583-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

583-й день війни. Коротко про головне для мешканців Яворівщини за добу:
▫️8001 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️Перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик повідомив про низку безпекових рішень за результатами засідання Ради оборони Львівщини: розгортання додаткових блокпостів, на окремих ділянках автошляхів області, зокрема на кільцевій Львова;, під час сигналу «Повітряна тривога» в період комендантської години за окремою командою ПвК «Захід» Повітряних Сил ЗСУ буде здійснюватись обмежений рух вантажного, великогабаритного транспорту, мотоциклів, скутерів – всього транспорту, який видає високий рівень шуму, можлива зміну часу комендантської години в найближчому майбутньому: http://surl.li/lpjvg
.
▫️Цієї неділі, 1 жовтня, Україна вперше відзначить у нову дату день своїх захисників і захисниць. Усіх, хто бʼється заради держави. Усіх, хто віддав своє життя заради України. І цієї неділі вперше вся Україна на хвилину зупиниться, щоб мовчанням вшанувати подвиг наших людей, які загинули, захищаючи нашу державу та українців. Хай це стане нашою новою традицією. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський.
▫️Працівники поліції проводять профілактичні лекції для школярів Яворівщини. Школярам розповідають про їхні права та обов’язки, а також нагадують правила безпечної поведінки в школі та на вулиці. Крім того, працівник поліції розповідала неповнолітнім про кримінальну та адміністративну відповідальність, а також пояснюють, за які дії та з якого віку вона може настати. Також учням роз’яснили, як діяти та куди звертатися, якщо дитина стала свідком, жертвою чи учасником злочину. Поліцейські закликали дітей та педагогів не мовчати про випадки булінгу у школах та у разі його вчинення звертатися до поліції: http://surl.li/lpjub
.
▫️Керівники відділів освіти, директори закладів позашкільної освіти, педаоги та вихованці з Яворівського району взяли участь у Форумі позашкілля Львівщини “Розвиток позашкілля – шлях до перемоги”: http://surl.li/lpjwk
.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині збільшать термін комендантської години !!!

На окремих ділянках доріг, зокрема на кільцевій Львова, під час сигналу «Повітряна тривога» в період комендантської години буде обмежений рух.

На Львівщині збільшать термін комендантської години.

Про це повідомив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик за підсумками безпекових рішень за результатами засідання Ради оборони Львівщини.

Зокрема у області буде:

– розгортання додаткових блокпостів

Спрямоване на посилення контррозвідувального режиму. Це робиться для підвищення безпеки мешканців регіону напередодні опалювального сезону та на фоні регулярних обстрілів ракетами і дронами.

– на окремих ділянках автошляхів області, зокрема на кільцевій Львова, під час сигналу «Повітряна тривога» в період комендантської години за окремою командою ПвК «Захід» Повітряних Сил ЗСУ буде здійснюватись обмежений рух вантажного, великогабаритного транспорту, мотоциклів, скутерів – всього транспорту, який видає високий рівень шуму.

“Робимо це для того, щоб наші оборонці неба могли ефективно виявляти шахеди. Просимо з розумінням поставитись до обмежень. Вони будуть короткотривалими та на окремих ділянках доріг.

– Анонсую і можливу зміну часу комендантської години в найближчому майбутньому.

На окремих ділянках доріг, зокрема на кільцевій Львова, під час сигналу «Повітряна тривога» в період комендантської години буде обмежений рух.

Оскільки забезпечення режимних питань, безпекових питань має зв’язок із світловою порою доби, з наближенням зимового періоду цей час буде переглянутий.

Окремо звертаюсь до мешканців та гостей області:

Звертайте увагу та за необхідності повідомляйте правоохоронні органи про осіб, які здійснюють фото чи відео фіксацію об’єктів оборонної чи критичної інфраструктури, виявлення підозрілих речей чи автівок, можливих нових сусідів з підозрілою поведінкою.

Спільно здолаємо ворога!”, – йдеться у повідомленні Годика.

