

Лейтенант Володимир Курнат та молодший сержант Назарій Климків загинули на Сході України під час виконання бойового завдання.

Дякуємо за службу, побратими! Війна пам’ять та вічна слава Захисникам! Ви назавжди залишитесь в нашій пам’яті як справжні побратими, що без сумніву стали на захист держави у найтемніші часи. Ваші вчинки — приклад служіння своєму народові, своїй нації, — додали в бригаді.

Більше новин на: Яворів Інфо

Зеленський скликає термінове засідання РНБО

Зеленський на п’ятницю 30 вересня скликає термінове засідання Ради національної безпеки та оборони України

Про це повідомив прессекретар президента Сергій Никифоров.

У Кремлі відбудеться “церемонія підписання договорів про вступ до складу Росії нових територій”.

Більше новин на: Яворів Інфо

У Білорусі розпочалося масове вручення повісток

А втікати білорусам нікуди…

У білоруських містах Мінськ та Бобруйськ місцеві жителі почали масово отримувати повістки у військкомати.

Як повідомляє РБК-Україна, у Бобруйську від мешканців вимагають з’явитися до військкомату для «вручення мобілізаційного розпорядження». При на цьому місцевих підприємствах у чоловіків перевіряють прописку та фактичне місце проживання, номери мобільних та домашніх телефонів.

Влада Могилевської області, в якій знаходиться Бобруйск, зазначила, що це не мобілізація.

«Ні про яку мобілізацію – часткову чи повну – не йдеться. Це рутинна повсякденна, щорічна робота чиновників військового комісаріату. На сьогоднішній день необхідності у проведенні мобілізаційних заходів у республіці немає», – заявив військовий комісар Могилевської області Олександр Хорошкін.

Більше новин на: Яворів Інфо

День пам’яті Cвятих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії

Щороку 30 вересня церква вшановує пам’ять цих святих мучениць, загиблих за християнську віру. Віра, Надія, Любов та матір їхня Софія: історія Благочестива вдова Софія та троє її доньок – ранньохристиянські мучениці.

У II столітті, в царювання імператора Адріана (117-138 рр.) в Римі жила благочестива вдова Софія, з походження італійка. У неї були три дочки, що носили імена головних християнських чеснот: Віра, Надія і Любов.Старшій, Вірі, тоді було 12 років, Надії, – 10, а молодшій, Любові, – лише 9 років. Усі вони сповідували християнство, і це дуже не подобалось тогочасній владі.

Слава про мудрість і красу вдови та її доньок дійшла і до імператора. Усім їм було велено прийти до палацу і зректися своєї віри. Однак, жодна із християнок не побажала поклонятись ідолам. За це їх піддали жорстоким тортурам.

Відтоді імена християнок-праведниць стали взірцями для усіх нас. Відомо, що “софія” означає “мудрість”. Апостол Яків слушно сказав: «Мудрість, яка виходить згори, по-перше, чиста, потім мирна, лагідна, покірлива, повна милосердя і добрих плодів, неупереджена і нелицемірна».

У посланні до коринтян (13:4-8) ось що сказано про любов: “Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить! Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.”

Більше новин на: Яворів Інфо

Міжнародний день перекладача

Переклад усної мови або письмового тексту з однієї мови на іншу це ціле мистецтво. Від точності і смислової цілісності перекладу залежить дуже багато. З часів падіння Вавилонської вежі в житті людства з’явилася ще одна гостра потреба. Взаєморозуміння між різними народами стало актуальною і нагальною проблемою, але Бог не залишив людину, наділяючи багатьох з нас справжнім даром до розуміння і спілкуванню на мовленнях наших іноплемінників. Комусь мови даються з великими труднощами, хтось схоплює це все практично на льоту, проте й донині, не дивлячись на сучасний прогрес і досягнення в автоматизації процесів перекладу з однієї мови на іншу, ми дуже часто маємо потребу в професійному кваліфікованому фахівцеві перекладачі, чия праця заслуговує окремої уваги.

Міжнародний День перекладача – професійне свято людей цієї славної професії, з’явився за ініціативи FIT, Міжнародної Федерації Перекладачів, з 1991-го року. Дата, до якої прив’язано це професійне свято – 30-е вересня, обрана на честь одного з чотирьох латинських батьків сучасної християнської Церкви – Ієроніма Стридонського, покликаного Господом у вічність саме 30-го вересня 420-го року нашої ери. Це була яскрава людина з вогненним темпераментом і могутнім інтелектом, перекладач від Бога, мандрівник, історик і письменник. Ще в молоді роки він був покликаний Господом на служіння і зробив паломництво в Святу Землю, після чого на чотири роки віддалився в Халкидску пустелю і жив відлюдником, пізнаючи Божу милість і Божу велич в працях і молитві. Досконально вивчив халдейську і єврейську мову. Після того, як до 386-го рока від Різдва Христового він влаштувався в Віфлеємі, взявся за багаторічну працю – переклад на латинську текстів Старого і Нового Завітів. Саме його версія цих безцінних текстів по зборам Тридентського собору одинадцять століть опісля була проголошена офіційним латинським текстом Святого Письма. Так само вважається, що Ієронім стояв біля витоків однієї з перших слов’янських абеток – глаголиці.
Професійні перекладачі, що забезпечують взаєморозуміння між різними мовами і народами підтримують гармонію спілкування і цілісність світосприйняття нашої цивілізації.

Більше новин на: Яворів Інфо

День усиновлення

День усиновлення порівняно молоде свято. Вперше в Україні воно відзначається з 2009 року. Указ Президента України Віктора Ющенка № 1088/2008, яким цей день був установлений, був підписаний 27 листопада 2008 року. В Указі наголошується суспільна значущість усиновлення (і удочеріння) у забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім’ї.
Тепер День усиновлення відзначається щорічно 30 вересня. Мета цього свята полягає в підтримці та розвитку національного усиновлення.
На 1 січня 2009 року в Україні налічувалося: 400 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховувалося 2605 дітей; 2461 прийомна сім’я, де виховувалися 4450 прийомних дітей. Це немало, проте залишається ще безліч дітей, які потребують родинного тепла і турботи.
З початку 2009 року з метою підтримки інституту опікунства та усиновлення запроваджено новий вид грошової допомоги у разі усиновлення дитини. Матеріальна підтримка сімей нашою державою важлива, проте не варто забувати, що діти насамперед мають потребу в теплоті і ласці сімейного вогнища. А це вже повною мірою лягає на плечі прийомних батьків, які покладають на себе ці святі обов’язки. Пам’ятаєте що сказав Господь: «Приймаючий того, кого Я пошлю, Мене приймає» (Євангеліє від Іоанна 3:20)
Згідно з українським законодавством, максимальна різниця у віці між усиновителями і усиновленою дитиною не повинна перевищувати 45 років.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всеукраїнський День бібліотек