Більше новин на: Яворів Інфо

Українцям дозволять вести бізнес без реєстрації ФОП: чим доведеться за це заплатити

Бажання контролювати доходи та витрати населення не дає спокою народним обранцям і владі загалом. Секретар РНБО Олексій Данілов нагадав, що «декларацію мають здавати всі без винятку громадяни України».

«Мінфін» публікує ключові тези.

Мова про законопроєкт № 8143 «Про свободу підприємницької (економічної) діяльності домогосподарств».

В Україні у 2021 році було близько 14,5 млн домогосподарств (це одна людина чи декілька людей, які спільно проживають в одному приміщенні, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують свої кошти та витрачають їх).

Більшість з них об’єднані родинними стосунками, за даними Держстату лише 0,22% домогосподарств у 2022 році складалися з людей, що не були сім’єю. Тому для спрощення далі у статті я використовуватиму «домогосподарство» та «сім’я», як синоніми, хоча, звісно, члени сім’ї не завжди ведуть спільне господарство.

Ключові складові проєкту

1. Надання права домогосподарствам займатися малим бізнесом (оборот до 8 млн грн) без реєстрації ФОП чи юрособи. Це стосується не будь-якої діяльності, а тільки визначених державою. Наприклад, дозвіл поширюється на індивідуальні послуги (перукар, косметолог, репетитор, доглядальник/ця тощо), побутові послуги (прибирання, прання, дрібний ремонт та ін.), роздрібну торгівлю з лотків і на ринках, послуги з перевезення пасажирів та вантажу, юридичні консультації.

2. Якщо домогосподарство вирішить вести спільний бізнес чи отримувати допомогу від держави, то воно має подавати спільну податкову декларацію про доходи та видатки.

3. Для цього домогосподарства мають обрати уповноважену людину для взаємодії з державою (для отримання пільг, допомоги, для складання та подання податкової декларації). Ця людина зможе отримувати від податкової всю інформацію про офіційні доходи членів домогосподарства.

Законопроєкт теоретично має полегшити розвиток підприємницької діяльності та самозайнятості населення (оскільки не треба реєструвати малий сімейний бізнес, достатньо лише подавати декларацію), а також зробити чеснішим надання державної допомоги та субсидій, зважаючи не тільки на доходи, але й на витрати домогосподарств. Однак, проєкт прописаний дуже заплутано, тому на практиці може замість вирішення існуючих проблем створити нові. Підсумовуючи, коротко наведемо плюси та мінуси законопроєкту.

Позитивні аспекти

1. Розвиток самозайнятості: законопроєкт дозволяє здійснювати низку видів підприємницької (економічної) діяльності без реєстрації ФОП, що сприятиме самозайнятості, а в перспективі — розвитку малого бізнесу.

2. Декларації враховують не тільки доходи, але й витрати. Наприклад, туди можна вписати витрати на освіту, медицину, страхування, а отже держава оцінюватиме фінансовий стан сім’ї за залишком коштів.

3. Для держави подання декларацій домогосподарств, що хочуть займатися бізнесом чи отримувати допомогу від держави, дозволить більше знати про фінансовий стан громадян та боротися з тіньовою економікою.

4. Ефективніше та адресне витрачання державних коштів: завдяки інформації про доходи й витрати держава зможе спрямовувати соціальну підтримку до громадян, які її дійсно потребують, і таким чином ефективніше використовувати бюджетні кошти.

5. Аналіз життя українців для розробки політик підтримки (data-driven policies). Держава отримає більше інформації про фінансовий стан українців (їх доходи та видатки), яку можна буде аналізувати за регіоном, розміром домогосподарства, наявністю дітей тощо, і завдяки цьому ефективніше формувати соціальну політику.

Негативні аспекти

1. Незрозумілі механізми заохочення сімей реєструвати свій неофіційний бізнес та подавати спільну декларацію. З проєкту також не зрозуміло, чи оподатковуватиметься діяльність, яку домогосподарство проводить без реєстрації, і якщо так, то за якими ставками. Законопроєкт не містить санкцій за неподання декларацій та механізму виявлення домогосподарств, які не подали декларації.

2. Уповноважений представник може зловживати своїм становищем, оскільки він є отримувачем допомоги та ще й матиме доступ до інформації (через запит до податкової) про доходи всіх членів домогосподарства. Дуже важливо, щоб це не стало інструментом сімейного насильства, зокрема, його фінансової складової. До початку повномасштабного вторгнення росії в Україну від домашнього насильства щороку страждало близько 1,8 мільйона жінок. Із законопроєкту незрозуміло (і чинне законодавство цього не пояснює), як домогосподарство обиратиме чи змінюватиме уповноваженого представника, якщо він зловживатиме своїм становищем, чи можна буде поскаржитись кудись на зловживання і покарати недобросовісного представника.

3. З проєкту не зрозуміло, які санкції передбачені для домогосподарства, у разі подання недостовірної інформації у декларації через недобросовісних членів сім’ї, які, наприклад, приховали неофіційні доходи при заповненні сімейної декларації. Було б несправедливо, якби всі члени сім’ї та навіть діти позбавлялися допомоги через недобросовісність однієї людини.

4. Хоча ідея зважати не тільки на доходи, але й на видатки сім’ї, є досить прогресивною, але проєкт містить неочевидні норми. Наприклад, законопроєкт визначає базовими витратами домогосподарства собівартість проживання кожного члена домогосподарства (це новий термін в українському законодавстві). Ця собівартість складає «60% відсотків від середньомісячної заробітної плати за попередній рік». Але при цьому незрозуміло, чому саме 60% і чия зарплата мається на увазі: середня у країні, у регіоні, для цього домогосподарства чи для конкретної людини.

Отже, хоча законопроєкт містить новітні ідеї для розвитку сімейного бізнесу та чеснішого розподілу державної допомоги, його потрібно ґрунтовно доопрацювати.

Більше новин на: Яворів Інфо

Всесвітній день серця

Протягом життя (70-80 років) людське серце здатне заповнити близько 3500 стандартних залізничних цистерн. За 70 років життя серце людини скорочується більше 2 500 000 000 разів. З кожним скороченням серце виштовхує в артерії 70-80 мл крові. Приблизно 12 ударів досить, щоб заповнити, наприклад, стандартний літровий пакет. Ці цифри вірні в стані спокою. При фізичному навантаженні обсяг крові, що перекачується, зростає в кілька разів. При максимальних фізичних навантаженнях – в 4-5 разів, з кожним ударом виштовхується в артерії більше 200 мл крові, а стандартна нафтова цистерна – 60 тонн. Порахуйте і перевірте. Наше серце дуже працьовите, а дублерів у серця немає!
Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з 2000 року. Ця подія щорічного характеру, яка відзначалася в останню неділю вересня. З 2011-го року – фіксована дата – 29-те вересня. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.
Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі. Метою проведення в цей день заходів є необхідність максимального залучення уваги людей до свого здоров’я, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати.
Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань – це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.
Повний обіг крові серцем дорослої людини відбувається за 20-28 сек, дитини – за 15 сек, у підлітка – за 18 сек. За добу кров обертається по тілу 1,5-2 тисячі разів.
В організмі досить парних органів і лише серце на самоті. Бережіть серце!

У 2023 році Всесвітній день серця припадає на 29 вересня.

Більше новин на: Яворів Інфо

День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Бабин Яр – одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.
Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник.
Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, психічнохворих, «саботажників» і порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі “вищої раси”, яка будувала свій “арійський мир”.
Ось декілька встановлених фактів: зокрема, 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року — трьох футболістів київського «Динамо»: Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка (за деякими даними частина з футболістів були членами НКВД, що і стало причиною розстрілу), що дало привід для створення після війни легенди про так званий «матч смерті». У 1941—1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.
У 1946 році на Нюрнберзькому процесі, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва, наводилася лише приблизна оцінка – близько 100 тисяч осіб. У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — приблизно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.