Бібліотеки – один з інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. Вважається, що вперше аналоги сучасних бібліотек з’явилися ще близько 2,5 тис. років до нашої ери на Сході. Це були зібрані в одному з древніх вавілонських храмів міста Ніппур глиняні таблички на яких їх сучасники запам’ятали важливу для них інформацію для наступних поколінь. У Київській Русі перші бібліотеки стали відкривати після прийняття християнства. Це були церковні бібліотеки, серед яких у той час найбільшою вважалася заснована в 1037-му році князем Ярославом Мудрим бібліотека Софії Київської. У цій бібліотеці зберігалося понад дев’ятсот книг, що були виготовлені тоді виключно вручну. Для середньовіччя це була грандіозна праця і в подальшому в майстернях при Софійському соборі робилися книги, які увійшли в основу інших бібліотечних зібрань, наприклад, бібліотеки при Печерському монастирі, яка стала найбільшим з кінця ХІ століття центром культурного життя в Київській Русі.
Звичайно ж іноді книги безповоротно гинули в запалі пожеж і військових баталій, згадаємо лише знамениту Олександрійську бібліотеку. Так, з Софіївської бібліотеки збереглися тільки лічені екземпляри, серед яких найвідоміші – це безцінне Євангеліє. Примітно, що саме Слово Боже, Слово про спасіння і про Спасителя, було для людей найбільш цінною книгою, гідною збереження для наступних поколінь. Книга – Рейнське Євангеліє, на якій приносили клятву французькі королі, а нині, продовжуючи цю традицію, приносять присягу президенти Франції, колись вивезла з Києва Анна, дочка Ярослава Мудрого, це одна з тих небагатьох збережених книг знаменитої Софіївської бібліотеки.
Віддаючи данину поваги бібліотечному руху в незалежній Україні, 14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. В Україні він відзначається 30-го вересня. За даними проекту DilovaMova.com, ще з ХІІІ століття, в момент створення Галицько-волинського князівства на Західній Україні вже почався активний бібліотечний рух. При дворі філософа і книжника князя Володимира Васильковича була створена велика книжкова рукописна майстерня. Звичайно поява друкарства в середині XV століття справило грандіозні зміни по всьому світу, це не могло не торкнутися бібліотечної справи. Масштабний розвиток і поширення бібліотек почалося в XVI столітті. У Львові та Острозі з’явилися великі книгосховища. Вони створювалися при освітніх установах. Бібліотека Київської академії була організована в XVII столітті, а в XVIII столітті наявність бібліотек увійшло в моду у заможних і шляхетських родів, козацьких старшин, будинків єпископів, при монастирях і різноманітних школах.
До другої половини ХІХ і початку ХХ століття в землях Західної України, що входила тоді під протекцію Австро-Угорщини, стала діяти ціла мережа культурно-освітніх осередків, під назвою «Просвіта». До 1914-го рока Просвіта налічувала близько 78-ми філій і 2944-х читальних закладів по всьому краю, покриваючи 75% українських населених пунктів Галичини. До 1939-го рока цей показник виріс до 85%.
За часів радянської влади бібліотечна справа була невід’ємною частиною державної політики.
На сьогоднішній день в Україні функціонують близько 40 тисяч великих і малих бібліотек. Однією з провідних вважається Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ, сленг. Вернадка), Державна історична бібліотека, Державна бібліотека України для дітей, Національна парламентська бібліотека і т. д. Загальна кількість бібліотечних працівників, зайнятих у цій справі становить близько 53-х тисяч фахівців. Щороку українські книгосховища обслуговують понад 17,5 мільйонів читачів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Учні 9 класів складатимуть ДПА з трьох предметів

Міністерство освіти і науки затвердило перелік навчальних предметів, із яких у 2022/23 навчальному році буде проведена державна підсумкова атестація учнів, які завершують здобуття базової середньої освіти.

Зокрема, державна підсумкова атестація учнів 9 класів буде проведена з трьох предметів – української мови, математики та одного із предметів за вибором школи,повідомляє Osvita.ua.

Третім предметом педагогічна рада школи може обрати школа один із наступних предметів – біологія, всесвітня історія, географія, зарубіжна література, іноземна мова, інформатика, історія України, основи правознавства, українська література, фізика або хімія.

Для учнів, які навчаються у класах з навчанням або вивченням мови національної меншини третім предметом ДПА може стати один з таких предметів – біологія, всесвітня історія, географія, література, іноземна мова, інформатика, інтегрований курс «Література», історія України, мова національної меншини, мова корінного народу, основи правознавства, українська література, фізика, хімія.

Атестація з усіх предметів буде проведена у закладі освіти в письмовій формі.

Більше новин на: Яворів Інфо

В Україні стартувала програма соціального житла

В Україні стартувала програма тимчасового соціального житла для багатодітних родин, вимушених переселенців та родин, житло яких зруйноване внаслідок бойових дій. Про це заявив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

«Уряд напрацьовує різноманітні механізми вирішення житлової проблеми українців, яких агресор позбавив даху над головою. Один із них – надання житла для тимчасового проживання. Сьогодні у Сумах девʼять родин отримали соціальне житло. Ще дві родини оселяться в Ромнах», – сказав Чернишов.

За його словами, найближчим часом соціальне житло отримають родини у Чернігові, Житомирській та Київській областях. Всього Держмолодьжитло уже придбало 60 квартир для тимчасового розміщення громадян На Сумщині, Київщині, Житомирщині та Чернігівщині.

Квартири за програмою надаються громадянам «під ключ» – із ремонтом, меблями та побутовою технікою. Побутову техніку, спальне приладдя та посуд для сімей придбало й надало Товариство Червоного Хреста України.

Більше новин на: Яворів Інфо