Більше новин на: Яворів Інфо

На Львівщині викрито нарколабораторію – вилучено наркотиків майже на 90 млн грн

За процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом учасникам організованої групи. Їм інкримінують незаконне виробництво та зберігання з метою збуту наркотичних засобів та психотропних речовин в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 307 КК України).

За даними слідства, в дачному будинку на території одного із районів Львівщини підозрювані організували лабораторію, де виробляли наркотики. Спеціалізувались на виробництві метадону та психотропних речовин.

Вони систематично купували прекурсори та інші інгредієнти, необхідне обладнання та інші допоміжні засоби.

Під час обшуків виявлено близько 300 л прекурсорів, а також 50 кг порошкоподібних прекурсорів, які вже були підготовлені для виготовлення наркотиків, відповідне обладнання та інші речові докази.

Окрім цього, вилучено 40 кг вже готових наркотиків. Їх орієнтовна вартість за цінами «чорного ринку» становить майже 90 млн грн.

Фігурантів затримано в порядку ст. 208 КПК України. Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжних заходів.

Слідчі дії тривають. Встановлюються всі особи, причетні до вчинення злочину.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Слідчого управління Головного управління Національної поліції області, за оперативного супроводу Управління протидії кіберзлочинам у Львівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Більше новин на: Яворів Інфо

Новояворівська громада у скорботі, на щиті повертається Захисник Микола Павелко

Новояворівська громада у скорботі, на щиті повертається наш Захисник Микола Павелко, родом з Прилбич.
22 вересня воїн-бойовий медик загинув під час ворожого обстрілу на полі бою в Запорізькій області. Щирі співчуття рідним та близьким загиблого Героя
◾Молитовна зустріч відбудеться завтра, 29 вересня, об 11:00 біля ресторану “Шкло”.
◾ Чин похорону о 12:00 в Храмі Преподобної Параскеви та Св. Муч.Назарія с. Шкло.
Поховають бійця на місцевому цвинтарі.
Павелко Микола Михайлович народився 6 вересня 1982 року в с. Прилбичі.
Після завершення місцевої школи, самостійно освоїв малярно-ремонтні техніки, за що в майбутньому й отримав позивний Маляр, та працював на будівництві в Україні та Польщі.
Миколині батьки мали велику сім’ю —шестеро дітей, усі хлопці.Тож молодик ріс дуже товариським, любив дітей, а вони тягнулись до нього.
Рідні характеризують його як сміливого, справедливий та дуже цілеспрямованого.
Цікавою була історія як Микола став бойовим медиком, адже їхав на фронт штурмовиком у складі десантно-штурмових військ. Дружина, медсестра, спакувала воїну в дорогу велику аптечку, якою він неодноразово виручав побратимів. Тож незабаром Миколу офіційно обрали бойовим медиком .
У вільний від роботи час, любив дивитись бокс, їздити з друзями на риболовлю.
На Героя вдома чекали: дружина Марія та донька Андріяна, батько Михайло Миколайович,
теща Віра Василівна, тесть Мирон Михайлович, брати: Віталій, Василь, Андрій, Іван, Михайло, разом зі своїми сім’ями, та швагери Володимир і Іван.

Більше новин на: Яворів Інфо

582-ИЙ ДЕНЬ ВІЙНИ. ЯВОРІВЩИНА

Ярослав Коминський – голова Яворівської районної державної адміністрації:

582-й день війни. Коротко про головне для мешканців Яворівщини за добу:
▫️7984 осіб зареєстровано на обліку в Єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переміщених осіб району.
▫️Інформація про стан черг на виїзд з території суміжних держав у напрямку України за посиланням: http://surl.li/gdzmv
.
▫️Військовозобовʼязані жінки-медики: що зміниться з 1 жовтня. На ключові питання щодо військового обліку та виїзду за кордон жінок-медиків та фармацевток відповіли у двох міністерствах: оборони України та охорони здоровʼя. Деталі-http://surl.li/lokno
.
▫️В Івано-Франківській громаді відбулася зустріч із сім’ями загиблих, полонених та зниклих безвісти захисників. Зустріч відбулась у форматі «питання-відповідь» з метою надання консультаційної підтримки сім’ям військовослужбовців: http://surl.li/lokoa
.
▫️Новий робочий транспорт для соціальних працівників Яворівської міської ради! За кошти міського бюджету було закуплено 30 велосипедів для соцпрацівників КЗ ЯМР “Центр надання соціальних послуг”. Новий транспорт полегшить складну, але таку необхідну роботу соціальних працівників: http://surl.li/lokpl
.
▫️На території Бірківського старостинського округу завершили капітальний ремонт автомобільної дороги по вулиці Львівська в селі Бірки. Ремонтні роботи проводили в напрямку місцевої церкви, кладовища, школи, дитячого будинку сімейного типу, малого групового будинку та з метою розвантаження вулиці Сагайдачного. Роботи фінансуються за рахунок коштів «Програми розвитку мережі й утримання автомобільних доріг, організації та безпеки дорожнього руху на 2021 – 2025 роки» Департаменту дорожнього господарства Львівської обласної військової адміністрації: http://surl.li/lokqm
.
▫️З нагоди всесвітнього дня туризму, працівниками Культурно-мистецький центр “Сокіл” був проведений квест у форматі екскурсії Яворовом для учнів Яворівської школи №3. У форматі пригодницької мандрівки учні мали змогу дізнатися більше про найпопулярніші туристичні атракції королівського міста та відгадувати цікаві загадки, повʼязані з найвидатнішими постатями Яворового краю. Кінцевим етапом екскурсії був майстер-клас з розмальовування Яворівської забавки – головного туристичного символу нашого району: http://surl.li/lokrb
.
Разом переможемо!

Більше новин на: Яворів Інфо

17 000 доларів США за зняття з військового обліку

Затримали фігурантку на одній із АЗС під час отримання неправомірної вигоди.

Ще одну корупційну схему уникнення призову на військову службу викрили оперативники управління стратегічних розслідувань у Львівській області спільно зі слідчими обласної поліції. До її організації причетна офіцерка відділення рекрутингу та комплектування територіального центру комплектування та соціальної підтримки одного з районів області.

Про це повідомляє Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Фігурантка обіцяла за 8500 доларів США з однієї особи винагороди посприяти в уникненні призову шляхом зняття громадян із військового обліку.

Затримали офіцерку на одній із АЗС області під час отримання 17 000 доларів США неправомірної вигоди у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Окрім суми хабаря, в сумці фігурантки поліцейські виявили конверт з понад 9000 дол. США, походження яких встановлюватиметься.

Вирішується питання про повідомлення затриманій про підозру за ч. 3 ст. 368 (вимагання та одержання службовою особою неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Спеціалізована прокуратура в оборонній сфері Західного регіону.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поїзд «Варшава – Рава-Руська» курсуватиме з 14 жовтня

Поїзд слідуватиме через станцію Люблін Гловни. На маршруті буде задіяний рейкобус (дизель-поїзд) компанії Stowarzyszenie Kolejowych Przewozow Lokalnych (SKPL)

З 14 жовтня 2023 року розпочне курсувати потяг за маршрутом “Варшава – Рава-Руська”.

Про це пише пресслужба Львівської районної військової адміністрації.

Рейси виконуватимуться щоденно дизель-поїздом компанії SKPL. Про це інформує Центр транспортних стратегій (ЦТС).

Згідно з оприлюдненим на порталі розкладом, з вокзалу “Варшава Всходня” потяг вирушатиме о 21:45, прибуватиме на станцію Рава-Руська у Львівській області о 05:15.

Поїзд слідуватиме через станцію Люблін Гловни. На маршруті буде задіяний рейкобус (дизель-поїзд) компанії Stowarzyszenie Kolejowych Przewozow Lokalnych (SKPL).

Зі станції Рава-Руська поїзд рушить у перший рейс 15 жовтня. Виїзд об 11:00, прибуття у Варшаву – 17:29. Тривалість поїздки з Польщі – 6,5 години, з України – 7,5 години.

Більше новин на: Яворів Інфо